Diario del proyecto Groningen-DeHeld-Roege Bos

Archivos de Diario para abril 2021

01 de abril de 2021

150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

  1. Dagvlinders in Limburg V2
    Ogen open voor nieuwe soorten

    https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

  2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

    During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

  3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

  4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

  5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

  6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




  7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

    John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

    John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

    Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
    https://www.wildaboutgardens.org.uk/
    The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
    https://www.wildaboutgardens.org.uk/
    The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



  8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

    3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



  9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
    Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


  10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


  11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
    De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

  12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
    Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
    op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
    van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
    het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
    De waterkwaliteit verb

  13. BLWG Korstmossen en Mossen

    Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

    1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
    2. KNNV-afdelingen Youtube lezingen Korstmossen, Insecten, Gierzwaluwen, Nachtvlinders (agenda)
    3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
    4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
    5. De Groene Agenda uit Rotterdam
    6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
    7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
    8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
    9. EventBrite in het weekend , Wildlife Events op Facebook
    10. EventBrite Vogel Lezingen, Birds Events op Facebook
    11. EventBrite Wildlife, Natuurmonumenten Events op Facebook
    12. EventBrite Mammals, Zoogdieren Events op Facebook
    13. EventBrite Muizen
    14. EventBrite Vleermuizen ,Vleermuizen Events op Facebook
    15. EventBrite Otters, Otter Events op Facebook
    16. EventBrite Cameravallen ,Kamera vallen Events op Facebook
    17. NHGL Limburg, Limburg Events op Facebook
    18. Wild Life Events op Facebook

    Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

    De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

    1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
      Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

    2. Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
      Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
      Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

    3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
      Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

    4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
      Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

    5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
      Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit.

    6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
      Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

    7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
      Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

    150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:27 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    114.96 Bryologische en Lichenologische Werkgroep Voorjaar lezingen

    Op de woensdagavonden organiseert de B een lezingenreeks over mossen en korstmossen. Op onze website vind je een actueel overzicht en kun je je inschrijven. (1-3)

    1. Wat zijn korstmossen en waar komen ze voor

    2. Hoe goed is Beeldherkenning ObsIdentify

    3. Important Bryophyte/Lichen Areas


      Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland?

      Twee jaar geleden maakten BLWG, FLORON en NMV een overzicht van de belangrijkste gebieden voor biodiversiteit van flora. Laurens Sparrius laat zien waar ze liggen, welke gebieden het meest populair zijn bij twitchers en welke soorten je er kunt vinden.
    4. Bastaardsoortvorming bij mossen



      Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.
    5. Korstmossoorten op begraafplaatsen


      Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

      Bij verplaatsen is de kans groot dat de omstandigheden net even of juist heel erg anders zijn, dus of soorten dan overleven, is altijd onzeker. Zeker is wel dat veel soorten op onze dijken zijn geintroduceerd op de stenen zelf, die uit het buitenland kwamen. En er zijn ook ''exotische'' stenen, stenen die met exotische korstmossen en al uit verre buitenlanden zijn geïmporteerd voor bijv. monumenten. Sommige soorten leggen dan snel het loodje, andere houden het voorlopig nog vol.
    6. Korstmossoorten in Friesland als Bioindicator


      Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.
    7. Toetenel in de Duinen en langs de Nederlandse kust


      Hans Toetenel deed veldonderzoek in verschillende duingebieden langs de Nederlandse kust en legt uit welke mossen en korstmossen je hier kunt vinden.

      BLWG rapporten



      Sinds 2002 geeft de BLWG een eigen rapportenserie uit (ISSN:
      1571-5108) bedoeld voor de
      verslaglegging van BLWG-projecten.

      BLWG Rapport 1



      Sparrius, L.B.,
      Aptroot, A.,
      van Herk, C.M. & Spier, J.L. (2002) Landelijk Meetnet
      Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2001.



      Monitoringresultaten van IJsselmeer- en zeedijken, heide en
      stuifzanden
      in 2001.

      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 2



      Sparrius, L.B.,
      Aptroot, A. &
      van Herk, C.M. (2003) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM),
      Inhoudelijke rapportage 2002.



      Monitoringresultaten van dijken langs het Amstelmeer en de
      Waal, heide en stuifzanden
      in 2002.

      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 3



      Sparrius, L.B.,
      Aptroot, A. &
      van Herk, C.M. (2004) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM),
      Inhoudelijke rapportage 2003.



      Monitoringresultaten van kalkrotsen, heide en stuifzanden
      in 2003.

      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 4



      Sparrius, L.B.,
      Aptroot, A. &
      van Herk, C.M. (2005) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM),
      Inhoudelijke rapportage 2004.



      Monitoringresultaten van zinkterreinen, heide en stuifzanden
      in 2004.
      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 5



      Sparrius, L.B.,
      Aptroot, A.,
      van Herk, C.M. & L.L. Soldaat (2006) Landelijk Meetnet
      Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2005.



      Monitoringresultaten van hunebedden, heide en stuifzanden
      in 2005.
      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 6



      van Herk, C.M., Aptroot, A., Sparrius, L.B., & L.L. Soldaat
      (2007) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2006.



      Monitoringresultaten van zee- en IJsselmeerdijken, heide en
      stuifzanden
      in 2006.
      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 7
      Brouwer, P. (2008) Draaiboek Mossen- en Korstmossencursussen.
      Achtergrondinformatie en tips bij het opzetten van een cursus mossen of korstmossen op verschillende niveaus. Downloaden (PDF).
      BLWG Rapport 8



      Sparrius, L.B., A. Aptroot, C.M. van Herk & E.W. van Geloof
      (2008) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2007.



      Monitoringresultaten van rivierdijken, heide en
      stuifzanden in 2007. Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 9



      Sparrius, L.B., A. Aptroot, C.M. van Herk & L. van Duuren
      (2009) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2008. Trendberekeningen 1999-2008.



      Monitoringresultaten van kalkrotsen, heide en
      stuifzanden in 2008. Resultaten van het meetnet over de periode 1999-2008.
      Downloaden (PDF).

      BLWG Rapport 10



      Sparrius, L.B., A. Aptroot, C.M. van Herk & L. van Duuren
      (2010) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2009.


      Monitoringresultaten van zinkterreinen en stuifzanden (PDF).
      BLWG Rapport 11



      Sparrius, L.B., A. Aptroot, C.M. van Herk & L. van Duuren
      (2011) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2010.


      Monitoringresultaten van hunebedden en stuifzanden (PDF).
      BLWG Rapport 12



      Aptroot, A., C.M. van Herk & L.B. Sparrius
      (2011) Basisrapport voor de Rode Lijst korstmossen.



      Rode Lijst Korstmossen 2011 en met recente gegevens herberekende Rode Lijst 1998 (PDF).

      Bestel dit rapport in de winkel als speciale uitgave van het tijdschrift
      Buxbaumiella voor € 4,00
      .

      BLWG Rapport 13



      Aptroot, A., L.B. Sparrius & L. van Duuren
      (2012) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke
      rapportage 2011.


      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 14



      Siebel, H.N., R.J. Bijlsma & L.B. Sparrius
      (2013) Basisrapport voor de Rode Lijst Mossen 2012.



      Geactualiseerde Rode Lijst Mossen (PDF).
      Bestel dit rapport in de winkel als speciale uitgave van het tijdschrift
      Buxbaumiella voor € 4,00
      .

      BLWG Rapport 15
      Bijlsma, R.J. (2013) The estimation of species richness of Dutch bryophytes between 1900 and 2011.
      Documentation of VBA-procedures based on the Frescalo program (PDF).
      BLWG Rapport 16
      Sparrius, L.B. (2013) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2012.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 17
      Sparrius, L.B. (2014) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2013.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 18
      Sparrius, L.B. (2015) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2014.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 19
      Sparrius, L.B. (2016) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2015.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 20
      Sparrius, L.B. (2017) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Inhoudelijke rapportage 2016.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 21
      van der Kolk, H. & L.B. Sparrius (2018) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Waarnemersverslag 2017.
      Monitoringresultaten van stuifzanden en duinen (PDF).
      BLWG Rapport 22
      Toetenel, W.J. (2018) Beheeradvies bomen rond hunebedden.
      PDF
      BLWG Rapport 23
      Sparrius, L.B. & M.J.P.M. Riksen (2019) Evaluatie van elf jaar stuifzandbeheer op de Veluwe 2007-2018. 128 p.
      PDF
      BLWG Rapport 24
      van der Kolk, H.(2019) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Waarnemersverslag 2018.
      PDF
      BLWG Rapport 25
      van der Kolk, H. (2019) Korstmossen op begraafplaatsen in de gemeente Ede. Beheeradvies 2019.
      PDF
      BLWG Rapport 26
      Van der Kolk, H., L.B. Sparrius & A. Aptroot (2020) Monitoring van ammoniak met korstmossen in Friesland 2019.
      PDF
      BLWG Rapport 27
      van der Kolk, H. & L.B. Sparrius (2020) Landelijk Meetnet Korstmossen (NEM), Waarnemersverslag 2019.
      PDF
      1. Natuuronderzoek Documenten Natuurcentrum Limburg (BE)
      2. Natuuronderzoek Documenten Natuurcentrum Limburg Publicaties (BE)
      3. Geologische Fietsroute Natuurcentrum Limburg Publicaties (BE)
      4. Geologische Fietsroute Natuurcentrum Limburg Publicaties (BE)
      5. Natuuronderzoek Documenten Natuurcentrum Limburg (BE)
      6. Rachel 130 are natuurgebied 20 maart of 22 maart om 19:00
      7. Buxton Field Club
      8. Webinar 4032021 Rosalie Heins Piet Verdonschot, Camilla Dreef en Marco Kraal Camilla en Marc

      ‘The Oldest Lake in Europe: The Birds and Wildlife of Lake Prespa’
      my talk at 7pm on Sat 6 March 2021
      Really looking forward to this talk about a very special place for two SPECIAL and formative institutions for me – the Buxton Field Club and the Derbyshire Ornithological Society. If you are a member you can watch free and if you are NOT a member you can watch free live streamed at YouTube here. Please join us
      https://www.youtube.com/channel/UCrg0DPEb7LrOTzoShH6ZRkA
      Next Meeting is van Rachel die een 130 are groot natuurgebied heeft op 20 maart of 22 maart om 19:00 https://buxtonstreetbystreet.co.uk/2021/02/26/free-virtual-wildlife-talk-with-buxton-field-club/



      Vogelbescherming webinar van Studio Meer IJsselmeer.


      2e Vogelbescherming webinar van Studio Meer IJsselmeer. Laatste van deze reek is 17 maart 2021
      Webinar 4maart 2021 Rosalie Heins en Piet Verdonschot, Camilla Dreef en Marco Kraal webinar 4 maart, bijdrages Camilla en Marco en visueel verslag

      BLWG Korstmossen en Mossen

      Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

      1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
      2. KNNV-afdelingen Youtube lezingen Korstmossen, Insecten, Gierzwaluwen, Nachtvlinders (agenda)
      3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
      4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
      5. De Groene Agenda uit Rotterdam
      6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
      7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
      8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
      9. EventBrite in het weekend , Wildlife Events op Facebook
      10. EventBrite Vogel Lezingen, Birds Events op Facebook
      11. EventBrite Wildlife, Natuurmonumenten Events op Facebook
      12. EventBrite Mammals, Zoogdieren Events op Facebook
      13. EventBrite Muizen
      14. EventBrite Vleermuizen ,Vleermuizen Events op Facebook
      15. EventBrite Otters, Otter Events op Facebook
      16. EventBrite Cameravallen ,Kamera vallen Events op Facebook
      17. NHGL Limburg, Limburg Events op Facebook
      18. Wild Life Events op Facebook

      Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

      De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

      1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
        Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

      2. Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
        Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
        Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

      3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
        Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

      4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
        Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

      5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
        Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit.

      6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
        Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

      7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
        Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

      114.96 Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG) Voorjaar lezingen

      Publicado el 01 de abril de 2021 a las 09:56 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      02 de abril de 2021

      151.143 -Geheimnisvolles Mittelmeer: Von Berberaffen und Feuerfischen

      (1-3)

      1. Geheimnisvolles Mittelmeer: Von Berberaffen und Feuerfischen bis 30.04.2021 ∙21:15 Uhr
        Affen in Spanien, Pottwale vor Kreta und Füchse in der Sahara - das Mittelmeer und seine Küsten stecken voller Überraschungen. Hinter den dicht besiedelten Küstenabschnitten verbergen sich sagenhafte und unberührte Landstriche. Als Brücke zwischen den Kontinenten verbindet das Mittelmeer Europa, Asien und Afrika und ermöglicht so die Verbreitung der verschiedensten Tiere. Tierfilmer Thomas Behrend macht sich für den Zweiteiler auf die Suche nach den spannendsten Tiergeschichten und zeigt uns, das Mittelmeer wie wir es noch nie gesehen haben.
        https://www.ardmediathek.de/video/expeditionen-ins-tierreich/geheimnisvolles-mittelmeer-2/ndr-fernsehen/Y3JpZDovL25kci5kZS8xMjdmNDg5MS00OWFjLTQ3NzktODY3NS02YjA4NmM4NjM5ZGE/

        Bild: NDR/NDR Naturfilm/Blue Planet Film
        21:15 Uhr

      2. Geheimnisvolles Mittelmeer: Von Berberaffen und Feuerfischen bis 30.04.2021 ∙bis 30.04.2021 ∙https://www.ardmediathek.de/video/expeditionen-ins-tierreich/geheimnisvolles-mittelmeer-von-pottwalen-und-wuestenfuechsen/ndr-fernsehen/Y3JpZDovL25kci5kZS9iM2Y2OTg4ZC1lMzJjLTQ3MTktYmQ5Ni0yMDE1MmE0NTEwYWI/

        https://www.ardmediathek.de/video/expeditionen-ins-tierreich/geheimnisvolles-mittelmeer-von-pottwalen-und-wuestenfuechsen/ndr-fernsehen/Y3JpZDovL25kci5kZS9iM2Y2OTg4ZC1lMzJjLTQ3MTktYmQ5Ni0yMDE1MmE0NTEwYWI/?startTime=0.00&endTime=2607.04

      Publiekslezingen archeologie

      1. Publiekslezingen Archeologie 18 en 25 maart online

        De jaarlijkse archeologielezingen worden dit keer niet in het najaar maar in het voorjaar gehouden. Vanwege de aanhoudende pandemie is het format dit jaar ook iets anders. De lezingen vinden online plaats in de vorm van een van tevoren opgenomen filmpje van ongeveer twintig minuten. Na afloop kunnen de (online) aanwezigen live vragen stellen aan de sprekers. De uitzendingen zullen plaatsvinden op 18 en 25 maart en worden georganiseerd in samenwerking met het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis en het Museum aan de A, het vroegere Noordelijk Scheepvaartmuseum, in Groningen.

        Archeologielezing 18 maart 20:00 uur: Pioniers na de IJstijd
        Archeologen Dion Stoop (Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis) en Pir Hoebe (Rijksuniversiteit Groningen)

        Wie waren de eerste anatomisch moderne mensen in Nederland? Tijdens de laatste ijstijd, (het Weichselien, van 150.000 – 12.000 jaar geleden) was Nederland een onbewoonbare poolwoestijn. Aan het eind van de ijstijd begon het klimaat te verbeteren waardoor toendralandschappen en bebossing langzamerhand noordelijker konden uitbreiden. Al snel vestigden pioniers zich in deze landschappen: mensen die in barre omstandigheden leefden van de jacht op wild en het verzamelen van planten. Archeologen Dion Stoop (Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis) en Pir Hoebe (Rijksuniversiteit Groningen) vertellen wat de archeologie ons leert over de levenswijze en geschiedenis van deze mensen.

      2. Archeologielezing 25 maart 20:00 uur: Gezonken in zicht van de haven
        Archeo-historisch onderzoek naar de ondergang van de tjalk Drie Gezusters in 1893 op de Zuiderzee
        Dr. Y. (Yftinus) T. van Popta, Rijksuniversiteit Groningen

        Ruim voor zonsopkomst is de Drie Gezusters al vertrokken. Het is nagenoeg windstil op de Zuiderzee, het water is kalm en de tjalk komt maar moeilijk vooruit. Terwijl schipper Meijer in het donker voor zich uit tuurt denkt hij aan zijn vrouw en kind die benedendeks liggen te slapen. Hij is al bijna een hele dag en nacht wakker en hij voelt de vermoeidheid. Dan ziet hij in de verte een klein lichtpuntje opduiken: dat moet het vuur van de Vischpoort van Harderwijk zijn! Dan is hij nog maar een uur gaans verwijderd van zijn bestemming. Hij stuurt de kop van de tjalk enigszins bij en zet koers richting de kust. Plotseling gaat er een harde schok door het schip…

        Eeuwenlang was de Zuiderzee letterlijk en figuurlijk het maritieme hart van Nederland. Deze binnenzee bood de Nederlanders veel voordelen op het gebied van onder andere visserij, handel en transport. Er zijn in al die eeuwen tijd heel wat schepen vertrokken om via de Zuiderzee hun bestemming te bereiken. Maar niet alle schepen kwamen op hun bestemming aan. Het gevaar lag namelijk altijd op de loer: het relatief ondiepe vaarwater met zandbanken en ondieptes, plotselinge weersveranderingen en zware stormvloeden zorgden geregeld voor dood en verderf. Niet voor niets wordt Flevoland dan ook het grootste scheepskerkhof op land ter wereld genoemd: tot nu toe zijn ruim 450 scheepswrakken in de voormalige zeebodem aangetroffen. Deze wrakken worden met regelmaat gezien als houten constructies zonder enige identiteit, maar feitelijk zijn het stille getuigen van scheepsrampen en persoonlijk leed.

        Het aantal keren dat van een Zuiderzee-wrak de identiteit werd achterhaald is echter op twee handen te tellen. In de meeste gevallen kan tot maximaal een halve eeuw nauwkeurig worden ingeschat wanneer een schip is vergaan. Tijdens deze lezing zal echter worden aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is om een scheepswrak en een scheepsramp aan elkaar te koppelen. Wat dan ontstaat is een zeer levendig en persoonlijk verhaal, vormgegeven aan de hand van de ramp met de Drie Gezusters.


      1. Mosses Lichens Hans Toetenel deed veldonderzoek in verschillende duingebieden langs de Nederlandse kust en legt uit welke mossen en korstmossen je hier kunt vinden.
      2. Kroatiens Auenland WDR is 02.04.2021 ∙
        Die Save ist ein vagabundierender Fluss, jedes Jahr verlagert sie ihren Lauf um bis zu zwei Meter. Sie fließt durch vier Länder: Slowenien, Kroatien, Bosnien und Serbien. Aber nur im mittleren Flussabschnitt, in Slowenien und Kroatien, blieb sie unangetastet - und mit ihr eine Jahrtausende alte Auenlandschaft, die als schönste Europas gilt. Ob Schreiadler oder Seeadler, hier gibt es noch viele Tiere, die bei uns selten geworden sind. Auch unter Wasser hat die Save einiges zu bieten. http://localhost:3020/video/abenteuer-erde/kroatiens-auenland/wdr-fernsehen/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLTFjMDliMjE5LWNhMTYtNDc5ZS1iNzJkLWViMzgzYTIwODg1Yg/

      3. Unbekannter Seulingswald HR bis 04.07.2021 ∙
        Der 10.000 Hektar große Seulingswald an der Grenze zu Thüringen ist charakterisiert durch den Bergbau, der hier überall seine Spuren hinterlassen hat, und durch die Autobahn, die das Waldgebiet durchschneidet.
        http://localhost:3020/video/erlebnis-hessen/unbekannter-seulingswald/hr-fernsehen/Y3JpZDovL2hyLW9ubGluZS8xMDE4MTU/

      4. Wales: Der Wilde Westen Großbritanniens - Langer Winter, später Frühling (1/4) WDR bis 09.03.2022 ∙
        m ersten Teil müssen sich die tierischen Bewohner auf einen sehr späten Frühling einstellen, denn die eisigen Wintertemperaturen wollen sich lange nicht zurückziehen.
        http://localhost:3020/video/abenteuer-erde/wales-der-wilde-westen-grossbritanniens-langer-winter-spaeter-fruehling-1-4/wdr-fernsehen/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLTBlMmQyZjcxLTNlZGUtNGI5Mi05MzgwLTBiY2IzNjEzZDEzNw/
        Wales: Egal wo, ob an den Grenzen im Osten, den Tälern im Süden, den Bergen im Norden, den felsigen Küsten im Westen oder in den Städten - Wales ist voller Wildtiere. Vier Folgen zeigen ein ganzes Jahr im Wilden Westen Großbritanniens.

      5. Erlebnis Erde Packende und faszinierende Tier- und Naturaufnahmen im Ersten.
        https://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/erlebnis-erde/index.html Geoblock
        https://www.ardmediathek.de/sendung/erlebnis-erde/Y3JpZDovL2Rhc2Vyc3RlLmRlL2VybGVibmlzIGVyZGU/

      6. Wildlife im Schlosspark bis 18.03.2022 ∙Zu den bevorzugten Motive des Wildtierfotografen Marco Schütte gehören Schneehasen, Gämsen, Steinböcke. Wenn er Bilder von Rehen macht, begibt er sich an einen Ort, an dem die Wenigsten mit den Tieren rechnen würden - an einen Ort mitten in München.
        http://localhost:3020/video/abendschau-der-sueden/wildlife-im-schlosspark/br-fernsehen/Y3JpZDovL2JyLmRlL3ZpZGVvL2NlNTY1OWEyLTVkNTYtNDk1NS1iMDQ1LTdkMGZjZDNiMTkyMg/

      7. Auf den Spuren der Römer: Unterwegs im Teutoburger Wald WDR bis 16.10.2021 ∙
        Bei einer Wanderung auf dem Höhenkamm des Teutoburger Waldes begibt sich Lokalzeit-Moderator Hendrik Schulte auf die Spuren der Römer und Germanen.

        9 nach Christus ereignete sich in
        http://localhost:3020/video/heimatflimmern/auf-den-spuren-der-roemer-unterwegs-im-teutoburger-wald/wdr-fernsehen/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLTA0YTY1MDk1LTFiMzktNDg2NC1iYjg4LTM1MjhiYjgwZDRiNA/ Germanien eine Schlacht, die Weltgeschichte schrieb: Die Varusschlacht. Arminius, der Cherusker, auch Hermann genannt, besiegte den römischen Feldherren Varus und drei seiner Legionen. Hendrik Schulte macht sich auf den 156 Kilometer langen Hermannsweg, um mehr zu erfahren. Was ist Mythos, was ist Geschichte? Sähen Städte wie Bielefeld und Detmold heute anders aus, wäre die Schlacht anders verlaufen?

      8. Das grüne Herz Westfalens: Ein Wald im Wandel
        Der Kreis Siegen-Wittgenstein ist der waldreichste Kreis Deutschlands. Fast Dreiviertel der Fläche sind von Wald bedeckt.
        http://localhost:3020/video/heimatflimmern/das-gruene-herz-westfalens-ein-wald-im-wandel/wdr-fernsehen/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLTc3YTJiZGE3LTA3NDktNDhhMC05ODk1LWJhMTIwMjM4YTFkNA/
        Die Menschen hier leben seit Jahrhunderten von und mit dem Wald. Er ist Lebensraum für unzählige Tier- und Pflanzenarten, Rückzugsgebiet aber auch Wirtschaftsfaktor. Doch der Wald ist in Gefahr: Klimawandel und der Borkenkäfer machen ihm das Überleben schwe

      9. Schutzort für Wanderfalken bis 23.03.2022 ∙
        Abendschau - Der Süden ∙ BR Fernsehen Wanderfalken haben jetzt Paarungszeit. Damit die Zahl der in Bayern selten gewordenen Tiere wieder zunimmt, haben Biologen im Nationalpark Bayerischer Wald das Höllbachgespreng für Wanderer und Naturfreunde abgesperrt. http://localhost:3020/video/abendschau-der-sueden/schutzort-fuer-wanderfalken/br-fernsehen/Y3JpZDovL2JyLmRlL3ZpZGVvLzBlOGQ3YWQ2LTkzYTUtNDFiMy04MzQ4LTNkYThhMWRjZmQxNQ/

      10. hallo hessen - Teil 1 bis 19.03.2022 ∙ Heute endet die Abstimmung zur Wahl des Vogels des Jahres 2021. "hallo hessen"-Zuschauer erfahren ganz aktuell vom Ornithologen des NABU Hessen Bernd Petri, welche Vögel im Rennen um die Podiumsplätze ihre Schnäbel ganz vorne haben. http://localhost:3020/video/hallo-hessen/hallo-hessen-teil-1/hr-fernsehen/Y3JpZDovL2hyLW9ubGluZS8xMzA1MTg/
      11. Blütenpracht im Wald Geheimnisvolle Wildblumenbis 22/04/2021

        Geheimnisvolle Wildblumen Blütenpracht im Wald bis 22/04/2021 Wildblumen bezaubern mit ihren Farben, ihrer Form und ihrem Duft. Die Dokureihe nimmt den Zuschauer mit auf eine Entdeckungsreise durch artenreiche Naturräume und urbane Landschaften. In dieser Folge geht es um den Kreislauf der Natur im Wechsel der Jahreszeiten und das natürliche Gleichgewicht zwischen den Arten im Unterholz.
        Um den Wald ranken sich zahlreiche Mythen und Legenden. Dieser geheimnisvolle Lebensraum birgt viele Schätze, dazu gehören auch zahlreiche Wildblumenarten: Waldreben, Weißwurz oder auch Efeu tragen zum Zauber des Waldes bei. Im Winter schläft die ganze Blumenpracht, doch sobald die ersten Sonnenstrahlen den Waldboden berühren, sprießen die ersten Blumen aus der Erde. Nun beginnt der Wettkampf um das nährende Licht, bei dem jede Pflanze ihre ganz eigene Strategie hat, um erfolgreich zu sein. So bedecken die Wald-Windröschen den Waldboden wie ein Teppich. Osterglocken und Hasenglöckchen nutzten die Zeit, in der die Bäume noch keine Blätter besitzen. Die Heilpraktikerin Dominique Verrier-Compain macht oft Ausflüge in den Wald. Heute ist sie auf der Suche nach aromatischen Blumen und findet Sauerklee – das perfekte saure Etwas für den Salat oder die Limonade. Je schattiger es wird, desto stärker strömt ein ganz besonderer Duft durch den Wald: Bärlauch. Das grüne

      12. Geheimnisvolle Wildblumen Von der Sonne verwöhnt bis 23/04/2021


        Geheimnisvolle Wildblumen Von der Sonne verwöhnt bis 23/04/2021
        ie Wildblumen des Mittelmeerraums berühren alle Sinne mit ihrem Duft und ihrem faszinierenden Reichtum an Farben. Diese wild wachsende Flora gehört zweifellos zum Schönsten, was die Natur hervorgebracht hat. Auf einem Streifzug durch die vier Naturräume des Mittelmeers – Küste, niedrige Gebirge, Macchie und Garrigue – wird die erstaunliche Widerstandskraft dieser Pflanzen gegenüber den klimatischen Bedingungen deutlich. Man könnte meinen, dass die Wildflora vor den trockenen und heißen Sommern oder dem Salzwasser kapitulieren würde. Doch der Meerfenchel beispielsweise, der essbar ist und einen zitronigen Geschmack hat, gedeiht an felsigen Küsten im Einflussbereich der Gischt. Oder auch der krautige Wundklee, der ebenfalls auf felsigem Untergrund wächst und dem salzigen Meerwasser, Stürmen und Trockenheit trotzt. Außerdem behaupten sich in dem trockenen Milieu Lavendel, Thymian und Rosmarin sowie Iris, Strohblumen, Mimosen und Mittagsblumen. Diesen Pflanzen gelingt es, im unerbittlichen mediterranen Klima zu überleben. Zu Wort kommen Menschen, die sich in den Naturparks für den Erhalt der mediterranen Pflanzen einsetzen und deren besondere Vitalität erklären.

      13. Feld- und Wiesenblumen Geheimnisvolle Wildblumen bis 24/04/2021

        Feld- und Wiesenblumen Geheimnisvolle Wildblumen bis 24/04/2021
        Veronica, Daphne, Anemone oder Angelika: Viele dieser Feld- und Wiesenblumen tragen Namen wie Prinzessinnen. Dabei sind sie äußerst bescheiden und verlangen nicht mehr, als sich den Platz zu erobern, der ihnen zusteht. Über Jahrhunderte koexistierten Wildblumen und Menschen harmonisch, bis das natürliche Gleichgewicht und ihr Lebensraum durch die intensive landwirtschaftliche Nutzung und den Einsatz von Pestiziden zerstört wurde. Auf einer unberührten Wiese können Hunderte Blumenarten aus verschiedensten Pflanzenfamilien wachsen. Heute findet man diese artenreichen Wiesen immer seltener. Im Aubrac beispielsweise, im französischen Zentralmassiv, sind solche Blumenwiesen fast ganz verschwunden. Von wilden Orchideen- und Tulpenarten, Wiesensalbei, Pfaffenblume, Dotterblume, Klee bis hin zu Margeriten und Mohnblumen – im Gespräch mit Botanikern, einem Landwirt, einem Naturfotografen, einem Landschaftsgärtner, einem Agrarökologen und einem Kräuterbauern geht dieser Film der Frage nach, wie der Mensch wieder im Einklang mit diesen wilden Schönheiten l

      14. Aaalscholvers Fischdieb oder Sündenbock? Kormorane s 21/04/2021

        Aaalscholvers Fischdieb oder Sündenbock? Kormorane s 21/04/2021
        Sardische Fischer sehen 10.000 Kormorane über die Lagunen ziehen und glauben dadurch ihre Fischgründe gefährdet. Fischern in Mecklenburg-Vorpommern sind Naturschutzgebiete suspekt: Ungestört können dort Tausende Kormorane brüten oder rasten und Jagd auf Fische machen. Ein Angler in Bayern hat es nur mit ein paar Hundert Kormoranen zu tun. Auch er beobachtet drastische Rückgänge bei den Fischarten. Dann gibt es noch überall in Europa die Teichwirte. Ihre Fischzucht ist für den Kormoran besonders leicht zugänglich. Deshalb sind bereits eine Handvoll Kormorane für sie eine Katastrophe. Kormorane sind sogenannte Nahrungsopportunisten. Sie jagen, was am leichtesten verfügbar ist, und zwar mit unschlagbaren Methoden. So hat der Biologe Stefano Volponi auf Sardinien das soziale Fischen der Kormorane beobachtet: Während etwa die Hälfte der Vögel durch Flügelschlagen einen Fischschwarm zusammenscheucht, kann die andere Hälfte die Fische bequem fangen und fressen. Nach einiger Zeit wechseln sich die Gruppen ab. In ganz Europa ärgern sich die Fischer über den in ihren Augen bestens angepassten, dreisten Fischräuber und fordern seinen Abschuss. Was sie nicht berücksichtigen: Kormorane sind Zugvögel. So gibt es derzeit 170.000 Brutpaare im nördlichen Ostseeraum, die durch ganz Europa zu den für sie günstigsten Fischgebieten ziehen. Verschiedene Forschergruppen versuchen, Gesetzmäßigkeiten und Rückschlüsse aus dem Zugverhalten und vermeintlichen Nahrungsvorlieben abzuleiten. Doch der Kormoran lässt sich so leicht nicht fassen. Zu genial, zu schnell agiert er in

      15. Der Paraná - Ein Fluss wie das Meer Vom Ursprung durch Brasilien bis 15/06/2021

        Der Paraná - Ein Fluss wie das Meer Vom Ursprung durch Brasilien bis 15/06/2021Der erste Teil der Flussreise entlang des Paraná führt uns vom Hinterland des brasilianischen Bundesstaates São Paulo bis nach Paraguay: Auf den 800 Kilometern ist der Fluss zumeist aufgestaut um Brasiliens hohen Energiebarf zu decken. Doch die Staudämme belasten das Ökosystem des Flusses. Und auch andere Umweltsünden und der Klimawandel belasten Flora und Fauna.

        In der ersten Folge „Vom Ursprung durch Brasilien“ führt die Reise zum Entstehungspunkt des Paraná. Von dort fließt er durch das Hinterland der Bundesstaaten São Paulo und Paraná. Nannten die Ureinwohner den Paraná schon einen Fluss „wie das Meer“, ist er hier über weite Strecken durch Eingriffe des Menschen noch größer geworden, teilweise bis zu zehn Kilometer breit. Aufstauung zur Energiegewinnung hat das Ökosystem verändert. Vor allem einheimischen Fisch gibt es kaum mehr und die Zucht von Fischen aus anderen Kontinenten dominiert. Entlang der Energieachse Brasiliens, die das Riesenland mit Strom versorgt, stehen Mensch, Tier und Umwelt großen Herausforderungen gegenüber. Nicht nur Staudämme haben die Flora und Fauna verändert, auch weitflächige Abholzung und monokulturelle Landwirtschaft bedrohen Lebensräume. Doch entlang der rund 800 Kilometer langen Strecke haben Menschen aus der Not eine Tugend gemacht. Eine Fischerin stellt mittlerweile aus Zuchtfischabfällen Fischleder her, das zu ökologisch einwandfreien Handtaschen oder Damenschuhen wird. Ein Landwirt hat auf einer einstigen Kaffeefarm wieder aufgeforstet, um ein Zeichen zu setzen und jüngeren Generationen zu zeigen, wie wichtig der Wald auch für ihr Überleben ist. Eine Biologin schützt eine seltene Affenart, die es nur am Paraná gibt. Dieser erste Teil erkundet in der Region aber auch noch intakte Naturparks wie die Ilha Grande, ein Inselparadies mitten im Fluss. Oder die Lagoa Xambrê, Brasiliens zweitgrößte Süßwasserlagune, wo der Paraná noch ursprünglich und authentisch ist.

      16. Unbekannter Seulingswald HR bis 04.07.2021 ∙
        Der 10.000 Hektar große Seulingswald an der Grenze zu Thüringen ist charakterisiert durch den Bergbau, der hier überall seine Spuren hinterlassen hat, und durch die Autobahn, die das Waldgebiet durchschneidet.
        http://localhost:3020/video/erlebnis-hessen/unbekannter-seulingswald/hr-fernsehen/Y3JpZDovL2hyLW9ubGluZS8xMDE4MTU/

      143 -BLWG Geheimnisvolle Wildblumenbis Kroatia UK SeulingsWald
      151.143 -Geheimnisvolles Mittelmeer: Von Berberaffen und Feuerfischen

      Publicado el 02 de abril de 2021 a las 03:08 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      05 de abril de 2021

      153-Wolf (Fr) Clean Hydrogen Potential from MENA

      (1-3) https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/833231/Expertmeeting%20Wolf%20%2024-03-2021

      1. 20-03-2021 Webinar Clean Hydrogen Potential from MENA (DUTCH)
        Frank Wouters MSc
        Vice President Clean Hydrogen at Worley
        Chairman of the Dii Advisory Board
        Chairman of the MENA Hydrogen Alliance
        Voormalig Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA)

        Hij spreekt vanuit Masdar City, Abu Dhabi en houdt een lezing over “De perspectieven van de handel in waterstof tussen het MENA gebied en Europa”

        Frank Wouters leidt al meer dan dertig jaar duurzame energieprojecten, transacties en technologieontwikkeling.

        Tussen 2012 en 2014 was hij Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA), de eerste wereldwijde intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met alle hernieuwbare energiebronnen.

        Frank Wouters zat in de raad van bestuur van energiebedrijven in Europa, de VS, Afrika, Australië en Azië en hij is momenteel werkzaam als VP Clean Hydrogen in Worley en directeur van het EU GCC Clean Energy Technology Network. Dit platform heeft tot doel partnerschappen voor schone energie tussen Europa en de Golf te bevorderen. Hij adviseert de Wereldbank over duurzame energie, is Fellow bij Payne Institute, Colorado School of Mines, is Board Advisor van Vast Solar, Sydney, en is non-executive Board Director van Gore Street Capital, Londen. Hij is tevens voorzitter van de MENA Hydrogen Alliance, die hij in 2020 mede opgericht heeft.

      2. 20-03-2021 Webinar Waterstof in de energietransitie (DUTCH)
        Prof. dr. Andre Faaij
        Director of Science TNO Energy Transition
        Distinguished professor RUG Energy System Analysis

        Prof Faaij is een veel geciteerd (top 1% van het vakgebied), invloedrijk onderzoeker en houdt een lezing over “De rol van waterstof in de energietransitie”

        André Faaij is wetenschappelijk directeur van TNO Energietransitie, Nederlands grootste energie onderzoeksorganisatie. Hij is tevens universiteitshoogleraar Energy System Analysis aan de RUG. Prof. Faaij is een veel geciteerd, invloedrijk onderzoeker. Hij heeft scheikunde en milieuwetenschappen gestudeerd en deed onderzoek aan King’s College London University en Princeton University. Hij was hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van de New Energy Coalition in Groningen.

        Prof. Faaij is lid van diverse expert- en adviesgroepen op energiegebied en is adviseur voor de Europese Commissie, de VN, overheden, het bedrijfsleven en NGO’s. Voor de IPCC werkte hij als zogenaamde Convening Lead Author voor het rapport over duurzame energie (2011) en als Lead Author voor het vierde (2007) en vijfde assessment rapport (2014). Daarnaast is hij benoemd tot ‘Young Global Leader’ door het World Economic Forum en winnaar van de Linneborn prijs voor zijn werk aan bio-energie. Hij publiceerde meer dan vijfhonderd titels en is ”highly cited” (top 1% van het vakgebied). Zijn voornaamste onderzoeksonderwerpen zijn duurzame energie en biobased economy, energiesystemen, modellering en lange termijnscenario’s, CO2-afvang en -opslag, technologisch leren en gerelateerd energie- en onderzoeksbeleid.

        20-03-2021 Webinar Waterstof in de energietransitie (DUTCH)
        ---------------------------------------------------

      De Vereniging voor Zonnekrachtcentrales (VZKC)

      Wat wij willen bereiken
      Het realiseren van een volledig duurzaam elektriciteit systeem in Europa op basis van het Desertec idee: knoop alle hernieuwbare energie in Europa aan elkaar: waterkracht in het Noorden, wind in het Westen, zonnekracht in het Zuiden, biomassa in het Oosten.

      De VZKC richt zich hierbij in het bijzonder op Concentrated Solar Power. Deze vorm van zonne-energie concentreert het zonlicht met behulp van spiegels en produceert warmte. De warmte wordt voor een deel direct omgezet in elektriciteit. Het andere deel wordt opgeslagen en gebruikt om na zonsondergang elektriciteit te maken.
      Webinar Clean Hydrogen Potential from MENA



      ExperT Meeting Wolven Friesland
      1. 15.00 uur: Opening door Bram de Groot
      2. 15.05 uur: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging, Wolven in Nederland
      3. 15.30 uur: Martin Drenthen, Natuurfilosoof Radboud Universiteit
      4. 15.55 uur: Gijsbert Six, Schapenhouder in Drenthe, Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders, lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe
      5. 16.15 uur: Désiré Karelse, BIJ12 – Adviseur Faunazaken, Secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade, Coördinator Wolf
        Open/Sluit

      6. 16.35 uur: Saskia Duives, LTO - voorzitter Vakgroep Schapenhouderijen
        Open/Sluit

      7. 17.00 uur: Sluiting https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/833231/Expertmeeting%20Wolf%20%2024-03-2021

      In een expertmeeting informeren externe deskundigen de Statenleden over een specifiek onderwerp. Op deze manier kunnen Statenleden zich goed voorbereiden op een te nemen besluit. In een expertmeeting vindt geen (politiek) debat en besluitvorming plaats. De vergadering is openbaar en te volgen via de livestream.

      Door diverse fracties is een verzoek ingediend tot het houden van een expertmeeting over de Wolf. Het doel van de expertmeeting is door de initiatiefnemers omschreven als: ‘Wij willen graag zicht krijgen op het gedrag van de wolf. Waar is zijn leefgebied? Welke bedreiging is aanwezig. Wat is het nut en noodzaak van een wolvenhek? En wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Tenslotte willen we breed geïnformeerd worden over de landelijke en Europese afspraken rondom de wolf. Wat is er juridisch wel en niet mogelijk? Wat wordt er momenteel gedaan met het wolvenplan van het IPO?’

      Later is besloten om tijdens deze expertmeeting ook vanuit een andere en bredere invalshoek naar het dossier Wolf te kijken: ‘Bij het dossier Wolf gaat het niet zozeer om de wolf als biologische soort maar als een ‘botsing tussen de natuurbeelden van mensen’’.
      153-Wolf (Fr) Clean Hydrogen Potential from MENA

      Publicado el 05 de abril de 2021 a las 09:42 AM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      06 de abril de 2021

      156-Natuurlezing (online): Deltaplan Biodiversiteitsherstel 06apr2021

      https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel

      Waar zijn de insecten gebleven? Wie hoort er nog een grutto ……. Landschapspijn!
      De huidige strategie om het verlies aan biodiversiteit, wereldwijd en in Nederland, te stoppen heeft gefaald en de gevolgen ervan worden steeds duidelijker. Biodiversiteitsherstel vergt een drastische verandering van ons totale grondgebruik en is alleen al hiermee nauw verbonden met andere uitdagingen op ruimtelijk gebied. Wat te denken van de noodzakelijke transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatmitigatie en -adaptatie, woningbouw en wateropslag. Alles vraagt om ruimte en dat op een beperkt grondoppervlak met heel veel mensen en nog veel meer dieren. Het schreeuwt om een integrale en langetermijn aanpak. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een tijd van polarisatie, boerenopstand en sociale en politieke spanningen? Alleen samen. Niet makkelijk maar wel noodzakelijk!

      Op 6 april gaat Louise Vet, voorzitter van Deltaplan Biodiversiteitsherstel, tijdens de online WNA-lezing dieper in op het begrip biodiversiteit in relatie tot het functioneren van ecosystemen: wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk? Ze legt de ambitie uit van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel waarbij onderzoekers, boerenorganisaties, voedselketenpartners, natuur- en milieuorganisaties, overheden en burgers de krachten bundelen om het verlies aan biodiversiteit in Nederland om te zetten naar herstel. Wat zijn de succesfactoren om dit voor elkaar te krijgen? Aan welke knoppen moeten we draaien?
      Vet doet tenslotte nog allerlei suggesties hoe wij, toehoorders, zelf kunnen meedoen aan het herstel van biodiversiteit; alle bee(s)tjes helpen! Herstel van biodiversiteit is namelijk niet alleen belangrijk voor een rijkere natuur, maar vormt de basis voor een gezonde leefomgeving, duurzame voedselproductie en een brede welvaart. Wie wil daar niet een steentje aan bijdragen?

      Louise E.M. Vet is voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen University. Haar onderzoek richtte zich op de ecologie en evolutie van plant-insect-relaties, mede gericht op de vormgeving van duurzame landbouw-agro-ecosystemen die gebaseerd zijn op de preventie van ziekten en plagen.
      Vet staat bekend als fervent voorstander van integrale duurzaamheidsprincipes gebaseerd op de natuur (dus energie, circulair én biodiversiteit), die zij ook zelf in praktijk bracht bij haar grote betrokkenheid bij het ontwerp van het nieuwe NIOO-gebouw in Wageningen, dat het meest duurzame laboratorium- en kantorencomplex in Nederland werd.
      Naast haar vele nevenfuncties is zij momenteel de onafhankelijke voorzitter van het brede maatschappelijke consortium Deltaplan Biodiversiteitsherstel (zie Samenvoorbiodiversiteit.nl).

      De lezing is opgebouwd uit 4 blokken van 10 à 15 minuten. Bij deze lezing, via Zoom, kom je zelf niet in beeld en kun je ook niet meepraten, maar tijdens de blokken kun je via de chatbox wel vragen stellen. Na elk blok beantwoordt Louise Vet (in ongeveer 5 minuten) de vragen van de chat.

      WNA-lezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

      Foto: Louise Vet, rasechte optimist (Maartje Geels)

      Literatuur

      1. https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/updates/2021/03-maart/raamwerk-aanvalsplan-landschapselementen-deltaplan-biodiversiteitsherstel.pdf
      2. http://www.maakgrijs.groen
      3. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel
      4. https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/Straatboer
      5. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel
      6. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel



        ExperT Meeting Wolven Friesland


      7. 15.00 uur: Opening door Bram de Groot

      8. 15.05 uur: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging, Wolven in Nederland

      9. 15.30 uur: Martin Drenthen, Natuurfilosoof Radboud Universiteit

      10. 15.55 uur: Gijsbert Six, Schapenhouder in Drenthe, Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders, lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe

      11. 16.15 uur: Désiré Karelse, BIJ12 – Adviseur Faunazaken, Secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade, Coördinator Wolf
        Open/Sluit

      12. 16.35 uur: Saskia Duives, LTO - voorzitter Vakgroep Schapenhouderijen
        Open/Sluit

      13. 17.00 uur: Sluiting https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/833231/Expertmeeting%20Wolf%20%2024-03-2021


      14. NPO SpeelLijst Natuurdocumentaires,|NPO SpeelLijst Documentaires,|


      15. Documentaires,|NPO Radio Doc s,| Platform for Future of our Planet


      16. NPO Radio Doc s,|IDFA,|


      17. IDFA,|NPO Collectie Documentaires, Streaming App WaterBear

      18. Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021

        Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021
        Die Dokureihe führt auf die Philippinen, nach Florida und nach Namibia zu einer Erkundungsreise in die faszinierende Welt des Wassers. Diesmal geht es nach Florida, wo Seekühe, Alligatoren und unzählige Zugvögel ein riesiges Gebiet bevölkern, das von einem einzigartigen, unterirdischen Wassersystem geprägt wird.

        In Florida gibt es 7.800 Süßwasserseen, 1.700 Flüsse und über tausend Wasserquellen – keine andere Region der Welt weist eine solche Dichte an natürlichen Quellen auf. Hier sprudeln täglich 30 Milliarden Liter Wasser aus dem Boden, dessen viele Blautöne sich von weißen Kalksteinfelsen und dem Grün der üppigen Vegetation abheben. Die Wasserläufe bieten ideale Lebensbedingungen für zahlreiche Tierarten, unter anderem für die landestypischen Seekühe, die Manatis. Jedes Jahr überwintern Hunderte dieser friedlichen Pflanzenfresser in den Gewässern Floridas, um sich zu paaren und ihre Jungtiere aufzuziehen. Floridas Seen und Flüsse sind der sichtbare Teil des weltgrößten Wasserquellensystems. Die Erkundung dieses unterirdischen Labyrinths bietet faszinierende Einsichten in die komplexe Funktionsweise der Natur. Zahlreiche Wissenschaftler und Höhlenforscher kommen jährlich nach Florida, um die teils schwer zugänglichen Quellgebiete zu untersuchen, die sich ständig verändern und die durch Umweltverschmutzung zunehmend bedroht sind.



      19. Join us for a conservation with Sir David Attenborough. He will be talking with Liz Bonnin about his hope for our planet. After their discussion, Sir David will be answering some of your questions about conservation. Please note, registration for submitting questions has now closed.
        - Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.

        - Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.
        On a serious note, thank you both so much for delivering this event for thousands of us supporters. My then 9 Year old met Liz in Belfast at her NI Science Festival event and have both changed out practices about single-use plastic ever since. On Good Deeds day we'll be out doing more clean up operations for the environment. Keep er lit guys, amazing work as always! Ps come back to Belfast soon, we miss you!


      20. Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?

        Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? from De Balie on Vimeo.
        Is het Nederlandse platteland enkel een financieel wingewest of Nederlands cultuurhistorisch erfgoed dat we kost wat kost moeten beschermen? Het gaat al jaren slecht met de rijkdom van het Nederlandse landschap. De biodiversiteit van Nederland staat inmiddels op een van de laagste niveaus van Europa. Het platteland van Nederland is drastisch veranderd door verstedelijking, infrastructuur en steeds intensievere landbouw. Zodanig dat veel Nederlanders, de Friezen voorop, zich niet langer verbonden voelen met de natuurlijke omgeving waarin ze wonen. Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? Heeft het weidelandschap van Nederland niet net zoveel cultuurhistorische waarde als de grachtengordel van Amsterdam? En hoe kunnen we voorbij de “landschapspijn” komen die veel plattelandsbewoners ervaren?

        Bioloog Theunis Piersma en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma openen de avond met een theatrale lezing over de afnemende biodiversiteit van het Nederlandse landschap aan de hand van het verhaal van de grutto. Hun recente voorstelling Tracks was dé grote theaterhit van Oerol 2017 en is lovend ontvangen.

        Vervolgens gaan we in gesprek over de status en invulling van het Nederlandse landschap met o.a. Jantien de Boer (journalist en auteur van het boek Landschapspijn (2017) waarover de gemoederen in het Noorden van Nederland hoog opliepen), Tjeerd de Groot (politicus en voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie), Klaas Sietse Spoelstra (aanjager van het burgerinitiatief Kening fan’e Greide) en Gea Bakker (sectormanager Food & Agri Rabobank). Kan een natuurlijke gezond leefomgeving samengaan met winstgevende landbouw? Wat is er nodig vanuit de politiek, de landbouwsector en de Nederlandse burger voor een herwaardering van het Nederlandse landschap? Of moeten we concluderen dat we moeten gaan wennen aan een Nederland zonder rijk weidelandschap?

        Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?
        https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx



      21. Op zondag 23 februari 2020 sprak Prof. dr. Louise Vet, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan de Wageningen Universiteit over moeder natuur als economische mentor in Teylers Museum.
        Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor

        Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor
        Moeder natuur als economische mentor
        Ecologie gaat over het huishouden - dus de economie - van de natuur. Dit oude familiebedrijf, waarin wij slechts de jongste bedienden zijn, heeft met haar 3,8 miljard jaar aan onderzoek en ontwikkeling aardig wat kennis en innovaties opgeleverd. De natuur heeft bijvoorbeeld een economie die gebaseerd is op samenhang en wisselwerking tussen sectoren: zij verbindt in plaats van verkokert. In de natuur bestaat geen afval of verspilling. De natuur heeft geen energietekort. De natuur genereert en gebruikt diversiteit in plaats van monopolie. Hoe ze dat doet en waarom dat zo succesvol is, is geen geheim maar ecologisch inzicht. Theorieën als de Circular Economy, de Blue Economy en de Donuteconomie winnen aan populariteit en beginnen al gehoor te krijgen binnen de politiek. Eén kenmerk verenigt ze. Ecologisering, oftewel het leren van natuurlijke processen voor de ontwikkeling van bepaalde technologieën, industrieën of zelfs hele economieën. De natuur als inspirator, raadgever en referentiepunt voor onze nieuwe duurzame economie. Een uitdaging voor wetenschap, bedrijfsleven, overheid en eigenlijk iedereen. En een vereiste als we deze planeet leefbaar willen houden voor alle organismen, inclusief de meest invasieve soort ooit, genaamd Homo sapiens.

        Louise Vet
        Louise Vet verwierf internationale bekendheid met haar onderzoek aan multitrofe interacties, kennis die van belang is voor de verduurzaming van agro-ecosystemen. Ze is lid van de KNAW en ontving verschillende internationale prijzen zoals de Engelse Rank Prize for Nutrition. In december 2017 ontving zij de hoogste eer van de British Ecological Society. Dit 'Honorary Membership' erkent uitzonderlijke bijdragen op internationaal niveau aan het vergaren, communiceren en uitdragen van ecologische kennis en oplossingen. In 2018 werd zij gekozen tot de Nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw.

        Directeuren van Teylers Stichting organiseren jaarlijks drie winterlezingen, die worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische gehoorzaal van Teylers Museum.



      22. Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
        Leeuwarden-Fryslân 2028
        Biodiversiteit in ons voedsellandschap, met prof louise vet (directeur nioo en voorzitter nationaal deltaplan biodiversiteitsherstel ) en prof theunis piersma (trekvogelecoloog bij de rug) lees meer over panorama nederland. Rondom de tentoonstelling van panorama nederland in leeuwarden organiseren we een verdiepend kennis en dialoogprogramma. we kijken binnen het panorama nederland perspectief naar de toekomst van ons voedsellandschap. immers dat is waar een groot deel van het friese landschap zijn functie aan ontleen

        Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
        Leeuwarden-Fryslân 2028

      23. NPO SpeelLijst Natuurdocumentaires,| Watch hundreds of award-winning documentaries, anywhere, for free,|
        NPO SpeelLijst Documentaires,|
        Documentaires,|
        NPO Radio Doc s,|
        NPO Radio Doc s,|
        IDFA,|
        IDFA,|
        NPO Collectie Documentaires
        156-Natuurlezing (online): Deltaplan Biodiversiteitsherstel 06apr2021

        Publicado el 06 de abril de 2021 a las 07:10 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        157. Lezing Theo Spek Ode aan de landschapsgeschiedenis

        De lezing wordt opgenomen en binnenkort beschikbaar gesteld om terug te kijken.

        Op donderdagavond 8 april van 20:00 - 22:00 uur geeft Prof. dr. ir. Theo Spek een Nationaal Park Drentsche Aa lezing in het kader van ons jaarthema 'Ode aan het Landschap'. Theo vertelt het zijn bredere Drentsche Aa landschapsverhaal met hier en daar nieuwe informatie vanuit meer recent onderzoek. De digitale avond kunt u vanuit huis volgen. De avond wordt u aangeboden door Nationaal Park Drentsche Aa en is gratis te volgen. U kunt zich aanmelden via deze link. Enkele dagen voor 8 april krijgt u de link naar de lezing thuisgestuurd. Maximaal 500 deelnemers kunnen zich voor deze lezing aanmelden. Daarna blokkeert de aanmelding.

        Weinig gebieden in Nederland kennen een zo rijk gelaagde landschapsgeschiedenis als het Nationaal Park Drentsche Aa. Duizenden jaren wisselwerking tussen aarde, mens en natuur zorgde hier voor een unieke combinatie van landschappen, waarin nog op allerlei plekken sporen uit het verleden zijn aan te treffen. Hoe herkennen we tijdens wandelingen en fietstochten die sporen in het landschap? Hoe en wanneer zijn ze precies ontstaan? En welke onderlinge samenhang kennen deze? In zijn uitgebreide presentatie probeert Theo Spek duidelijke antwoorden op deze vragen te geven, waarbij hij zijn verhaal rijkelijk illustreert met kaarten, landschapsfoto’s, luchtfoto’s en historische afbeeldingen.

        Prof. dr. ir. Theo Spek werkt als hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Velen kennen hem van boeken als ‘Het Drentse esdorpenlandschap’ en ‘Landschapsbiografie van de Drentsche Aa’. Theo Spek is al jaren nauw betrokken bij het Nationaal Park, is lid van de Commissie van Aanbeveling van het Gebiedsfonds Nationaal Park Drentsche Aa en werd onlangs door minister Schouten (LNV) benoemd tot lid van de Nationale Adviescommissie Nationale Parken.


        Geachte lezer(es),

        Helaas zit de digitale lezing van Theo Spek vol. De technische mogelijkheden laten het niet toe dat meer dan 500 mensen de lezing volgen.

        De lezing wordt opgenomen en binnenkort beschikbaar gesteld om terug te kijken.

        Met vriendelijke groet,

        Andre Brasse, coordinator communicatie en edcucatie Nationaal Park Drentsche Aa

        1. Lezing Theo Spek Ode aan de landschapsgeschiedenis

      24. Join us for a conservation with Sir David Attenborough. He will be talking with Liz Bonnin about his hope for our planet. After their discussion, Sir David will be answering some of your questions about conservation. Please note, registration for submitting questions has now closed.
        • Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.
        • Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.
          On a serious note, thank you both so much for delivering this event for thousands of us supporters. My then 9 Year old met Liz in Belfast at her NI Science Festival event and have both changed out practices about single-use plastic ever since. On Good Deeds day we'll be out doing more clean up operations for the environment. Keep er lit guys, amazing work as always! Ps come back to Belfast soon, we miss you!

        • Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?

        Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? from De Balie on Vimeo.

        Is het Nederlandse platteland enkel een financieel wingewest of Nederlands cultuurhistorisch erfgoed dat we kost wat kost moeten beschermen? Het gaat al jaren slecht met de rijkdom van het Nederlandse landschap. De biodiversiteit van Nederland staat inmiddels op een van de laagste niveaus van Europa. Het platteland van Nederland is drastisch veranderd door verstedelijking, infrastructuur en steeds intensievere landbouw. Zodanig dat veel Nederlanders, de Friezen voorop, zich niet langer verbonden voelen met de natuurlijke omgeving waarin ze wonen. Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? Heeft het weidelandschap van Nederland niet net zoveel cultuurhistorische waarde als de grachtengordel van Amsterdam? En hoe kunnen we voorbij de “landschapspijn” komen die veel plattelandsbewoners ervaren?

        Bioloog Theunis Piersma en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma openen de avond met een theatrale lezing over de afnemende biodiversiteit van het Nederlandse landschap aan de hand van het verhaal van de grutto. Hun recente voorstelling Tracks was dé grote theaterhit van Oerol 2017 en is lovend ontvangen.

        Vervolgens gaan we in gesprek over de status en invulling van het Nederlandse landschap met o.a. Jantien de Boer (journalist en auteur van het boek Landschapspijn (2017) waarover de gemoederen in het Noorden van Nederland hoog opliepen), Tjeerd de Groot (politicus en voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie), Klaas Sietse Spoelstra (aanjager van het burgerinitiatief Kening fan’e Greide) en Gea Bakker (sectormanager Food & Agri Rabobank). Kan een natuurlijke gezond leefomgeving samengaan met winstgevende landbouw? Wat is er nodig vanuit de politiek, de landbouwsector en de Nederlandse burger voor een herwaardering van het Nederlandse landschap? Of moeten we concluderen dat we moeten gaan wennen aan een Nederland zonder rijk weidelandschap?

        Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?
        https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx


      25. Op zondag 23 februari 2020 sprak Prof. dr. Louise Vet, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan de Wageningen Universiteit over moeder natuur als economische mentor in Teylers Museum.
        Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor

        Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor
        Moeder natuur als economische mentor
        Ecologie gaat over het huishouden - dus de economie - van de natuur. Dit oude familiebedrijf, waarin wij slechts de jongste bedienden zijn, heeft met haar 3,8 miljard jaar aan onderzoek en ontwikkeling aardig wat kennis en innovaties opgeleverd. De natuur heeft bijvoorbeeld een economie die gebaseerd is op samenhang en wisselwerking tussen sectoren: zij verbindt in plaats van verkokert. In de natuur bestaat geen afval of verspilling. De natuur heeft geen energietekort. De natuur genereert en gebruikt diversiteit in plaats van monopolie. Hoe ze dat doet en waarom dat zo succesvol is, is geen geheim maar ecologisch inzicht. Theorieën als de Circular Economy, de Blue Economy en de Donuteconomie winnen aan populariteit en beginnen al gehoor te krijgen binnen de politiek. Eén kenmerk verenigt ze. Ecologisering, oftewel het leren van natuurlijke processen voor de ontwikkeling van bepaalde technologieën, industrieën of zelfs hele economieën. De natuur als inspirator, raadgever en referentiepunt voor onze nieuwe duurzame economie. Een uitdaging voor wetenschap, bedrijfsleven, overheid en eigenlijk iedereen. En een vereiste als we deze planeet leefbaar willen houden voor alle organismen, inclusief de meest invasieve soort ooit, genaamd Homo sapiens.

        Louise Vet
        Louise Vet verwierf internationale bekendheid met haar onderzoek aan multitrofe interacties, kennis die van belang is voor de verduurzaming van agro-ecosystemen. Ze is lid van de KNAW en ontving verschillende internationale prijzen zoals de Engelse Rank Prize for Nutrition. In december 2017 ontving zij de hoogste eer van de British Ecological Society. Dit 'Honorary Membership' erkent uitzonderlijke bijdragen op internationaal niveau aan het vergaren, communiceren en uitdragen van ecologische kennis en oplossingen. In 2018 werd zij gekozen tot de Nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw.

        Directeuren van Teylers Stichting organiseren jaarlijks drie winterlezingen, die worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische gehoorzaal van Teylers Museum.


      26. Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
        Leeuwarden-Fryslân 2028
        Biodiversiteit in ons voedsellandschap, met prof louise vet (directeur nioo en voorzitter nationaal deltaplan biodiversiteitsherstel ) en prof theunis piersma (trekvogelecoloog bij de rug) lees meer over panorama nederland. Rondom de tentoonstelling van panorama nederland in leeuwarden organiseren we een verdiepend kennis en dialoogprogramma. we kijken binnen het panorama nederland perspectief naar de toekomst van ons voedsellandschap. immers dat is waar een groot deel van het friese landschap zijn functie aan ontleen

        Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
        Leeuwarden-Fryslân 2028

      27. https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Veluwe%20DEF%20print.pdf

        https://www.nationaalparkhollandseduinen.nl/wp-content/uploads/2019/08/Landschapsbiografie_Nationaal_Park_Hollandse_Duinen.pdf

        https://www.nationaleparkenbureau.nl/leernetwerken/leernetwerk+verslagen/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=1221953

        Publicado el 06 de abril de 2021 a las 07:24 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        07 de abril de 2021

        138. Arte Großbritanniens wilder Westen Großbritanniens wilder Weste

        It seems Arte has less movies in English than in German. Often subtiles are present.

        1. Großbritanniens wilder Westen Großbritanniens wilder Westen bis 08/04/2021

          Großbritanniens wilder Westen Großbritanniens wilder Westen bis 08/04/2021
          Großbritanniens wilder Westen Eine Vielfalt, von der kaum jemand weiß, fast unberührte Lebensräume und pure Wildnis zwischen Küste und Gebirge – das ist Wales. Eine Region voll ungebändigtem Leben, voller Mythen und Legenden. Hans-Peter Kuttlers Doku nimmt den Zuschauer mit in den walisischen Norden nach Snowdonia, zu den Brecon Beacons im Süden und auf die Seevögel-Insel Skomer.
          Schroffe Gebirge im Norden, sanfte Hügellandschaften im Süden und raue Klippen entlang der Küste – Wales, ein Land der Gegensätze. Der kleinste Landesteil Großbritanniens, steckt voller Mythen und Legenden. Im Norden von Cymru, wie das Land auf Walisisch heißt, liegt Snowdonia – eine Berglandscha
          https://www.arte.tv/de/videos/entdeckung-der-welt/natur-und-tiere/

        2. Geheimnisvolle Wildblumen Blütenpracht im Wald bis 22/04/2021
          Geheimnisvolle Wildblumen Blütenpracht im Wald bis 22/04/2021
          https://www.arte.tv/de/videos/069769-004-A/geheimnisvolle-wildblumen/Wildblumen bezaubern mit ihren Farben, ihrer Form und ihrem Duft. Die Dokureihe nimmt den Zuschauer mit auf eine Entdeckungsreise durch artenreiche Naturräume und urbane Landschaften. In dieser Folge geht es um den Kreislauf der Natur im Wechsel der Jahreszeiten und das natürliche Gleichgewicht zwischen den Arten im Unterholz.
          Um den Wald ranken sich zahlreiche Mythen und Legenden. Dieser geheimnisvolle Lebensraum birgt viele Schätze, dazu gehören auch zahlreiche Wildblumenarten: Waldreben, Weißwurz oder auch Efeu tragen zum Zauber des Waldes bei. Im Winter schläft die ganze Blumenpracht, doch sobald die ersten Sonnenstrahlen den Waldboden berühren, sprießen die ersten Blumen aus der Erde. Nun beginnt der Wettkampf um das nährende Licht, bei dem jede Pflanze ihre ganz eigene Strategie hat, um erfolgreich zu sein. So bedecken die Wald-Windröschen den Waldboden wie ein Teppich. Osterglocken und Hasenglöckchen nutzten die Zeit, in der die Bäume noch keine Blätter besitzen. Die Heilpraktikerin Dominique Verrier-Compain macht oft Ausflüge in den Wald. Heute ist sie auf der Suche nach aromatischen Blumen und findet Sauerklee – das perfekte saure Etwas für den Salat oder die Limonade. Je schattiger es wird, desto stärker strömt ein ganz besonderer Duft durch den Wald: Bärlauch. Das grüne Gewächs sollte man aber nicht mit seinem giftigen Doppelgänger, dem Maiglöckchen, verwechseln. Auch

        3. Planet Earth Fascinating Geese to 07/05/2021

          Planet Earth Fascinating Geese to 07/05/2021
          Geese can be bad-tempered birds, but they are also fascinating creatures. Researchers and breeders are observing the behaviour of geese and revealing their true nature.
          https://www.arte.tv/en/videos/086854-002-A/fascinating-geese/

        4. Stille Wasser sind tief Lençóis Maranhenses, Brasiliens Dünenseen bis 15/06/2021

          https://www.arte.tv/de/videos/048886-005-A/stille-wasser-sind-tief/
          Stille Wasser sind tief Lençóis Maranhenses, Brasiliens Dünenseen bis 15/06/2021Unweit des Äquators erstrecken sich im brasilianischen Bundesstaat Maranhãoüber mehr als 1.500 Quadratkilometer die Dünen des Nationalparks Lençóis Maranhenses, was auf Portugiesisch so viel wie "Bettlaken von Maranhão" bedeutet. Die unendlichen Sanddünen erinnern tatsächlich an ein nachlässig ausgebreitetes Betttuch. Jedes Jahr fällt in dieser Dünenlandschaft etwa so viel Niederschlag wie in Schottland. Dann entstehen in den Dünentälern Tausende Süßwasserseen und verwandeln die kahle Wüste in einen riesigen tropischen Sandstrand. Doch die Regenzeit ist nur ein Teil des Lebenszyklus der Lençois. Denn so schnell, wie das Wasser kommt, verschwindet es auch wieder, und in der Trockenzeit gewinnt der Sand die Oberhand. Wasser, Sand und Wind machen die Lençóis Maranhenses zu einem

          10:10 Terugblik op veldseizoen 2020 en vooruitkijken naar 2021 (PDF) – Ben Hoentjen
          10:30 Boerenveensche plassen (PDF) of via YouTubeHero Moorlag
          11:05 (Veranderingen in) de flora op Spitsbergen (PDF) of via YouTubeChristophe Brochard
          1. Arte Großbritanniens wilder Westen Großbritanniens wilder Weste


          Publicado el 07 de abril de 2021 a las 08:17 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

          91-151 Webinar georganiseerd door de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales

          v2

          1. 20-03-2021 Webinar Clean Hydrogen Potential from MENA (DUTCH)
            Frank Wouters MSc
            Vice President Clean Hydrogen at Worley
            Chairman of the Dii Advisory Board
            Chairman of the MENA Hydrogen Alliance
            Voormalig Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA)

            Hij spreekt vanuit Masdar City, Abu Dhabi en houdt een lezing over “De perspectieven van de handel in waterstof tussen het MENA gebied en Europa”

            Frank Wouters leidt al meer dan dertig jaar duurzame energieprojecten, transacties en technologieontwikkeling.

            Tussen 2012 en 2014 was hij Plaatsvervangend Directeur-Generaal van de International Renewable Energy Agency (IRENA), de eerste wereldwijde intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met alle hernieuwbare energiebronnen.

            Frank Wouters zat in de raad van bestuur van energiebedrijven in Europa, de VS, Afrika, Australië en Azië en hij is momenteel werkzaam als VP Clean Hydrogen in Worley en directeur van het EU GCC Clean Energy Technology Network. Dit platform heeft tot doel partnerschappen voor schone energie tussen Europa en de Golf te bevorderen. Hij adviseert de Wereldbank over duurzame energie, is Fellow bij Payne Institute, Colorado School of Mines, is Board Advisor van Vast Solar, Sydney, en is non-executive Board Director van Gore Street Capital, Londen. Hij is tevens voorzitter van de MENA Hydrogen Alliance, die hij in 2020 mede opgericht heeft.

          2. 20-03-2021 Webinar Waterstof in de energietransitie (DUTCH)
            Prof. dr. Andre Faaij
            Director of Science TNO Energy Transition
            Distinguished professor RUG Energy System Analysis

            Prof Faaij is een veel geciteerd (top 1% van het vakgebied), invloedrijk onderzoeker en houdt een lezing over “De rol van waterstof in de energietransitie”

            André Faaij is wetenschappelijk directeur van TNO Energietransitie, Nederlands grootste energie onderzoeksorganisatie. Hij is tevens universiteitshoogleraar Energy System Analysis aan de RUG. Prof. Faaij is een veel geciteerd, invloedrijk onderzoeker. Hij heeft scheikunde en milieuwetenschappen gestudeerd en deed onderzoek aan King’s College London University en Princeton University. Hij was hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van de New Energy Coalition in Groningen.

            Prof. Faaij is lid van diverse expert- en adviesgroepen op energiegebied en is adviseur voor de Europese Commissie, de VN, overheden, het bedrijfsleven en NGO’s. Voor de IPCC werkte hij als zogenaamde Convening Lead Author voor het rapport over duurzame energie (2011) en als Lead Author voor het vierde (2007) en vijfde assessment rapport (2014). Daarnaast is hij benoemd tot ‘Young Global Leader’ door het World Economic Forum en winnaar van de Linneborn prijs voor zijn werk aan bio-energie. Hij publiceerde meer dan vijfhonderd titels en is ”highly cited” (top 1% van het vakgebied). Zijn voornaamste onderzoeksonderwerpen zijn duurzame energie en biobased economy, energiesystemen, modellering en lange termijnscenario’s, CO2-afvang en -opslag, technologisch leren en gerelateerd energie- en onderzoeksbeleid.


          3. 20-03-2021 Webinar Waterstof in de energietransitie (DUTCH)
            ---------------------------------------------------

          4. Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021

            Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021

          De Vereniging voor Zonnekrachtcentrales (VZKC)

          Wat wij willen bereiken
          Het realiseren van een volledig duurzaam elektriciteit systeem in Europa op basis van het Desertec idee: knoop alle hernieuwbare energie in Europa aan elkaar: waterkracht in het Noorden, wind in het Westen, zonnekracht in het Zuiden, biomassa in het Oosten.

          De VZKC richt zich hierbij in het bijzonder op Concentrated Solar Power. Deze vorm van zonne-energie concentreert het zonlicht met behulp van spiegels en produceert warmte. De warmte wordt voor een deel direct omgezet in elektriciteit. Het andere deel wordt opgeslagen en gebruikt om na zonsondergang elektriciteit te maken.
          Webinar Clean Hydrogen Potential from MENA
          https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx



          ExperT Meeting Wolven Friesland
          1. 15.00 uur: Opening door Bram de Groot
          2. 15.05 uur: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging, Wolven in Nederland
          3. 15.30 uur: Martin Drenthen, Natuurfilosoof Radboud Universiteit
          4. 15.55 uur: Gijsbert Six, Schapenhouder in Drenthe, Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders, lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe
          5. 16.15 uur: Désiré Karelse, BIJ12 – Adviseur Faunazaken, Secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade, Coördinator Wolf
            Open/Sluit

          6. 16.35 uur: Saskia Duives, LTO - voorzitter Vakgroep Schapenhouderijen
            Open/Sluit

          7. 17.00 uur: Sluiting https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/833231/Expertmeeting%20Wolf%20%2024-03-2021
          8. NPO SpeelLijst Natuurdocumentaires,|NPO SpeelLijst Documentaires,|
          9. Documentaires,|NPO Radio Doc s,| Platform for Future of our Planet
          10. NPO Radio Doc s,|IDFA,|
          11. IDFA,|NPO Collectie Documentaires, Streaming App WaterBear
          12. Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021

            Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021
            Die Dokureihe führt auf die Philippinen, nach Florida und nach Namibia zu einer Erkundungsreise in die faszinierende Welt des Wassers. Diesmal geht es nach Florida, wo Seekühe, Alligatoren und unzählige Zugvögel ein riesiges Gebiet bevölkern, das von einem einzigartigen, unterirdischen Wassersystem geprägt wird.

            In Florida gibt es 7.800 Süßwasserseen, 1.700 Flüsse und über tausend Wasserquellen – keine andere Region der Welt weist eine solche Dichte an natürlichen Quellen auf. Hier sprudeln täglich 30 Milliarden Liter Wasser aus dem Boden, dessen viele Blautöne sich von weißen Kalksteinfelsen und dem Grün der üppigen Vegetation abheben. Die Wasserläufe bieten ideale Lebensbedingungen für zahlreiche Tierarten, unter anderem für die landestypischen Seekühe, die Manatis. Jedes Jahr überwintern Hunderte dieser friedlichen Pflanzenfresser in den Gewässern Floridas, um sich zu paaren und ihre Jungtiere aufzuziehen. Floridas Seen und Flüsse sind der sichtbare Teil des weltgrößten Wasserquellensystems. Die Erkundung dieses unterirdischen Labyrinths bietet faszinierende Einsichten in die komplexe Funktionsweise der Natur. Zahlreiche Wissenschaftler und Höhlenforscher kommen jährlich nach Florida, um die teils schwer zugänglichen Quellgebiete zu untersuchen, die sich ständig verändern und die durch Umweltverschmutzung zunehmend bedroht sind.

          13. Join us for a conservation with Sir David Attenborough. He will be talking with Liz Bonnin about his hope for our planet. After their discussion, Sir David will be answering some of your questions about conservation. Please note, registration for submitting questions has now closed.
            On a serious note, thank you both so much for delivering this event for thousands of us supporters. My then 9 Year old met Liz in Belfast at her NI Science Festival event and have both changed out practices about single-use plastic ever since. On Good Deeds day we'll be out doing more clean up operations for the environment. Keep er lit guys, amazing work as always! Ps come back to Belfast soon, we miss you!

          14. Leer meer over de achtergronden, laatste ontwikkelingen en praktijkervaringen met de toepassing van waterstof als energiebron.

            Lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller gaat in gesprek met:
            Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft
            Willem Hazenberg, Project Manager Waterstofwijk Hoogeveen - Senior Consultant - SME Waterstof & Energy transitie Stork Assetmanagement Technology
            Bart Vogelzang, Productonwer/Senoir consultant Gassen, Alliander
            Dirk van Dijken en Niels Westra, coördinatoren afdeling Risicobeheersing, Veiligheidsregio Drenthe.

            Dit webinar is georganiseerd door Brandweer Nederland en het IFV in de reeks Veilige Energietransitie Live.

            Leer meer over de achtergronden, laatste ontwikkelingen en praktijkervaringen met de toepassing van waterstof als energiebron.

            Lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller gaat in gesprek met:
            Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft
            Willem Hazenberg, Project Manager Waterstofwijk Hoogeveen - Senior Consultant - SME Waterstof & Energy transitie Stork Assetmanagement Technology
            Bart Vogelzang, Productonwer/Senoir consultant Gassen, Alliander
            Dirk van Dijken en Niels Westra, coördinatoren afdeling Risicobeheersing, Veiligheidsregio Drenthe.

            Dit webinar is georganiseerd door Brandweer Nederland en het IFV in de reeks Veilige Energietransitie Live.
            https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx

          15. Webinar 1 - Li-ion Accu's - door Brandweer Fryslân

            Webinar 1 - Li-ion Accu's - door Brandweer Fryslân
            https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx

          16. Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?

            Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? from De Balie on Vimeo.
            Is het Nederlandse platteland enkel een financieel wingewest of Nederlands cultuurhistorisch erfgoed dat we kost wat kost moeten beschermen? Het gaat al jaren slecht met de rijkdom van het Nederlandse landschap. De biodiversiteit van Nederland staat inmiddels op een van de laagste niveaus van Europa. Het platteland van Nederland is drastisch veranderd door verstedelijking, infrastructuur en steeds intensievere landbouw. Zodanig dat veel Nederlanders, de Friezen voorop, zich niet langer verbonden voelen met de natuurlijke omgeving waarin ze wonen. Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? Heeft het weidelandschap van Nederland niet net zoveel cultuurhistorische waarde als de grachtengordel van Amsterdam? En hoe kunnen we voorbij de “landschapspijn” komen die veel plattelandsbewoners ervaren?

            Bioloog Theunis Piersma en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma openen de avond met een theatrale lezing over de afnemende biodiversiteit van het Nederlandse landschap aan de hand van het verhaal van de grutto. Hun recente voorstelling Tracks was dé grote theaterhit van Oerol 2017 en is lovend ontvangen.

            Vervolgens gaan we in gesprek over de status en invulling van het Nederlandse landschap met o.a. Jantien de Boer (journalist en auteur van het boek Landschapspijn (2017) waarover de gemoederen in het Noorden van Nederland hoog opliepen), Tjeerd de Groot (politicus en voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie), Klaas Sietse Spoelstra (aanjager van het burgerinitiatief Kening fan’e Greide) en Gea Bakker (sectormanager Food & Agri Rabobank). Kan een natuurlijke gezond leefomgeving samengaan met winstgevende landbouw? Wat is er nodig vanuit de politiek, de landbouwsector en de Nederlandse burger voor een herwaardering van het Nederlandse landschap? Of moeten we concluderen dat we moeten gaan wennen aan een Nederland zonder rijk weidelandschap?

            Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?
            https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx

          17. 1 Niels Godijn - Natuur Inclusieve Landbouw Zegenpolder Z-H

            1 Niels Godijn - Natuur Inclusieve Landbouw Zegenpolder Z-H

          18. 2 Raymond Klaassen - Insecten op de akkers

            2 Raymond Klaassen - Insecten op de akkers

          19. 3 Henk Jan Ottens - Overzicht wulpenseizoen Drenthe 2020

            3 Henk Jan Ottens - Overzicht wulpenseizoen Drenthe 2020

          20. 4. Madeleine Postma - Broedseizoen kiekendieven 2020

            4. Madeleine Postma - Broedseizoen kiekendieven 2020

          21. 5 Almut Schlaich - Winterdieet blauwe kiekendief en velduil

            5 Almut Schlaich - Winterdieet blauwe kiekendief en velduil

          22. 6 Tonio Schaub - Winterslaaplaatsen blauwe kiekendieven

            6 Tonio Schaub - Winterslaaplaatsen blauwe kiekendieven

          In een expertmeeting informeren externe deskundigen de Statenleden over een specifiek onderwerp. Op deze manier kunnen Statenleden zich goed voorbereiden op een te nemen besluit. In een expertmeeting vindt geen (politiek) debat en besluitvorming plaats. De vergadering is openbaar en te volgen via de livestream.

          Door diverse fracties is een verzoek ingediend tot het houden van een expertmeeting over de Wolf. Het doel van de expertmeeting is door de initiatiefnemers omschreven als: ‘Wij willen graag zicht krijgen op het gedrag van de wolf. Waar is zijn leefgebied? Welke bedreiging is aanwezig. Wat is het nut en noodzaak van een wolvenhek? En wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Tenslotte willen we breed geïnformeerd worden over de landelijke en Europese afspraken rondom de wolf. Wat is er juridisch wel en niet mogelijk? Wat wordt er momenteel gedaan met het wolvenplan van het IPO?’

          Later is besloten om tijdens deze expertmeeting ook vanuit een andere en bredere invalshoek naar het dossier Wolf te kijken: ‘Bij het dossier Wolf gaat het niet zozeer om de wolf als biologische soort maar als een ‘botsing tussen de natuurbeelden van mensen’’.
          153-Wolf (Fr) Clean Hydrogen Potential from MENA

          https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/updates/2021/03-maart/raamwerk-aanvalsplan-landschapselementen-deltaplan-biodiversiteitsherstel.pdf



          Medische Publieksacademie Live - umcg.nl

          https://www.umcg.nl/live Op dinsdag 2 maart geeft dr. Marjolein Knoesters de lezing: COVID-19: wat is de invloed van mutaties in het virus op overdracht, ziekte en vaccinatiebeleid. Voorzitter op deze avond is dr. Dineke Verbeek, onderzoeker. De lezing begint om 19.30 uur en duurt een half uur.
          Medische Publieksacademie Live
          https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/doe-mee-met-de-webinars-van-studio-meer-ijsselmeer
          https://www.umcg.nl/NL/UMCG/medische_publieksacademie/Paginas/default.aspx
          91-151 Webinar georganiseerd door de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales

          Publicado el 07 de abril de 2021 a las 08:35 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

          08 de abril de 2021

          133.1 Agenda Excursies, Lezingen , Resultaten Presentaties

          14 April

          1. Aardkundige waarden en monumenten in Drenthe
            Anja Verbers https://www.ivn.nl/afdeling/zuidlaren/activiteiten/aardkundige-waarden-en-monumenten-in-drenthe

          Tuesday 13 April

          1. 19:00 Woodland Plants Identification
            Led by Jess Smallcombe from DBRC,
            Learn about some of Devon's woodland plants, in particular ancient woodland indicators. Jess will take you through some of these species, teaching you what to look for in order to identify them.
            Can you to tell a native bluebell from a Spanish bluebell?
            Can you identify wood sorrel or wood anemone?

          Monday 12 April

          1. Gerard Koopmanschap een lezing over morieltjes (NMV)
            De paddenstoelenlezingen worden online gezet https://www.mycologen.nl/events/digitale-lezing-voorjaarspaddenstoelen/

          2. 19:30 Mark Sisson - "From Alaska to Argentina - Wildlife Through the Americas" Derbyshire Ornithological Society

          9 April
          The University of Edinburgh Criminology Reading Group Seminar Series 2020/2021 presents:
          "Does the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Protect Wildlife?"

          Dr Tanya Wyatt, Professor of Criminology, Northumbria University
          Humans are causing a biodiversity crisis, where one million species are facing extinction. Species are dying, in no small part, because they are overexploited, poached and trafficked and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is the main international instrument designed to protect traded wildlife. Does the state of the world’s species mean CITES is failing? I'll share my findings of my recent research project investigating the implementation of and compliance with CITES by all one hundred and eighty-three parties. It is imperative we know the nature and extent of the implementation of and compliance with CITES legislation in all parties to fully understand the impact of legal and illegal trade on species survival. Through extensive legislative content analysis, a Delphi iterative survey, and semi-structured interviews, this is a unique empirical study about CITES implementation and compliance. I'll share aa comprehensive analysis of the state of CITES, what is done well, what could be done better, and what the future might bring to try to curtail the slide of the world’s wildlife into extinction.
          Dr Tanya Wyatt is a Professor of Criminology at Northumbria University in Newcastle. She is a green criminologist specialising in wildlife crime and trafficking, and non-human animal abuse as well as the intersections with organised crime, corporate crime, and corruption. Her latest books are Is CITES Protecting Wildlife? and Wildlife Trafficking: a deconstruction of the crime, the victims and the offenders, Second edition.
          This event will take place for an hour with an opportunity for Q&A and discussion towards the end. The event is free for all and will take place on Zoom, please register to get the link!

          Webinar Aanvalsplan Landschapselementen

          Het versterken van landschapselementen is belangrijk voor een groener Nederland. Het draagt bij aan maatschappelijke opgaven voor klimaat, natuur, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw, stikstof, klimaatadaptatie en water. Daarom is nu een Aanvalsplan Versterking Landschappelijke identiteit via Landschapselementen opgesteld. Dit Aanvalsplan delen wij vandaag graag met je tijdens dit webinar.

          Onze voorzitter Louise Vet zal het aanvalsplan overhandigen aan Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Pieter van Geel (voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Landbouw en Landgebruik van het Klimaatakkoord) en Gert Harm Bolscher (gedeputeerde Landbouw en Natuur bij de provincie Overijssel en portefeuillehouder Bossensstrategie binnen

          8 April

          1. (NJN)Buitenlandzomerkamp Slowakije vleermuisonderzoek soorten die we daar aan gaan treffen. methodes om vleermuizen Grote rosse vleermuis, die centraal staat in het onderzoek. Meld je aan om de link bijtijds te on
          2. IKNNV Insecten in de Moestuin
          3. 19:30 Roofvogels en Uilen, KNNV Heuvelrug
          4. Vleermuizen uit Europa, Hoe herken je ze, Welke methodes zijn er voor waarneming inc Grote Rosse Vleermuis
          5. 19:50 Introductie cursus, inleiding wilde bijen: kenmerken meest algemene groepen/soorten incl. enige info over ecologie en habitat door Dick BelgersGratis KNNV cursus bloembestuivende insecten (1/(4))
          6. 19 april: Sabine Demey AI Humanistisch Verbond Faceb
          7. 20 april: Lode Lauwaert AI Humanistisch Verbond Faceb
          8. 27 april: Pieter Duysburgh AI Humanistisch Verbond Faceb
          9. Frans van Bussel neemt je op dinsdagavond 8 april 2021 in een online lezing mee in de wereld van roofvogels en uilen. Roofvogels spreken tot de verbeelding. Hoog in de lucht spieden ze naar prooien, die ze in een pijlsnelle duikvlucht verschalken. Ze jagen op vogels, muizen en zelfs insecten. Uilen daarentegen vliegen geruisloos

          7 April

          1. 16:00 Barn Talk Opslag, de gouden sleutel in een duurzaam energiesysteem
          2. 19:00 Lezing KNNV Wageningen "Windmolens op Zee" Erwin Coolen Han Lindeboom:
            ‘Een Noordzee in transitie: hoe combineren we windmolens, voedselwinning en natuurbehoud?’
            De verwachte komst van 30.000 windturbines voor elektriciteit- en waterstofproductie op de Noordzee zal leiden tot een ander ecosysteem. Door o.a. begroeiing van palen en stenen wordt onderwater de biodiversiteit hoger, maar bovenwater kunnen effecten op vogels groot zijn. Ook is er het probleem dat de huidige visserij last heeft van grootschalige windparken, zeker als die in de beste visgebieden gebouwdworden. En internationale afspraken vragen om meer natuurbescherming op zee, iets wat tot nu toe in Nederland nauwelijks van de grond is gekomen. Kortom, we staan voor een enorme uitdaging. Han Lindeboom gaat in zijn lezing in op de huidige stand van zaken en mogelijke scenario’s voor de toekomst. Hij houdt zich actief bezig met dit onderwerp ook al is hij al enige jaren gepensioneerd als hoogleraar Mariene Ecologie.

            Erwin Coolen
            ‘Natuurontwikkeling op zee’
            De meesten van ons kennen de Noordzee als donkere zee met een zandbodem. Maar dit is niet altijd zo geweest: ooit was de bodem van onze Noordzee bezaaid met natuurlijke riffen, waar vissen, schelpdieren en andere organismen welig tierden. Inmiddels is onder andere door menselijk ingrijpen de biodiversiteit van ons grootste natuurgebied afgenomen en zijn nagenoeg alle natuurlijke riffen verdwenen. De Noordzee natuur kan dus wel een steuntje in de rug gebruiken. De komende jaren worden er veel nieuwe, grote windparken gebouwd in de Noordzee. Dit brengt kansen en risico’s voor de natuur met zich mee. De kansen doen zich met name onder water voor. Binnen windparken mag niet met sleepnetten over de bodem worden gevist. Hierdoor krijgt de natuur een kans om zich te ontwikkelen. Erwin Coolen vertelt hoe biodiversiteitsherstel kan plaatsvinden op de Noordzeebodem. O.a. door Programma de Rijke Noordzee waarvan hij directeur is.https://zoom.us/j/95480129856?pwd=ci9kdXZQYW9BcDVpNDZKWG1mYzFrdz09

          3. 19:30 Overleeft de Rechtstaat Big Tech Studium Generaal
          4. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
          5. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen

          6 april

          1. 19:30 Ramsey Nasr bespreekt zijn Boek "De Fundamenten" in Radio1 Programma Kunstof en 29 Maart 23:30 in "Oog op Morgen". De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden z
          2. 19:00 Green Minds Citizen Science' webinar. https://www.devonwildlifetrust.org/events/2021-04-06-take-action-wildlife-green-minds-citizen-science-webinar Join Nick Purdew (Green Minds Urban Ranger) and Jess Smallcombe (Devon Biological Records Centre Community Ecologist) for a talk on how you can become involved in observing and recording wildlife across Plymouth as part of the Green Minds project.

            We will show you how you can record your observations using iRecord, monitor long-term trends in biodiversity across the city, and introduce a toolkit and resources for identifying urban wildlife.

          3. 20:00 Louise Vet Landschapspijn!
            Waar zijn de insecten gebleven? Wie hoort er nog een grutto? De huidige strategie om het verlies aan biodiversiteit, wereldwijd en in Nederland, te stoppen heeft gefaald. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker. Biodiversiteitsherstel vergt een drastische verandering van ons totale grondgebruik, en zo zijn er meer uitdagingen op ruimtelijk gebied. Wat te denken van de noodzakelijke transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatmitigatie en -adaptatie, woningbouw en wateropslag.

          4. 23:30 Hume City's Wildlife - iNaturalist Information Session Melissa Doherty - Urban Biodiversity Officer www.hume.vic.gov.au/gardensforwildlife

          4April

          1. 14:30 Sir David Attenborough's interview with Liz Bonnin and the messages of hope for the planet that it contained. Born in 1926, Sir David studied Natural Sciences at Cambridge, before spending two years in the Navy.
          2. "Stories of Hope" Tensmore films about conservation successes around the world and loads of ideas about what you can personally do to make a real difference for biodiversity, please check out Earth Optimism 2021'
          3. Peatlands in Belarus, Conservation leader Anna Trofimtchouk

          2 April
          20:00 Webinar: Ooievaars zonder grenzen
          Ah, die statige ooievaars... Wie geniet mee met ons van hun prachtige schouwspel telkens ze over ons hoofd cirkelen, elkaar klapperend begroeten of een indrukwekkend nest aan het bouwen zijn? Kris Struyf alvast wel. Meer nog, deze ooievaarskenner wijdt het merendeel van zijn tijd aan deze prachtige vogels, en schreef er een boek over. Hij is onze gast op deze ooievaarswebinar op vrijdag 2 april, en vertelt je alles over ooievaars, zijn ervaringen ermee én zijn boek 'ooievaars zonder grenzen'.

          1 April

          1. 12:00 Lunchpresentatie Natuurinclusief bouwen
            Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht, vangt water op en biedt volop ruimte aan mens en dier. Door als woningcorporatie huizen en wooncomplexen natuurinclusief in te richten, vergroot je het woonplezier van je huurders.
            Zelfs met een beperkt budget kunnen al de nodige voorzieningen worden getroffen om wijken en buurten stap voor stap te vergroenen en ook vogels en vleermuizen van passende huisvesting te voorzien.

          2. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
          3. 09:00 https://stroomversnelling.nl/agenda/de-shift-sessies/ Nulmeting voor woningen, Vastgoedportefeuille naar CO₂ neutraal, (energie)prestatie te contracteren, Energietransitie staat gepland
          4. 13:00 https://stroomversnelling.nl/agenda/de-shift-sessies/#ronde2 Vraagbundeling naar bouwstromen, Warmtenet op komst of niet? Wij gaan door en wachten niet af,‘Field lab’, vergelijken van scenario’s op basis van monitoring
          5. Dagvlinders, open ogen voor nieuwe soorten
            Kring Maastricht Vlinderstudiegroep https://nhgl.nl/activiteit/agenda
            https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

          6. https://www.eventbrite.com/d/online/free--events--this-weekend/wildlife/?page=1

          Maart

          31 maart

          1. 28 maart 2021 23:00 tot 24:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
            The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

          2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen
          3. 20:00-22:00
            Maurice Martens IVN Maastricht staat de ‘Flora van Nederland’ centraal. Het is een online zelfstudiesysteem (website)

          4. 19:30 BLWG Lezing
          5. 19:30 Birding in Kabul Sussex Ornithology Society
          6. Stadsecoloog Geert Timmermans lezing evoluerende Stadsnatuur. "De Wilde Stad". Wat leeft er op de daken, in de straten, in de binnentuinen en langs de oevers? Corantijnstraat in de Westindische buurt. De straat wordt een groene allee die het Rembrandtpark met de Hoofdweg verbindt (afbeelding DS Landschapsarchitecten). De stad heeft meer dan 1000 binnentuinen, die vaak ‘vergeten eilanden’ zijn. De Westindische buurt is een schiereiland met 18 binnentuinen. Het is comfortabel gelegen tussen het Rembrandtpark en Vondelpark en ligt op de vluchtroute van o.a. vogels en vleermuizen. Lezing verborgen op website Buut020 Dineke

          30 maart

          1. TNO
            11:00 Betaalbare zonne-energie van elk oppervlak

          2. 20:00 (IVN) Piet van Breughel ‘limonadewespen’ 5000 soorten wespen in Nederlandhttps://www.ivn.nl/afdeling/veghel
          3. 14:00 Online webinar van Credit Linked
          4. 14.30 - 16.30 uur: Projectbezoek Groningen klimaatbestendige stad via https://eventcam.eu/euvelgunne/ en MentiMeter
          5. 17:30 Werkgroepsessie Buurtwarmte
          6. 19:30 uur Bergler webinar "Threat Modeling" .NET Voorkom beveiligingsrisico’s in je software applicatie door ze in een vroegtijdig stadium te herkennen
          7. 20:00 J.C. Kapteyn Lezing: Einsteins droom - Van de oerknal tot zwarte gaten - Robbert Dijkgraaf Studium Generale

          29 Maart

          1. 19.30 uur Bossenstrategie desastreus voor BosPaddenstoelen door Rob Chrispijn (NMV) . Zie NatureToday https://www.mycologen.nl/actueel/nieuws/online-lezingen/
          2. KNNV Wageningen en omstreken organiseert in 2021 een cursus herkennen van bloembestuivende insecten (wilde bijen, hommels en zweefvliegen) met behulp van foto’s.
          3. 19:30 Mathilde For thousands of years, reindeer have shaped many Arctic cultures and communities. Keeping reindeer is a form of subsistence and way of life. Initially as the most important game animal for food, while in Eurasia it transformed to a source of labour, food, clothing, tools, transport, ornaments and accommodation. Up until today, countless cultures are physically and culturally dependent on the spe
          4. 16:00 CANVAS Lemming, the little giant of the North
          5. 18:00 Werkgroepsessie Buurtwarmte
          6. 23:30 Ramsey Nasr bespreekt zijn Boek "De Fundamenten" in Radio1 Oog op Morgen

          28 maart 2021
          23:00 tot 24:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
          The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

          1. 20:00 tot 21:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
            The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

          2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen

          27 maart
          NOU Themadag (terug te kijken)

          1. Adriaan Dokter (Cornell University, New York) - Grootschalige migratiepatronen vanuit verschillende vragen en methoden (Amerika en Europa) Birdcast.info
          2. Ruud Foppen (Sovon) - Resultaten van 5 jaar tuintelling , Trichomonas(Groenling)

          26 maart

          1. Het Wad van filmmaker Ruben Smit over de Waddenzee, UNESCO werelderfgoed, deel 2 over Konijnen en Geboortgolf.
          2. BBC Greatest Events, Natuurfilm
          3. The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!

          26 maart

          1. 18:00 Identifying Devon's Amphibians

          25 maart

          1. 09:00 tot 10:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
            The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

          2. 9.30-10.45u Webinar ‘Zo zoemt jouw Gemeente; van papier naar uitvoering’. Voorbeelden bijvriendelijk beleid zoals Hannie Korthof met Groene Cirkels Bijenlandschap , gemeente Voorschoten over n bijenlandschap van beleid naar praktijk, Bijvriendelijkste gemeente Zoetermeer over bloemrijke bermen te veranderen in bijvriendelijke bermen, Bijvriendelijkste gemeente Utrecht over betrekken bewoners bij initiatieven.
          3. (NJN)20:00 Sylvia van Leeuwen van de Nederlandse Malacologische Vereniging. Veranderingen in de Nederlandse mariene weekdierfauna en de monitorprojecten van stichting ANEMOON

          IWG WG 19.30, vanaf 19.15..

          • Opening en korte mededelingen
          • Johan van "t Bosch: inventarisatie van hommels
          • Thijs Briggeman: de vlinder app, het wat, hoe en waarom..
          • Theo Briggeman: een mooie manier van verslaglegging
          • inventarisatie en monitoring 2020


          Webinar Historische ecologie van de Nederlandse landschappen

          1. RCE Historische ecologie van de Nederlandse landschappen: Heidevelden en stuifzanden. https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20210325_1
          2. Rivierengebied: donderdag 22 april
          3. 4 Veenmoerassen: donderdag 27 mei
          4. 5 Beekdalen: donderdag 24 juni
          5. 6 Historische akkers: 23 september
          6. 7 Duinen: 28 oktober
          7. 8 Waddengebied: 25 november
          8. RCE Historische ecologie van de Nederlandse landschappen: Heidevelden en stuifzanden. https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20210325_1

          24 Maart 2021

          1. Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien. Deze lezing start om 19:30 uur en duurt 45 min
          2. 19:30 Biodiversity Information Service (BIS) Adder Awareness To help increase awareness of adders and their habitat requirements and see greater conservation priority for adders we have this talk on Adders with Nigel Hand.
            TOPICS

          3. Adder ecology
          4. Optimal pek survey periods and methodologies
          5. Habitat and reading landscapes & Managing habitat for adders
          6. Best practice behaviour around adders, including photography
          7. Educational awareness & Recording Adders
          8. The current conservation situation both here and across neighbouring counties
          9. The Brecon Beacons National Park provides a home to a wide variety of species in the varied habitats and landscapes within the park. This informative talk over Zoom will increase your 'adder awareness'.

            This event is one of a series BIS are running to promote the wildlife that makes its home within the Brecon Beacons National Park (BBNP) and is thanks to funding from the Brecon Beacons National Park Local

            1. VWH Hoogkerk Commissie Landschapsplan
            2. ALV WIjkOverleg Vinkhuizen 20:00
            3. BLWG Lezing 19:30
            4. Webinar: One hour of Python, Webinar legt een van onze docenten jou de basis van Python
            5. KNNV Wageningen en omstreken organiseert in 2021 een cursus herkennen van bloembestuivende insecten (wilde bijen, hommels en zweefvliegen) met behulp van foto’s.
            1. 00:00 tot 01:00 Seizoen 1 - Aflevering 5 - Chris Packham's Animal EinsteinsCon Artists
              animal Einsteins use to survive and prosper in the game of life - from disguising themselves to outwit predators, and kidnapping babies to save their own offspring, to reading our body language to pull off a successful robbery. We start with the ultimate master of disguise - the octopus. Prof Roger Hanlon describes how octopus intelligence rivals that of vertebrates, w https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            2. https://www.ivn.nl/activiteiten

            24 maart
            Meerdervoort

            Wo 24 maart

            1. 20:00-21 00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
              animal Einsteins use to survive and prosper in the game of life - from disguising themselves to outwit predators, and kidnapping babies to save their own offspring, to reading our body language to pull off a successful robbery. We start with the ultimate master of disguise - the octopus. Prof Roger Hanlon describes how octopus intelligence rivals that of vertebrates, w https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            2. Monitoring rare breeding birds in the UK, by Dr Mark Eaton Sussex Ornithological SocietyThe Rare Breeding Birds Panel was established in 1972 as independent body to collate data and report on the status of the country’s rarest breeding birds. Mark will give an overview of the work of the RBBP, share some of its most recent findings on rare breeding birds across the UK and in southeast England in particular, and show how birdwatchers can help the work of the Panel.

              This talk is a joint event organised by the RBBP with the Hampshire, Kent and Sussex Ornithological Societies and the Surrey Bird Club

            23 Maart 2021

            1. (SOVON)Vanaf 23 maart starten de tellingen voor het project MUS weer.In alle vroegte klinken alle vogelgeluiden door elkaar. Tijdens deze online workshop geven we tips en ezelsbruggetjes om geluiden van de algemeenste soorten in stad en dorp te onderscheiden. De workshop duurt een uur.(SOVON)
            2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen
            3. 14 jaar lang wordt er in 7 provincies MAS (akkervogeltellingen) met vaste telpunten 10 minuten boerenlandvogels, tellen in vier telrondes in het broedseizoen tot 15 juli.

            23 Maart 2021

            1. Zoogdieren in de UK. Meadow Mammals talk - Conservation Communities Project, talk by Jess Smallcombe from DBRC(Devon Biodiversity Records Centre) https://www.dbrc.org.uk/wildlife-sightings/
            2. https://eisma-media-groep.webinargeek.com/webinar/replay/O8Sizov_gdw/

            Zo 21 maart 2021

            1. Zo 21 maart 2021 20:00 tot 21:00 The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how they fool others into getting what they want. Chris shows how sea otters kidnap pups and hold them to ransom for food, while white-winged choughs pressgang young
            2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen

            20 Maart 2021

            1. VKZC a href=https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/systeemtransitie/de-sociale-aspecten-van-de-energietransitie/scenario-s-voor-klimaatneutraal-energiesysteem/>Vereninging Van ZonneCentrales 14:00 LezingenDag
            2. 15:00 - 15:30 Lezing van de heer Frank Wouters MSc: “De perspectieven van de handel in waterstof tussen het MENA gebied en Europa” inclusief korte gelegenheid tot het stellen van vragen
            3. Resultaten natuurinclusieve landbouw in de Zegenpolder (ZH) door Niels Godijn
            4. Insectenonderzoek in de akkers door Raymond Klaassen
            5. Wulpenonderzoek in Drenthe door Henk Jan Ottens
            6. TerugblikMadeleine Postma
            7. Sterrenkijkdagen Heerhugowaard Sterrenkijken.nu 2021 met apps Skye, Stellarium, Dr Mindy Howard is voor onderzoek naar NL voor Shell gewerkt en toen voor commerciele vluchten Astronaut geworden. Mindy gaat met Boeing of Virgin Atlantic mee de ruimte in.
            8. Sterrenkijkdagen kan gratis met Stellarium op je PC. Sterrenwacht Limburg
            9. Sterrenkijkdagen Nacht 20:00 tot 22:00 coronavirus is deze lezing via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht Vrij 19 maart 2021
            10. 15:40 - 16:10 LezingProf. dr. André Faaij: “De rol van waterstof in de energietransitie” inclusief korte gelegenheid tot het stellen van vragen
            11. (Nederlandse Macologische) 15:40 - 16:10 Bas de Wilde heeft als kind heel wat verzameld op Zeeuwse stranden, en daarna een kleine dertig jaar niet. Sinds twee jaar heeft hij die hobby weer opgepakt, en nu ook vrij fanatiek.
            12. 15:00-21:30 Livestream Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 Sterrenwacht Tivoli (Terug Te Kijken vrijdag 19 maart)
            13. 15:00-21:30 Livestream Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 Sterrenwacht Tivoli (Terug Te Kijken za 20 maart)
            14. 15:00-21:30 Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 CAMRAS Radiotelescoop De Radiotelescoop die er zo heel anders uitziet dan een sterrenkijker ook echt een ander soort instrument is. De radiotelescoop werkt anders (hoe dan?) en ziet andere dingen (wat dan?) dan een gewone sterrenkijker
            15. 15:00-21:30 Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 CAMRAS Radiotelescoop 17:05 Het Wad BNNVARA

            19 Maart 2021

            1. Sterrenkijkdagen Nacht 20:00 tot 22:00 coronavirus is deze lezing via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht
            2. Livestream Landelijke Sterrenkijkdagen 2021
            3. Sterrenkijkdagen kan gratis met Stellarium op je PC. Sterrenwacht Limburg
            4. Sterrenkijkdagen Heerhugowaard Sterrenkijken.nu 2021 met apps Skye, Stellarium, Dr Mindy Howard is voor onderzoek naar NL voor Shell gewerkt en toen voor commerciele vluchten Astronaut geworden. Mindy gaat met Boeing of Virgin Atlantic mee de ruimte in.
            5. 15:00-21:30 Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 CAMRAS Radiotelescoop De Radiotelescoop die er zo heel anders uitziet dan een sterrenkijker ook echt een ander soort instrument is. De radiotelescoop werkt anders (hoe dan?) en ziet andere dingen (wat dan?) dan een gewone sterrenkijker
            6. 15:00-21:30 Livestream Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 Sterrenwacht Tivoli (Terug Te Kijken vrijdag 19 maart)
            7. 15:00-21:30 Livestream Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 Sterrenwacht Tivoli (Terug Te Kijken za 20 maart)
            8. https://knnv.nl/agenda/page/2/
            9. https://knnv.nl/agenda/?category=lezing
            10. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            11. https://www.bijensymposium.be/ Webinars na bekijken
            12. Webinars Afl 2,3,4,5,6,7 over Bijen en Hommels in Vlaanderen en Belgie

            18 Maart 2021

            1. 11:15 https://fb.me/e/1yHVBmQ3S Groninger Landschap LIVE van BroedEiland Polder BreeBaart
            2. 23:15 Podcast Rick McIntyre viewing wolves in Yellowstone
            3. (Land van Ons) Webinar Het belang van bodemleven door Matty Berg (20.00 uur)
            4. 20:00 De Das in de Kop van Drenthe", Natuurplaats Noordsche Veld, Aaldrik Pot via MS Teams. In 1959 constateerden twee medewerkers van het toenmalige Rijksinstituut voor Natuurbeheer in een excursierapport dat zich bij Westervelde de laatste bewoonde dassenburcht van Drenthe bevindt. Een jaar later bleek ook deze burcht verlaten. Duizenden jaren lang hoorde de das bij het Drentse landschap en ineens was het afgelopen. In 2006, ruim 45 jaar later, werd pas weer een bewoonde burcht aangetroffen. Vanaf dat moment onderzoeken een tiental vrijwilligers..
            5. Youtube Skylarks Stephen Moss will be in conversation with Lucy McRobert to launch his latest book, Skylarks with Rosie – out 18 March 2021. They will discuss their shared passion for the natural world and how the past year has encouraged people to connect with the landscapes and wildlife around us in new ways.
              Signed copies of Skylarks with Rosie: A Somerset Spring will be available to buy from Mr B’s Emporium. Order your copy here.
              As spring arrives, Stephen Moss's Somerset garden is awash with birdsong: chiffchaffs, wrens, robins and more. Overhead, buzzards soar, ravens tumble and the season gathers pace.
              But this equinox is unlike any other. As the nation goes into lockdown, Stephen records the wildlife around his home, with his fox-red Labrador, Rosie, by his side. When old routines fall away, and blue skies are no longer crisscrossed by contrails, they discover the bumblebees, butterflies and birdsong on their local patch.

            6. "Wolves of Yellowstone", Rick McIntyre is one of the most celebrated wolf experts in America, rising at dawn nearly every day to study the wolf packs. He worked as a naturalist and wolf interpreter for the National Park Service at Yellowstone since 1994, giving lectures and field tours to tens of thousands of students and tourists. Wolves of Yellowstone
            7. 24:00 Dr. Pat Abbott's OnTopic lecture, Mission Trails Regional Park YOUTUBE " Geology of Mission Trails Regional Park, Forms in Four Phases
            8. 21:00 Skylarks with Rosie: Stephen Moss in conversation with Lucy McRobert
            9. 19:30 Linde Slikveer Cursus KNNV
            10. Webinars Afl 2,3,4,5,6,7 over Bijen en Hommels in Vlaanderen en Belgie

            17 Maart 2021

            1. WarmteCamera lezing Grunniger Power
              18:45,we starten om 19:00. Om 20:00 ronden we de sessie af.

            2. (VogelBescherming)Hoe kunnen we natuurherstel en andere opgaven met elkaar combineren?
              Woensdag 17 maart kunt u vanaf 19.20 uur inloggen, vanaf 19.30 uur starten we met Studio Meer IJsselmeer.

            3. Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bioindicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland
            4. Youtube Hupkes legt uit wat de voor en nadelen zijn Studim Generale Kunnen we kunstmatige intelligentie nog wel doorgronden.
            5. Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
            6. https://knnv.nl/agenda/page/2/
            7. https://knnv.nl/agenda/?category=lezing
            8. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            9. Webinars Afl 2,3,4,5,6,7 over Bijen en Hommels in Vlaanderen en Belgie

            16 Maart 2021

            1. Workshop 13u30 tot 14u30: “De bij en de landbouw: waar zit de win-win? De lezingen komen na het bijensymposium online. https://mailing.west-vlaanderen.be/l
            2. Buurtwarmte Grunniger Power 18:45,we starten om 19:00. Om 20:00 ronden we de sessie af.
            3. https://knnv.nl/agenda/?category=lezing
            4. (KNNV) KaapVerdie reis KNNV, terug met de boot
            5. Eerste Broedvogelinventarisatie van de nieuwe Binnenveldse Hooilanden’, door Linus van der Plas
              De Binnenveldse Hooilanden is een nieuw natuurgebied met een omvang van 170 hectare, gelegen in het Binnenveld, het veenweidegebied tussen Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal. Het gebied is gezamenlijk ontwikkeld door Staatsbosbeheer, de plaatselijke boerencoöperatie en Stichting Mooi Binnenveld (beheerder van een stuk aangekocht via crowdfunding). De ontwikkeling van de flora en fauna in de Binnenveldse Hooilanden zal in de komende jaren gevolgd worden, en de daarvoor benodigde inventarisaties zijn in 2020 al deels gestart, ook al waren al

            6. ‘Inventarisatie van de flora van Natura 2000-gebied De Hellen’,
              door Herman Thunnissen (KNNV Rapport)
              IVN Wageningen De Hellen is een bijzonder natuurgebied. Het vormt samen met de Bennekomse Meent het Natura 2000-gebied Binnenveld. Het gebied ligt in het laagste deel van de Gelderse Vallei en wordt gevoed door basenrijk kwelwater afkomstig van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, dat ervoor zorgt dat er gebufferde, schrale bodems aanwezig zijn. Beide gebieden zijn restanten van een voorheen uitgestrekt blauwgraslandgebied in de Gelderse Vallei. De Hellen vormt momenteel een gevarieerd laagveengebied met broekbossen, struweel, rietlanden, trilvene

            15 Maart 2021

            1. NMV Voorjaarslezing Winterhoutzwammen door Machiel Noordeloos https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            2. Buurtwarmte Grunniger Power
            3. https://knnv.nl/agenda/page/2/
              https://old.waarneming.nl/waarneming/view/208787406?_popup=1

            4. Video of the Beginners Guide to Camera Traps, focusing on the camera trap being used in the Watching Nature Recover project, the Browning Recon Force Advantage, is now available to watch on the Biodiversity Information Service Youtube channel.
              https://youtu.be/7zXUYs5ctVw or you can find a link on our website home page www.bis.org.uk , where you will also find details of all of our events and how to get involved in biological recording of the wildlife you see.

            5. https://knnv.nl/agenda/page/2/
            6. https://knnv.nl/agenda/?category=lezing
            7. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            8. Webinars Afl 2,3,4,5,6,7 over Bijen en Hommels in Vlaanderen en Belgie

            131.1- Agenda, Excursies, Lezingen, Presentaties, Cursussen, Webinars

            8 April

            1. (NJN)Buitenlandzomerkamp Slowakije vleermuisonderzoek soorten die we daar aan gaan treffen. methodes om vleermuizen Grote rosse vleermuis, die centraal staat in het onderzoek. Meld je aan om de link bijtijds te on
            2. 19:30 Roofvogels en Uilen, KNNV Heuvelrug
            3. Vleermuizen uit Europa, Hoe herken je ze, Welke methodes zijn er voor waarneming inc Grote Rosse Vleermuis
            4. 19:50 Introductie cursus, inleiding wilde bijen: kenmerken meest algemene groepen/soorten incl. enige info over ecologie en habitat door Dick BelgersGratis KNNV cursus bloembestuivende insecten (1/(4))
            5. 19 april: Sabine Demey AI Humanistisch Verbond Faceb
            6. 20 april: Lode Lauwaert AI Humanistisch Verbond Faceb
            7. 27 april: Pieter Duysburgh AI Humanistisch Verbond Faceb
            8. Frans van Bussel neemt je op dinsdagavond 8 april 2021 in een online lezing mee in de wereld van roofvogels en uilen. Roofvogels spreken tot de verbeelding. Hoog in de lucht spieden ze naar prooien, die ze in een pijlsnelle duikvlucht verschalken. Ze jagen op vogels, muizen en zelfs insecten. Uilen daarentegen vliegen geruisloos

            7 April

            1. 16:00 Barn Talk Opslag, de gouden sleutel in een duurzaam energiesysteem
            2. 19:00 Lezing KNNV Wageningen "Windmolens op Zee" Erwin Coolen Han Lindeboom:
              ‘Een Noordzee in transitie: hoe combineren we windmolens, voedselwinning en natuurbehoud?’
              De verwachte komst van 30.000 windturbines voor elektriciteit- en waterstofproductie op de Noordzee zal leiden tot een ander ecosysteem. Door o.a. begroeiing van palen en stenen wordt onderwater de biodiversiteit hoger, maar bovenwater kunnen effecten op vogels groot zijn. Ook is er het probleem dat de huidige visserij last heeft van grootschalige windparken, zeker als die in de beste visgebieden gebouwdworden. En internationale afspraken vragen om meer natuurbescherming op zee, iets wat tot nu toe in Nederland nauwelijks van de grond is gekomen. Kortom, we staan voor een enorme uitdaging. Han Lindeboom gaat in zijn lezing in op de huidige stand van zaken en mogelijke scenario’s voor de toekomst. Hij houdt zich actief bezig met dit onderwerp ook al is hij al enige jaren gepensioneerd als hoogleraar Mariene Ecologie.

              Erwin Coolen
              ‘Natuurontwikkeling op zee’
              De meesten van ons kennen de Noordzee als donkere zee met een zandbodem. Maar dit is niet altijd zo geweest: ooit was de bodem van onze Noordzee bezaaid met natuurlijke riffen, waar vissen, schelpdieren en andere organismen welig tierden. Inmiddels is onder andere door menselijk ingrijpen de biodiversiteit van ons grootste natuurgebied afgenomen en zijn nagenoeg alle natuurlijke riffen verdwenen. De Noordzee natuur kan dus wel een steuntje in de rug gebruiken. De komende jaren worden er veel nieuwe, grote windparken gebouwd in de Noordzee. Dit brengt kansen en risico’s voor de natuur met zich mee. De kansen doen zich met name onder water voor. Binnen windparken mag niet met sleepnetten over de bodem worden gevist. Hierdoor krijgt de natuur een kans om zich te ontwikkelen. Erwin Coolen vertelt hoe biodiversiteitsherstel kan plaatsvinden op de Noordzeebodem. O.a. door Programma de Rijke Noordzee waarvan hij directeur is.https://zoom.us/j/95480129856?pwd=ci9kdXZQYW9BcDVpNDZKWG1mYzFrdz09

            3. 19:30 Overleeft de Rechtstaat Big Tech Studium Generaal
            4. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            5. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen

            6 april

            1. 19:30 Ramsey Nasr bespreekt zijn Boek "De Fundamenten" in Radio1 Programma Kunstof en 29 Maart 23:30 in "Oog op Morgen". De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden z
            2. 19:00 Green Minds Citizen Science' webinar. https://www.devonwildlifetrust.org/events/2021-04-06-take-action-wildlife-green-minds-citizen-science-webinar Join Nick Purdew (Green Minds Urban Ranger) and Jess Smallcombe (Devon Biological Records Centre Community Ecologist) for a talk on how you can become involved in observing and recording wildlife across Plymouth as part of the Green Minds project.

              We will show you how you can record your observations using iRecord, monitor long-term trends in biodiversity across the city, and introduce a toolkit and resources for identifying urban wildlife.

            3. 20:00 Louise Vet Landschapspijn!
              Waar zijn de insecten gebleven? Wie hoort er nog een grutto? De huidige strategie om het verlies aan biodiversiteit, wereldwijd en in Nederland, te stoppen heeft gefaald. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker. Biodiversiteitsherstel vergt een drastische verandering van ons totale grondgebruik, en zo zijn er meer uitdagingen op ruimtelijk gebied. Wat te denken van de noodzakelijke transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatmitigatie en -adaptatie, woningbouw en wateropslag.

            4. 23:30 Hume City's Wildlife - iNaturalist Information Session Melissa Doherty - Urban Biodiversity Officer www.hume.vic.gov.au/gardensforwildlife

            4April

            1. 14:30 Sir David Attenborough's interview with Liz Bonnin and the messages of hope for the planet that it contained. Born in 1926, Sir David studied Natural Sciences at Cambridge, before spending two years in the Navy.
            2. "Stories of Hope" Tensmore films about conservation successes around the world and loads of ideas about what you can personally do to make a real difference for biodiversity, please check out Earth Optimism 2021'
            3. Peatlands in Belarus, Conservation leader Anna Trofimtchouk

            2 April
            20:00 Webinar: Ooievaars zonder grenzen
            Ah, die statige ooievaars... Wie geniet mee met ons van hun prachtige schouwspel telkens ze over ons hoofd cirkelen, elkaar klapperend begroeten of een indrukwekkend nest aan het bouwen zijn? Kris Struyf alvast wel. Meer nog, deze ooievaarskenner wijdt het merendeel van zijn tijd aan deze prachtige vogels, en schreef er een boek over. Hij is onze gast op deze ooievaarswebinar op vrijdag 2 april, en vertelt je alles over ooievaars, zijn ervaringen ermee én zijn boek 'ooievaars zonder grenzen'.

            1 April

            1. 12:00 Lunchpresentatie Natuurinclusief bouwen
              Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht, vangt water op en biedt volop ruimte aan mens en dier. Door als woningcorporatie huizen en wooncomplexen natuurinclusief in te richten, vergroot je het woonplezier van je huurders.
              Zelfs met een beperkt budget kunnen al de nodige voorzieningen worden getroffen om wijken en buurten stap voor stap te vergroenen en ook vogels en vleermuizen van passende huisvesting te voorzien.

            2. https://www.mycologen.nl/onderzoek/educatie/online-lezingen/
            3. 09:00 https://stroomversnelling.nl/agenda/de-shift-sessies/ Nulmeting voor woningen, Vastgoedportefeuille naar CO₂ neutraal, (energie)prestatie te contracteren, Energietransitie staat gepland
            4. 13:00 https://stroomversnelling.nl/agenda/de-shift-sessies/#ronde2 Vraagbundeling naar bouwstromen, Warmtenet op komst of niet? Wij gaan door en wachten niet af,‘Field lab’, vergelijken van scenario’s op basis van monitoring
            5. Dagvlinders, open ogen voor nieuwe soorten
              Kring Maastricht Vlinderstudiegroep https://nhgl.nl/activiteit/agenda
              https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

            6. https://www.eventbrite.com/d/online/free--events--this-weekend/wildlife/?page=1

            Maart

            31 maart

            1. 28 maart 2021 23:00 tot 24:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
              The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen
            3. 20:00-22:00
              Maurice Martens IVN Maastricht staat de ‘Flora van Nederland’ centraal. Het is een online zelfstudiesysteem (website)

            4. 19:30 BLWG Lezing
            5. 19:30 Birding in Kabul Sussex Ornithology Society
            6. Stadsecoloog Geert Timmermans lezing evoluerende Stadsnatuur. "De Wilde Stad". Wat leeft er op de daken, in de straten, in de binnentuinen en langs de oevers? Corantijnstraat in de Westindische buurt. De straat wordt een groene allee die het Rembrandtpark met de Hoofdweg verbindt (afbeelding DS Landschapsarchitecten). De stad heeft meer dan 1000 binnentuinen, die vaak ‘vergeten eilanden’ zijn. De Westindische buurt is een schiereiland met 18 binnentuinen. Het is comfortabel gelegen tussen het Rembrandtpark en Vondelpark en ligt op de vluchtroute van o.a. vogels en vleermuizen. Lezing verborgen op website Buut020 Dineke

            30 maart

            1. TNO
              11:00 Betaalbare zonne-energie van elk oppervlak

            2. 20:00 (IVN) Piet van Breughel ‘limonadewespen’ 5000 soorten wespen in Nederlandhttps://www.ivn.nl/afdeling/veghel
            3. 14:00 Online webinar van Credit Linked
            4. 14.30 - 16.30 uur: Projectbezoek Groningen klimaatbestendige stad via https://eventcam.eu/euvelgunne/ en MentiMeter
            5. 17:30 Werkgroepsessie Buurtwarmte
            6. 19:30 uur Bergler webinar "Threat Modeling" .NET Voorkom beveiligingsrisico’s in je software applicatie door ze in een vroegtijdig stadium te herkennen
            7. 20:00 J.C. Kapteyn Lezing: Einsteins droom - Van de oerknal tot zwarte gaten - Robbert Dijkgraaf Studium Generale

            29 Maart

            1. 19.30 uur Bossenstrategie desastreus voor BosPaddenstoelen door Rob Chrispijn (NMV) . Zie NatureToday https://www.mycologen.nl/actueel/nieuws/online-lezingen/
            2. KNNV Wageningen en omstreken organiseert in 2021 een cursus herkennen van bloembestuivende insecten (wilde bijen, hommels en zweefvliegen) met behulp van foto’s.
            3. 19:30 Mathilde For thousands of years, reindeer have shaped many Arctic cultures and communities. Keeping reindeer is a form of subsistence and way of life. Initially as the most important game animal for food, while in Eurasia it transformed to a source of labour, food, clothing, tools, transport, ornaments and accommodation. Up until today, countless cultures are physically and culturally dependent on the spe
            4. 16:00 CANVAS Lemming, the little giant of the North
            5. 18:00 Werkgroepsessie Buurtwarmte
            6. 23:30 Ramsey Nasr bespreekt zijn Boek "De Fundamenten" in Radio1 Oog op Morgen

            28 maart 2021
            23:00 tot 24:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
            The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            1. 20:00 tot 21:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
              The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen

            27 maart
            NOU Themadag (terug te kijken)

            1. Adriaan Dokter (Cornell University, New York) - Grootschalige migratiepatronen vanuit verschillende vragen en methoden (Amerika en Europa) Birdcast.info
            2. Ruud Foppen (Sovon) - Resultaten van 5 jaar tuintelling , Trichomonas(Groenling)

            26 maart

            1. Het Wad van filmmaker Ruben Smit over de Waddenzee, UNESCO werelderfgoed, deel 2 over Konijnen en Geboortgolf.
            2. BBC Greatest Events, Natuurfilm
            3. The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!

            26 maart

            1. 18:00 Identifying Devon's Amphibians

            25 maart

            1. 09:00 tot 10:00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
              The naturalist looks at deception, theft and cheating in the natural world, revealing which species are the leading fraudsters and how the https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

            2. 9.30-10.45u Webinar ‘Zo zoemt jouw Gemeente; van papier naar uitvoering’. Voorbeelden bijvriendelijk beleid zoals Hannie Korthof met Groene Cirkels Bijenlandschap , gemeente Voorschoten over n bijenlandschap van beleid naar praktijk, Bijvriendelijkste gemeente Zoetermeer over bloemrijke bermen te veranderen in bijvriendelijke bermen, Bijvriendelijkste gemeente Utrecht over betrekken bewoners bij initiatieven.
            3. (NJN)20:00 Sylvia van Leeuwen van de Nederlandse Malacologische Vereniging. Veranderingen in de Nederlandse mariene weekdierfauna en de monitorprojecten van stichting ANEMOON

            IWG WG 19.30, vanaf 19.15..

            • Opening en korte mededelingen
            • Johan van "t Bosch: inventarisatie van hommels
            • Thijs Briggeman: de vlinder app, het wat, hoe en waarom..
            • Theo Briggeman: een mooie manier van verslaglegging
            • inventarisatie en monitoring 2020


            Webinar Historische ecologie van de Nederlandse landschappen

            1. RCE Historische ecologie van de Nederlandse landschappen: Heidevelden en stuifzanden. https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20210325_1
            2. Rivierengebied: donderdag 22 april
            3. 4 Veenmoerassen: donderdag 27 mei
            4. 5 Beekdalen: donderdag 24 juni
            5. 6 Historische akkers: 23 september
            6. 7 Duinen: 28 oktober
            7. 8 Waddengebied: 25 november
            8. RCE Historische ecologie van de Nederlandse landschappen: Heidevelden en stuifzanden. https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20210325_1

            24 Maart 2021

            1. Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien. Deze lezing start om 19:30 uur en duurt 45 min
            2. 19:30 Biodiversity Information Service (BIS) Adder Awareness To help increase awareness of adders and their habitat requirements and see greater conservation priority for adders we have this talk on Adders with Nigel Hand.
              TOPICS

            3. Adder ecology
            4. Optimal pek survey periods and methodologies
            5. Habitat and reading landscapes & Managing habitat for adders
            6. Best practice behaviour around adders, including photography
            7. Educational awareness & Recording Adders
            8. The current conservation situation both here and across neighbouring counties
            9. The Brecon Beacons National Park provides a home to a wide variety of species in the varied habitats and landscapes within the park. This informative talk over Zoom will increase your 'adder awareness'.

              This event is one of a series BIS are running to promote the wildlife that makes its home within the Brecon Beacons National Park (BBNP) and is thanks to funding from the Brecon Beacons National Park Local

              1. VWH Hoogkerk Commissie Landschapsplan
              2. ALV WIjkOverleg Vinkhuizen 20:00
              3. BLWG Lezing 19:30
              4. Webinar: One hour of Python, Webinar legt een van onze docenten jou de basis van Python
              5. KNNV Wageningen en omstreken organiseert in 2021 een cursus herkennen van bloembestuivende insecten (wilde bijen, hommels en zweefvliegen) met behulp van foto’s.
              1. 00:00 tot 01:00 Seizoen 1 - Aflevering 5 - Chris Packham's Animal EinsteinsCon Artists
                animal Einsteins use to survive and prosper in the game of life - from disguising themselves to outwit predators, and kidnapping babies to save their own offspring, to reading our body language to pull off a successful robbery. We start with the ultimate master of disguise - the octopus. Prof Roger Hanlon describes how octopus intelligence rivals that of vertebrates, w https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

              2. https://www.ivn.nl/activiteiten

              24 maart
              Meerdervoort

              Wo 24 maart

              1. 20:00-21 00 Chris Packham's Animal Einsteins Seizoen 1 - Aflevering 5 - Con Artists
                animal Einsteins use to survive and prosper in the game of life - from disguising themselves to outwit predators, and kidnapping babies to save their own offspring, to reading our body language to pull off a successful robbery. We start with the ultimate master of disguise - the octopus. Prof Roger Hanlon describes how octopus intelligence rivals that of vertebrates, w https://www.tvgids.tv/tv/chris-packhams-animal-einsteins/26059926

              2. Monitoring rare breeding birds in the UK, by Dr Mark Eaton Sussex Ornithological SocietyThe Rare Breeding Birds Panel was established in 1972 as independent body to collate data and report on the status of the country’s rarest breeding birds. Mark will give an overview of the work of the RBBP, share some of its most recent findings on rare breeding birds across the UK and in southeast England in particular, and show how birdwatchers can help the work of the Panel.

                This talk is a joint event organised by the RBBP with the Hampshire, Kent and Sussex Ornithological Societies and the Surrey Bird Club

              23 Maart 2021

              1. (SOVON)Vanaf 23 maart starten de tellingen voor het project MUS weer.In alle vroegte klinken alle vogelgeluiden door elkaar. Tijdens deze online workshop geven we tips en ezelsbruggetjes om geluiden van de algemeenste soorten in stad en dorp te onderscheiden. De workshop duurt een uur.(SOVON)
              2. JNM Youtube Webinars Pissebedden, Wrn.nl, Orthoptera, Wilde Bijen
              3. 14 jaar lang wordt er in 7 provincies MAS (akkervogeltellingen) met vaste telpunten 10 minuten boerenlandvogels, tellen in vier telrondes in het broedseizoen tot 15 juli.

              133.1 Agenda Excursies, Lezingen , Resultaten Presentaties

              Publicado el 08 de abril de 2021 a las 04:36 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

              159-Mycologische Floradag 2021 NMV LaarX LezingenDag

              Programma:
              1. 10.55-11.00: Opening
              2. 11.00-11.45: Machiel Noordeloos – Staalsteeltjes op drift: resultaten van de barcodering

                Een schets wordt gegeven van nieuwe inzichten in de soort afgrenzing van de staalsteeltjes onder de satijnzwammen (Entoloma subgenus Cyanula) naar aanleiding van de barcodering. Daarnaast worden een aantal nieuwe soorten voor Nederland voorgesteld.

              3. 11.45-12.30: Jorinde Nuytink / Quincy Holzapfel – DNA-barcoding Mycena en Ramaria: meer vragen dan antwoorden?

                Over het opstarten van nieuwe DNA-barcodingprojecten voor Mycena en Ramaria, de eerste resultaten maar ook de problemen en vragen die hierbij naar voor komen.

              4. 12.30-14.00: pauze
              5. 14.00-14.45: Thomas W. Kuyper – Cortinarius voor de Flora agaricina neerlandica

                In deze voordracht worden de eerste resultaten besproken van de werkzaamheden van de Vlaams-Nederlandse werkgroep aan het meest soortenrijke geslacht van de plaatsjeszwammen, Cortinarius (gordijnzwammen). Er wordt met name ingegaan op de balans tussen enerzijds morfologische en anderzijds moleculaire kenmerken (barcodes).

              6. 14.45-15.30: Nico Dam – Het gordijnzwammenjaar 2019

                Een aantal bijzondere vondsten van gordijnzwammen uit Nederland in het paddenstoelenrijke jaar 2019 wordt besproken en geïllustreerd.

              Studievereniging LaarX

              1. Landscape ecology: boreal and subarctic ecosystems door Jean Thie

                Landscape ecology: boreal and subarctic ecosystems door Jean Thie

              2. Natuurconservatie op Suriname door Dick Lock

                Natuurconservatie op Suriname door Dick Lock

              3. Bodemecologie door Gerard Korthals

                Bodemecologie door Gerard Korthals

              4. Klimaatslim bosbeheer door Wouter Delforterie

                Klimaatslim bosbeheer door Wouter Delforterie

              5. Landscape ecology: boreal and subarctic ecosystems door Jean Thie

                Landscape ecology: boreal and subarctic ecosystems door Jean Thie

              6. Dood doet leven door Bart Beekers

                Dood doet leven door Bart Beekers

              7. Essentaksterfte door Chris Hartman

                Essentaksterfte door Chris Hartman

              8. Orchideeën door Christophe Brochard

                Orchideeën door Christophe Brochard

              159-Mycologische Floradag 2021 NMV LaarX LezingenDag

              Publicado el 08 de abril de 2021 a las 07:58 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario