Archivos de Diario para abril 2021

01 de abril de 2021

150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

  1. Dagvlinders in Limburg V2
    Ogen open voor nieuwe soorten

    https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

  2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

    During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

  3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

  4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

  5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

  6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




  7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

    John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

    John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

    Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
    https://www.wildaboutgardens.org.uk/
    The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
    https://www.wildaboutgardens.org.uk/
    The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



  8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

    3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



  9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
    Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


  10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


  11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
    De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

  12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
    Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
    op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
    van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
    het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
    De waterkwaliteit verb

  13. BLWG Korstmossen en Mossen

    Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

    1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
    2. KNNV-afdelingen Youtube lezingen Korstmossen, Insecten, Gierzwaluwen, Nachtvlinders (agenda)
    3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
    4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
    5. De Groene Agenda uit Rotterdam
    6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
    7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
    8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
    9. EventBrite in het weekend , Wildlife Events op Facebook
    10. EventBrite Vogel Lezingen, Birds Events op Facebook
    11. EventBrite Wildlife, Natuurmonumenten Events op Facebook
    12. EventBrite Mammals, Zoogdieren Events op Facebook
    13. EventBrite Muizen
    14. EventBrite Vleermuizen ,Vleermuizen Events op Facebook
    15. EventBrite Otters, Otter Events op Facebook
    16. EventBrite Cameravallen ,Kamera vallen Events op Facebook
    17. NHGL Limburg, Limburg Events op Facebook
    18. Wild Life Events op Facebook

    Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

    De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

    1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
      Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

    2. Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
      Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
      Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

    3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
      Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

    4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
      Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

    5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
      Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit.

    6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
      Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

    7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
      Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

    150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:27 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    1. OOG TV DrieBonds Bos Omwonenden van het Driebondsbos zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Groningen om een 'skillspark' en een mountainbikeroute aan te leggen op het voormalige slibdepot bij het Eemskanaal. Daarom is de Werkgroep Driebondsbos een petitie gestart, die de gemeente moet bewegen om het natuurgebied te beschermen.

      Hoewel het Stedenbouwkundig Programma van Bureau Meerstad geen concrete plannen voor het Driebondsbos bevat, tekenden de gemeente Groningen en een groep mountainbikers begin maart een intentieverklaring voor de aanleg van een 'skillspark' in het gebied.

      De bewoners vrezen een achteruitgang van de vogelstand in het gebied als de mountainbikers er gaan rijden. Met de petitie wil de werkgroep het belang van het behoud van het Driebondsbos nog een keer extra onder de aandacht van het college brengen. De petitie is inmiddels meer dan 1.500 keer ondertekend. Deze is hier te vinden.

    2. Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

      De afgelopen eeuw(en) hebben we in rap tempo de natuur in dienst gesteld, door bijvoorbeeld intensieve landbouw, klimaatverandering en houtkap ter bevordering van de aanleg van wegen of huizen. Toch willen we op vakantie graag mooie natuur zien en "in" de natuur zijn. Zeker sinds de coronacrisis trekken we in de weekenden massaal naar de bossen en natuurgebieden in ons land, met bezorgde boswachters tot gevolg. Waar komt deze drang om in de natuur te zijn vandaan? Wat is onze relatie met de natuur en kunnen we die verbeteren? En kunnen we misschien zelfs communiceren met de natuur om ons heen? Met natuurcoach Daniëlle Langendijk bespreken we onze vreemde relatie tot de natuur, en hoe we die kunnen verbeteren.

      Daniëlle Langendijk
      Daniëlle is opgeleid tot sociaal geograaf, maar liet zich omscholen tot coach en trainer, met een specialisatie in de natuur. Met haar (veelal jonge) coachies wandelt ze door bossen en velden ter inspiratie. In haar werk maakt ze gebruik van wijsheden uit andere culturen, zoals de wijsheden van de Inca’s uit Peru, de Qigong en de Chinese levenswijze de Tao.

      Over de Zweefsessies
      De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Lars Stiekema.

    3. The food we eat, the air we breathe, and the stress we experience. Epidemiologist Dr Virissa Lenters explains how the exposome influences our health.

      It’s safe to say that, in general, we live longer than ever before. We’ve eradicated some deadly infectious diseases and improved our hygiene and nutrition. But are we also living healthier? What makes us sick in the 21st century? These are the questions that epidemiologist Virissa Lenters (UU) tries to answer by decoding the exposome. It is a relatively new concept aimed at explaining what humans are exposed to in life, from birth to death. The food we ingest, the air we breathe, the objects we touch and the psychological stress we encounter. How do these exposures influence our genetics? How does this exposome research break with the traditional approach of cause and effect in health studies?

      Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

    4. Beschermen vaccins tegen de mutaties van het coronavirus? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
      Nu het coronavirus langer onder ons is, zijn er verschillende mutaties ontstaan, zoals de 'Britse variant' of de 'Zuid-Afrikaanse variant'. Beschermen de huidige vaccins tegen deze varianten of moeten we onze vaccinatiestrategie aanpassen? Vaccinoloog Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) legt uit.

      Dit is een fragment uit de talkshow 'Corona 1 jaar later', een samenwerking tussen Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg, 15 maart 2021. Bekijk ook de andere gesprekken uit dit programma met viroloog Marion Koopmans (Erasmus Universiteit / RIVM), wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), sociaal psycholoog Kees van den Bos (Universiteit Utrecht) en econoom Sandra Phlippen (ABN Amro) op ons kanaal.
      De hele video vind je hier: youtu.be/O_ynYuwcoh0

    5. Hoe lang blijft het coronavirus nog onder ons? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:28 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    1. OOG TV DrieBonds Bos Omwonenden van het Driebondsbos zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Groningen om een 'skillspark' en een mountainbikeroute aan te leggen op het voormalige slibdepot bij het Eemskanaal. Daarom is de Werkgroep Driebondsbos een petitie gestart, die de gemeente moet bewegen om het natuurgebied te beschermen.

      Hoewel het Stedenbouwkundig Programma van Bureau Meerstad geen concrete plannen voor het Driebondsbos bevat, tekenden de gemeente Groningen en een groep mountainbikers begin maart een intentieverklaring voor de aanleg van een 'skillspark' in het gebied.

      De bewoners vrezen een achteruitgang van de vogelstand in het gebied als de mountainbikers er gaan rijden. Met de petitie wil de werkgroep het belang van het behoud van het Driebondsbos nog een keer extra onder de aandacht van het college brengen. De petitie is inmiddels meer dan 1.500 keer ondertekend. Deze is hier te vinden.

    2. Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

      De afgelopen eeuw(en) hebben we in rap tempo de natuur in dienst gesteld, door bijvoorbeeld intensieve landbouw, klimaatverandering en houtkap ter bevordering van de aanleg van wegen of huizen. Toch willen we op vakantie graag mooie natuur zien en "in" de natuur zijn. Zeker sinds de coronacrisis trekken we in de weekenden massaal naar de bossen en natuurgebieden in ons land, met bezorgde boswachters tot gevolg. Waar komt deze drang om in de natuur te zijn vandaan? Wat is onze relatie met de natuur en kunnen we die verbeteren? En kunnen we misschien zelfs communiceren met de natuur om ons heen? Met natuurcoach Daniëlle Langendijk bespreken we onze vreemde relatie tot de natuur, en hoe we die kunnen verbeteren.

      Daniëlle Langendijk
      Daniëlle is opgeleid tot sociaal geograaf, maar liet zich omscholen tot coach en trainer, met een specialisatie in de natuur. Met haar (veelal jonge) coachies wandelt ze door bossen en velden ter inspiratie. In haar werk maakt ze gebruik van wijsheden uit andere culturen, zoals de wijsheden van de Inca’s uit Peru, de Qigong en de Chinese levenswijze de Tao.

      Over de Zweefsessies
      De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Lars Stiekema.

    3. The food we eat, the air we breathe, and the stress we experience. Epidemiologist Dr Virissa Lenters explains how the exposome influences our health.

      It’s safe to say that, in general, we live longer than ever before. We’ve eradicated some deadly infectious diseases and improved our hygiene and nutrition. But are we also living healthier? What makes us sick in the 21st century? These are the questions that epidemiologist Virissa Lenters (UU) tries to answer by decoding the exposome. It is a relatively new concept aimed at explaining what humans are exposed to in life, from birth to death. The food we ingest, the air we breathe, the objects we touch and the psychological stress we encounter. How do these exposures influence our genetics? How does this exposome research break with the traditional approach of cause and effect in health studies?

      Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

    4. Beschermen vaccins tegen de mutaties van het coronavirus? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
      Nu het coronavirus langer onder ons is, zijn er verschillende mutaties ontstaan, zoals de 'Britse variant' of de 'Zuid-Afrikaanse variant'. Beschermen de huidige vaccins tegen deze varianten of moeten we onze vaccinatiestrategie aanpassen? Vaccinoloog Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) legt uit.

      Dit is een fragment uit de talkshow 'Corona 1 jaar later', een samenwerking tussen Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg, 15 maart 2021. Bekijk ook de andere gesprekken uit dit programma met viroloog Marion Koopmans (Erasmus Universiteit / RIVM), wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), sociaal psycholoog Kees van den Bos (Universiteit Utrecht) en econoom Sandra Phlippen (ABN Amro) op ons kanaal.
      De hele video vind je hier: youtu.be/O_ynYuwcoh0

    5. Hoe lang blijft het coronavirus nog onder ons? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:28 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    1. OOG TV DrieBonds Bos Omwonenden van het Driebondsbos zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Groningen om een 'skillspark' en een mountainbikeroute aan te leggen op het voormalige slibdepot bij het Eemskanaal. Daarom is de Werkgroep Driebondsbos een petitie gestart, die de gemeente moet bewegen om het natuurgebied te beschermen.

      Hoewel het Stedenbouwkundig Programma van Bureau Meerstad geen concrete plannen voor het Driebondsbos bevat, tekenden de gemeente Groningen en een groep mountainbikers begin maart een intentieverklaring voor de aanleg van een 'skillspark' in het gebied.

      De bewoners vrezen een achteruitgang van de vogelstand in het gebied als de mountainbikers er gaan rijden. Met de petitie wil de werkgroep het belang van het behoud van het Driebondsbos nog een keer extra onder de aandacht van het college brengen. De petitie is inmiddels meer dan 1.500 keer ondertekend. Deze is hier te vinden.

    2. Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

      De afgelopen eeuw(en) hebben we in rap tempo de natuur in dienst gesteld, door bijvoorbeeld intensieve landbouw, klimaatverandering en houtkap ter bevordering van de aanleg van wegen of huizen. Toch willen we op vakantie graag mooie natuur zien en "in" de natuur zijn. Zeker sinds de coronacrisis trekken we in de weekenden massaal naar de bossen en natuurgebieden in ons land, met bezorgde boswachters tot gevolg. Waar komt deze drang om in de natuur te zijn vandaan? Wat is onze relatie met de natuur en kunnen we die verbeteren? En kunnen we misschien zelfs communiceren met de natuur om ons heen? Met natuurcoach Daniëlle Langendijk bespreken we onze vreemde relatie tot de natuur, en hoe we die kunnen verbeteren.

      Daniëlle Langendijk
      Daniëlle is opgeleid tot sociaal geograaf, maar liet zich omscholen tot coach en trainer, met een specialisatie in de natuur. Met haar (veelal jonge) coachies wandelt ze door bossen en velden ter inspiratie. In haar werk maakt ze gebruik van wijsheden uit andere culturen, zoals de wijsheden van de Inca’s uit Peru, de Qigong en de Chinese levenswijze de Tao.

      Over de Zweefsessies
      De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Lars Stiekema.

    3. The food we eat, the air we breathe, and the stress we experience. Epidemiologist Dr Virissa Lenters explains how the exposome influences our health.

      It’s safe to say that, in general, we live longer than ever before. We’ve eradicated some deadly infectious diseases and improved our hygiene and nutrition. But are we also living healthier? What makes us sick in the 21st century? These are the questions that epidemiologist Virissa Lenters (UU) tries to answer by decoding the exposome. It is a relatively new concept aimed at explaining what humans are exposed to in life, from birth to death. The food we ingest, the air we breathe, the objects we touch and the psychological stress we encounter. How do these exposures influence our genetics? How does this exposome research break with the traditional approach of cause and effect in health studies?

      Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

    4. Beschermen vaccins tegen de mutaties van het coronavirus? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
      Nu het coronavirus langer onder ons is, zijn er verschillende mutaties ontstaan, zoals de 'Britse variant' of de 'Zuid-Afrikaanse variant'. Beschermen de huidige vaccins tegen deze varianten of moeten we onze vaccinatiestrategie aanpassen? Vaccinoloog Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) legt uit.

      Dit is een fragment uit de talkshow 'Corona 1 jaar later', een samenwerking tussen Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg, 15 maart 2021. Bekijk ook de andere gesprekken uit dit programma met viroloog Marion Koopmans (Erasmus Universiteit / RIVM), wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), sociaal psycholoog Kees van den Bos (Universiteit Utrecht) en econoom Sandra Phlippen (ABN Amro) op ons kanaal.
      De hele video vind je hier: youtu.be/O_ynYuwcoh0

    5. Hoe lang blijft het coronavirus nog onder ons? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
    6. RuG Alumni Otters, OtterStation lijk om otters in Nederland te zien te krijgen.’
      De Jongh begon zijn ‘ottercarrière’ zelf in Schotland, als student van de Groningse en
      Schotse hoogleraren John Videler en Hans Kruuk. ‘Ik dook bij de studentenduikclub
      Calamari,’ vertelt hij, ‘en die ervaring kwam goed van pas. Op de Shetlandeilanden deed
      ik onderwateronderzoek naar het zwem- en duikgedrag van otters. Later werkte ik met
      een tamme otter, die uit een wildpark in Schotland kwam. Ja, toen heeft de soort mijn
      hart wel gestolen.’
      Uren maken
      Na terugkomst in Nederland richtte De Jongh, samen met Videler en anderen, in
      1985 de Stichting Otterstation Nederland op. Dat leidde later tot de oprichting van
      Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten
      de otter te positioneren als de ambassadeur van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh.
      ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk
      mooi om te zien.’ De waterkwaliteit verbeterde sterk, er is veel ‘nieuwe natuur’ gerealise
      https://www.rug.nl/alumni/magazines-and-newsletters/broerstraat-5/pdf-los-per-nummer/b5-2021-1/00-april2021-web-22-23.pdf

    149 Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:29 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    1. OOG TV DrieBonds Bos Omwonenden van het Driebondsbos zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Groningen om een 'skillspark' en een mountainbikeroute aan te leggen op het voormalige slibdepot bij het Eemskanaal. Daarom is de Werkgroep Driebondsbos een petitie gestart, die de gemeente moet bewegen om het natuurgebied te beschermen.

      Hoewel het Stedenbouwkundig Programma van Bureau Meerstad geen concrete plannen voor het Driebondsbos bevat, tekenden de gemeente Groningen en een groep mountainbikers begin maart een intentieverklaring voor de aanleg van een 'skillspark' in het gebied.

      De bewoners vrezen een achteruitgang van de vogelstand in het gebied als de mountainbikers er gaan rijden. Met de petitie wil de werkgroep het belang van het behoud van het Driebondsbos nog een keer extra onder de aandacht van het college brengen. De petitie is inmiddels meer dan 1.500 keer ondertekend. Deze is hier te vinden.

    2. Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

      De afgelopen eeuw(en) hebben we in rap tempo de natuur in dienst gesteld, door bijvoorbeeld intensieve landbouw, klimaatverandering en houtkap ter bevordering van de aanleg van wegen of huizen. Toch willen we op vakantie graag mooie natuur zien en "in" de natuur zijn. Zeker sinds de coronacrisis trekken we in de weekenden massaal naar de bossen en natuurgebieden in ons land, met bezorgde boswachters tot gevolg. Waar komt deze drang om in de natuur te zijn vandaan? Wat is onze relatie met de natuur en kunnen we die verbeteren? En kunnen we misschien zelfs communiceren met de natuur om ons heen? Met natuurcoach Daniëlle Langendijk bespreken we onze vreemde relatie tot de natuur, en hoe we die kunnen verbeteren.

      Daniëlle Langendijk
      Daniëlle is opgeleid tot sociaal geograaf, maar liet zich omscholen tot coach en trainer, met een specialisatie in de natuur. Met haar (veelal jonge) coachies wandelt ze door bossen en velden ter inspiratie. In haar werk maakt ze gebruik van wijsheden uit andere culturen, zoals de wijsheden van de Inca’s uit Peru, de Qigong en de Chinese levenswijze de Tao.

      Over de Zweefsessies
      De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Lars Stiekema.

    3. The food we eat, the air we breathe, and the stress we experience. Epidemiologist Dr Virissa Lenters explains how the exposome influences our health.

      It’s safe to say that, in general, we live longer than ever before. We’ve eradicated some deadly infectious diseases and improved our hygiene and nutrition. But are we also living healthier? What makes us sick in the 21st century? These are the questions that epidemiologist Virissa Lenters (UU) tries to answer by decoding the exposome. It is a relatively new concept aimed at explaining what humans are exposed to in life, from birth to death. The food we ingest, the air we breathe, the objects we touch and the psychological stress we encounter. How do these exposures influence our genetics? How does this exposome research break with the traditional approach of cause and effect in health studies?

      Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

    4. Beschermen vaccins tegen de mutaties van het coronavirus? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
      Nu het coronavirus langer onder ons is, zijn er verschillende mutaties ontstaan, zoals de 'Britse variant' of de 'Zuid-Afrikaanse variant'. Beschermen de huidige vaccins tegen deze varianten of moeten we onze vaccinatiestrategie aanpassen? Vaccinoloog Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) legt uit.

      Dit is een fragment uit de talkshow 'Corona 1 jaar later', een samenwerking tussen Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg, 15 maart 2021. Bekijk ook de andere gesprekken uit dit programma met viroloog Marion Koopmans (Erasmus Universiteit / RIVM), wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), sociaal psycholoog Kees van den Bos (Universiteit Utrecht) en econoom Sandra Phlippen (ABN Amro) op ons kanaal.
      De hele video vind je hier: youtu.be/O_ynYuwcoh0

    5. Hoe lang blijft het coronavirus nog onder ons? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
    6. RuG Alumni Otters, OtterStation lijk om otters in Nederland te zien te krijgen.’
      De Jongh begon zijn ‘ottercarrière’ zelf in Schotland, als student van de Groningse en
      Schotse hoogleraren John Videler en Hans Kruuk. ‘Ik dook bij de studentenduikclub
      Calamari,’ vertelt hij, ‘en die ervaring kwam goed van pas. Op de Shetlandeilanden deed
      ik onderwateronderzoek naar het zwem- en duikgedrag van otters. Later werkte ik met
      een tamme otter, die uit een wildpark in Schotland kwam. Ja, toen heeft de soort mijn
      hart wel gestolen.’
      Uren maken
      Na terugkomst in Nederland richtte De Jongh, samen met Videler en anderen, in
      1985 de Stichting Otterstation Nederland op. Dat leidde later tot de oprichting van
      Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten
      de otter te positioneren als de ambassadeur van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh.
      ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk
      mooi om te zien.’ De waterkwaliteit verbeterde sterk, er is veel ‘nieuwe natuur’ gerealise
      https://www.rug.nl/alumni/magazines-and-newsletters/broerstraat-5/pdf-los-per-nummer/b5-2021-1/00-april2021-web-22-23.pdf

    149 Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg

    Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:31 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    147 - Wikipedia Weekly - iNaturalist and citizen science (1-6)

    1. 147 - Wikipedia Weekly - iNaturalist and citizen science (1-6)

      147 - Wikipedia Weekly - iNaturalist and citizen science

    2. Twitch

    3. Periscope Twitter

    4. Youtube

    5. Facebook live (Visit StreamYard.com/facebook
      1. Learn how iNaturalist and other mobile apps that support citizen science are creating new opportunities for the Wikimedia community to share content to Wikipedia and Wikimedia Commons. We discuss how Wikimedia Commons can use Creative Commons licensed imagery from citizen science projects to enrich the metadata and multimedia content in the movement. We talk with Dario Taraborelli of the Chan Zuckerberg Initiative in Open Science, Andra Waagmeester, Siobhan Leachman and Mike Dickison and how these tools work.



    6. Wikipedia: Biodiversity edition #2
      Wikipedia: Biodiversity edition #2

    7. Live editing Wikipedia: Biodiversity edition #1
      Users Siobhan Leachman, Andra Waagmeester and Jan Ainali gets together to write an article about different species. The specific topic gets chosen during the stream. Join in the chat to ask questions or give suggestions during the session.
      Live editing Wikipedia: Biodiversity edition #1

    8. Nederlands Wikipedia schrijfsessie over een invasieve soort Nederlands: Op 17 juli zullen we tijdens de eerste Wikipedia Weekly in het Nederlands, de Nederlandstalige Wikipedia verrijken met kennis over een plant of dier dat in België en Nederland invasief is. Enkele sprekers demonstreren dan gezamenlijk hoe te beginnen aan het schrijven van een wikipedia artikel over zo'n onderwerp. Welk plantje/diertje, dat houden we nog even geheim (om de spanning er in te houden). De uitzending kan live gevolgd worden via alle soorten sociale media kanalen of achteraf via YouTube herbekeken. Iedereen kan deelnemen door simpelweg op de link te klikken op de juiste dag en tijdstip, en kan opmerkingen maken of vragen stellen via de chatbox.
      Nederlands Wikipedia schrijfsessie over een invasieve soort

    9. Wikipedia Weekly Network - LIVE Wikidata editing #36 Lexemes!

      Wikipedia Weekly Network - LIVE Wikidata editing #36 Lexemes!


    10. https://www.npostart.nl/het-wad/13-05-2020/BV_101396196

    11. Wikipedia Weekly Network - LIVE Wikidata editing #OpenDataDay

      Wikipedia Weekly Network - LIVE Wikidata editing #OpenDataDay


    12. https://www.npostart.nl/het-wad/BV_101396193 Het WAD
      Unieke natuurserie gemaakt door filmmaker Ruben Smit over de Waddenzee, één van de ruigste plekken op aarde. UNESCO werelderfgoed, en met recht een unieke plek in de wereld.
      https://www.npostart.nl/het-wad/13-05-2020/BV_101396196


    13. Op zondag 28 maart schetst Henk de Vries, ondersteund met foto’s, een beeld van de ontwikkeling van twee prominente straten in Leeuwarden: De Spanjaardslaan en Noordersingel. Beide straten markeren het gebied dat vroeger ‘De Loopgraven’ heette. Het landschap dat gedomineerd werd door weilanden, sloten en een enkele boerderij maakte vanaf 1865 langzamerhand plaats voor de Leeuwarder stadsuitbreiding naar het westen en het noorden. Hoe verliep de huizenbouw en wie kwamen er te wonen? Enkele gebeurtenissen, huizen en hun bijzondere bewoners worden eruit gelicht.

      De oorlog speelt in enkele verhalen een grote rol. Aandacht is er voor de Algemene Begraafplaats (1833) en de Lijkvaart en verder de Noorderstadsgracht als levensader voor beroeps- en pleziervaart, als zwemplek en natuurlijk als finishplaats voor de Elfstedentocht. Eind dit jaar hoopt Henk de Vries zijn boek over dit bijzondere stukje Leeuwarden te kunnen presenteren.


    14. https://www.npostart.nl/het-wad/13-05-2020/BV_101396196

      147 - Wikipedia Weekly - iNaturalist and citizen science (1-6)

      Publicado el 01 de abril de 2021 a las 04:33 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

      150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

      1. Dagvlinders in Limburg
        Ogen open voor nieuwe soorten

        https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

      2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

        During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

      3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

      4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

      5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

      6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




      7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

        John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

        John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

        Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
        https://www.wildaboutgardens.org.uk/
        The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
        https://www.wildaboutgardens.org.uk/
        The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



      8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

        3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
        https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



      9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
        Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


      10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


      11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
        De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

      12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
        Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
        op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
        van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
        het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
        De waterkwaliteit verb

      13. BLWG Korstmossen en Mossen

        Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

        1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
        2. SoortenNL organiseert vanaf half april een Basiscursus Natuur waarbij lessen over allerlei soortgroepen aan bod komen (meer informatie).
        3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
        4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
        5. De Groene Agenda uit Rotterdam
        6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
        7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
        8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
        9. EventBrite in het weekend
        10. EventBrite Vogel Lezingen
        11. EventBrite Wildlife
        12. EventBrite Mammals
        13. EventBrite Vleemuizen
        14. EventBrite Vleemuizen
        15. EventBrite Otters
        16. EventBrite Cameravallen
        17. NHGL Limbrug
        18. Live Events op Facebook https://www.facebook.com/events/search/?q=wildlife

        Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

        De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

        1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
          Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

        2. >Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
          Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
          Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

        3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
          Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

        4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
          Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

        5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
          Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit.

        6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
          Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

        7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
          Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

        150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

        Publicado el 01 de abril de 2021 a las 06:31 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

        150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

        1. Dagvlinders in Limburg V2
          Ogen open voor nieuwe soorten

          https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

        2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

          During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

        3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

        4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

        5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

        6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




        7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

          John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

          John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

          Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
          https://www.wildaboutgardens.org.uk/
          The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
          https://www.wildaboutgardens.org.uk/
          The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



        8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

          3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
          https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



        9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
          Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


        10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


        11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
          De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

        12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
          Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
          op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
          van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
          het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
          De waterkwaliteit verb

        13. BLWG Korstmossen en Mossen

          Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

          1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
          2. KNNV-afdelingen Youtube lezingen Korstmossen, Insecten, Gierzwaluwen, Nachtvlinders (agenda)
          3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
          4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
          5. De Groene Agenda uit Rotterdam
          6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
          7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
          8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
          9. EventBrite in het weekend , Wildlife Events op Facebook
          10. EventBrite Vogel Lezingen, Birds Events op Facebook
          11. EventBrite Wildlife, Natuurmonumenten Events op Facebook
          12. EventBrite Mammals, Zoogdieren Events op Facebook
          13. EventBrite Muizen
          14. EventBrite Vleermuizen ,Vleermuizen Events op Facebook
          15. EventBrite Otters, Otter Events op Facebook
          16. EventBrite Cameravallen ,Kamera vallen Events op Facebook
          17. NHGL Limburg, Limburg Events op Facebook
          18. Wild Life Events op Facebook

          Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

          De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

          1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
            Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

          2. Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
            Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
            Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

          3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
            Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

          4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
            Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

          5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
            Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit.

          6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
            Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

          7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
            Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

          150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

          Publicado el 01 de abril de 2021 a las 06:33 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

          150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters, Odonata Libellen

          1. Dagvlinders in Limburg V3
            Ogen open voor nieuwe soorten

            https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

          2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

            During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

          3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

          4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

          5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

          6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




          7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

            John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

            John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

            Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
            https://www.wildaboutgardens.org.uk/
            The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
            https://www.wildaboutgardens.org.uk/
            The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



          8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

            3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
            https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



          9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
            Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


          10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


          11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
            De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

          12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
            Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
            op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
            van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
            het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
            De waterkwaliteit verb

          13. BLWG Korstmossen en Mossen

            Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

            1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
            2. KNNV-afdelingen Youtube lezingen Korstmossen, Insecten, Gierzwaluwen, Nachtvlinders (agenda)
            3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
            4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
            5. De Groene Agenda uit Rotterdam
            6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
            7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
            8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
            9. EventBrite in het weekend , Wildlife Events op Facebook
            10. EventBrite Vogel Lezingen, Birds Events op Facebook
            11. EventBrite Wildlife, Natuurmonumenten Events op Facebook
            12. EventBrite Mammals, Zoogdieren Events op Facebook
            13. EventBrite Muizen
            14. EventBrite Vleermuizen ,Vleermuizen Events op Facebook
            15. EventBrite Otters, Otter Events op Facebook
            16. EventBrite Cameravallen ,Kamera vallen Events op Facebook
            17. NHGL Limburg, Limburg Events op Facebook
            18. Wild Life Events op Facebook

            Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

            De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

            1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
              Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

            2. Korstmossen als bioindicator Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
              Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
              Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

            3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
              Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

            4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
              Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

            5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensSparrius - 24 februari
              Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? Laurens Sparrius (BLWG) legt het uit. Twee jaar geleden maakten BLWG, FLORON en NMV een overzicht van de belangrijkste gebieden voor biodiversiteit van flora. Laurens Sparrius laat zien waar ze liggen, welke gebieden het meest populair zijn bij twitchers en welke soorten je er kunt vinden.

            6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
              Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen. Hoe goed is beeldherkenning voor het herkennen van mossen en korstmossen? Helaas werd Google Lens en iNaturalist maar zeer kort aangestipt. Sinds Maart 2021 houdt iNaturalist rekening met de lokaal waargenomen soorten. Nadruk lag op ObsIdentify waarbij 75 fotos van een Spiegelreflex en 75 fotos van een mobiel van dezelfde korstmossen gebruikt. Omdat de validatoren vaak de slechtste gevallen tegen kwamen op wrn.nl en niet de geslaagde cases bleek dat Beeldherkenning behoorlijk goed werkt, zeker bij beginners. Voor een gevorderde waarneming die alles al weet kan beter de boeken blijven gebruiken.

            7. Introductie Korstmossen Laurens Sparrius - 10 februari
              Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laurens Sparrius (BLWG) vertelt hoe het zit.

            150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters.

            Publicado el 01 de abril de 2021 a las 06:34 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

            150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters, Odonata Libellen

            1. Dagvlinders in Limburg
              Ogen open voor nieuwe soorten

              https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/745413266346594/

            2. Thank you for your interest in the recent Conservation Communities talk on Amphibians. As promised, here is the link to the recording of the talk: https://youtu.be/glP262HeKSs

              During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

            3. Amphibian guides:ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

            4. Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

            5. Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

            6. To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health




            7. Bring Back Our Beetles Find out about the importance of beetles and how to encourage them in your garden, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker.

              John Walters is a life long field naturalist who explores the natural world through field sketching, photography and video. He grew up on Hayling Island in Hampshire and has lived in Devon since 1990. John works as an ecologist, artist and public speaker and is based in Buckfastleigh. He has published several books and guides including The Wildlife of Dartmoor and has appeared in many television and radio programmes.

              John will talk about the 4000 species of beetle that live in the UK and some of their varied lifestyles. They are an important part of the garden ecosystem, but like most insects they have declined in numbers over the last 50 years due to changes in management and the use of insecticides. Garden beetles, including the Violet Ground Beetle and Springtail Stalker, will be introduced and tips given to encourage them to live in your garden.

              Don't worry if you missed the event - You can find a link to the recording of the talk here.
              https://www.wildaboutgardens.org.uk/
              The UK has more than 4,000 beetle species and, although a handful may eat plants, many are predators, pollinators and decomposers, feeding both the soil and larger garden visitors such as birds and hedgehogs. Beetles are the unsung heroes of the garden and, like many insects, they need our support!
              https://www.wildaboutgardens.org.uk/
              The Royal Horticultural Society (RHS) and The Wildlife Trusts have teamed up to launch the new Wild About Gardens Bring Back Our Beetles guide. This guide includes fun facts about beetles and tips on how you can help them in your garden! https://www.wildaboutgardens.org.uk/sites/default/files/2021-03/200204%20RSWT%20WAG2021%20Booklet_WEBSPREADS_cardinal%281%29_1.pdf



            8. 3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra Klaas Douwe Dijkstra vertelt in zijn presentatie tijdens de NVL studiedag op 19 september 2020 over zijn onderzoek aan libellen in Afrika en zijn motivatie voor dit onderzoek. Hij begint met een terugblik in de tijd en hoe hij van jongs af aan tot natuuronderzoek is gekomen.

              3 Libellenonderzoek in Afrika KD Dijkstra
              https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grootste-vondst-van-nieuwe-libellensoorten-in-eeuw-tijd~bda18e02/



            9. https://www.brachytron.nl/200-jaar-libellenstudie/
              Lezing van Marcel Wasscher over 200 jaar libellenstudie in NL tijdens de onlangs gehouden NVL libellenstudiedag. In Nederland wordt al ruim 200 jaar studie aan libellen gedaan. Nederland is momenteel op het gebied van libellenstudie één van best onderzochte landen in Europa. Marcel Wasscher hield over de geschiedenis van de libellenstudie in Nederland een lezing tijdens de Libellenstudiedag op 19 september 2020 in Culemborg.


            10. 2020: Jan-Freerk Kloen heeft voor zijn opleiding een onderzoek gedaan naar de biotoopvoorkeur van de Groene glazenmaker (Aeshna viridis) in De Weerribben. In het verslag wordt zijn onderzoek vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 1987 in De Wieden (Geene, 1989). Ook is er dit jaar een artikel over dit onderzoek van Kloen in het NVL tijdschrift Brachytron verschenen.


            11. Er zijn 600.000 Nederlandse huishoudens een warmtepomp, vanaf 2030 zullen het er miljoenen worden. Deze snelle groei veroorzaakt – samen met die van laadpalen en zonnepanelen – knelpunten in het Nederlandse elektriciteitsnet. Slimme aansturing van de apparaten helpt het net te ontlasten, Stroomversnelling pleit daarom voor toegang tot de data uit warmtepompen
              De Nieuwste generatie water-water warmtepompen zit standaard een IoT ontsluiting voor monitoring en een gecertificeerde KWh-meter. Met een abonnement kun je vervolgens de data binnenhalen om te monitoren

            12. 2020: De Terugkeer van de Otter Na terugkomst in Nederland richtte De
              Jongh, samen met Videler en anderen, in 1985 de Stichting Otterstation Nederland
              op. Dat leidde later tot de oprichting van Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten de otter te positioneren als de ambassadeur
              van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh. ‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter
              het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk mooi om te zien.’
              De waterkwaliteit verb

            13. BLWG Korstmossen en Mossen

              Na zeven avonden met lezingen over korstmossen en mossen is er een einde gekomen aan deze lezingenreeks. We willen je hartelijk bedanken voor jouw aanwezigheid. In totaal hebben 250 mensen de lezingen bijgewoond. De lezingen kun je hieronder nog eens terugkijken.

              1. De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert af en toe lezingen op de maandagavond (website).
              2. SoortenNL organiseert vanaf half april een Basiscursus Natuur waarbij lessen over allerlei soortgroepen aan bod komen (meer informatie).
              3. KNNV-afdelingen organiseren lezingen over diverse natuuronderwerpen (agenda)
              4. En ook bij IVN-afdelingen worden online-lezingen gegeven (agenda)
              5. De Groene Agenda uit Rotterdam
              6. De Natuurkundige Genootschappen Groningen/Middelburg
              7. Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. De Medische PublieksAcedemie UMCG Agenda (umcg.nl/live​)
              8. Op dit YouTube-kanaal plaatsen we sinds maart 2017 de opnames van de lezingen. Ons eigen 'lezing gemist', om het zo maar te noemen! UMCG Youtube kanaal (umcg.nl/live​)
              9. EventBrite in het weekend
              10. EventBrite Vogel Lezingen
              11. EventBrite Wildlife
              12. EventBrite Mammals
              13. EventBrite Vleemuizen
              14. EventBrite Vleemuizen
              15. EventBrite Otters
              16. EventBrite Cameravallen
              17. NHGL Limbrug
              18. Live Events op Facebook https://www.facebook.com/events/search/?q=wildlife

              Uitzending gemist Herkansing Woensdagavond lezingen

              De lezingen zijn terug te kijken met de links hieronder. Heb je geen Facebook, dan kan het zijn dat je na tien minuten een pop-up krijgt. In dit geval ververs je het scherm (F5) en spoel je door naar waar je gebleven was in de video.

              1. Korstmossen en mossen in de duinen Hans Toetenel - 24 maart
                Mossen en korstmossen zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van droge duingraslanden. Hans Toetenel legt uit welke korstmossen je kunt vinden in de duinen en hoe de geschiedenis van het landschap bepaalt welke soorten er groeien

              2. >Korstmossen als bioindicator Laure ius en Henk-Jan van der Kolk - 17 maart
                Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bio-indicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laur ius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland.
                Lau ius en Henk-Jan van der Kolk vertellen over het gebruik van korstmossen als bioindicator voor zure regen en stikstof.

              3. (Korst)mossen op begraafplaatsen Henk-Jan van der Kolk - 10 maart
                Voor mossen en korstmossen zijn begraafplaatsen belangrijke leefgebieden. Henk-Jan van der Kolk laat zien wat er allemaal groeit.

              4. Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen Henk Siebel - 3 maart
                Bryoloog Henk Siebel verzorgt de woensdagavondlezing met de titel Wie doet het met wie hoe vaak in Tortula? Waar leidt dat toe en wat zien we hiervan? Over het wijdverspreide fenomeen van bastaardsoortvorming bij mossen.

              5. Important Bryophyte/Lichen Areas LaurensS us - 24 februari
                Waar liggen de belangrijkste gebieden voor mossen en korstmossen in Nederland? La (BLWG) legt het uit.

              6. Beeldherkenning iObs zonder iNaturalist helaas Henk-Jan van der Kolk - 17 februari
                Henk-Jan van der Kolk (BLWG) legt uit welke beeldherkenningsapps je kunt gebruiken voor mossen en korstmossen en laat aan de hand van voorbeelden zien waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen.

              7. Introductie Korstmossen Laurens Sp - 10 februari
                Wat zijn korstmossen? Waar komen ze voor? Laur vertelt hoe het zit.

              150-Dagvlinders, Mossen, Reptielen 'Bring Back Our Beetles' with ecologist John Walters, Odonata Libellen

              Publicado el 01 de abril de 2021 a las 06:36 PM por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario