Historizon.nl/event/online-lezing-over-de-hettieten

Wie waren de Hettieten?

Uit de schaduw van de Egyptologie is er in de afgelopen eeuw veel bekend geworden over dit volk uit de oudheid. Joost Golverdingen heeft daar in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan en vertelt daarover in een online lezing bij Historizon. Deze lezing is gratis bij te wonen op donderdag 27 juni om 19:30 uur. Door u onderaan deze pagina in te schrijven ontvangt u een link waarmee u digitaal live mee kunt doen of de lezing op een later moment kan terugkijken.
https://historizon.nl/webinars/
Nadat men in 1822 het Egyptische hiërogliefenschrift had ontcijferd ging er voor wetenschappers een wereld open. Ineens konden we de namen lezen van farao’s en buitenlandse volken waar zij contact mee hadden. Met een van deze volken, de Hatti, werd bij de Syrische stad Kadesh een heftige strijd
geleverd, jaren later gevolgd door een vredesverdrag. Deze Hatti werden gelijkgesteld met de Hettieten uit de Bijbel, een volk dat in Palestina woonde, maar men kon niet verklaren waarom de strijd tussen Egypte en Hatti dan helemaal in Syrië geleverd moest worden.
https://historizon.nl/webinars/
In de 19e eeuw werden er in Syrië en Anatolië verschillende monumenten gevonden die allemaal gedecoreerd waren met dezelfde vreemde tekens en sommige wetenschappers zagen dit als bewijs dat er in dit gebied een grote, onbekende cultuur geweest moest zijn die zij identificeerde met de Hatti uit de Egyptische bronnen. De discussie werd beëindigd toen in 1905 in Bogazköy, een van de vindplaatsen in Anatolië, een groot archief met spijkerschrifttabletten werd gevonden waaruit bleek dat deze plek ooit Hattusa was, de hoofdstad was van het rijk Hatti.
https://historizon.nl/webinars/
Deelnemen aan deze lezing:
Lezingen terugkijken
Een beperkt aantal lezingen zijn beschikbaar om terug te kijken. Deze vindt u hieronder. Voor elke lezing moet u zich apart registreren. Dan ontvangt u een e-mail met informatie.

Naast dagtochten en reizen organiseert Historizon ook online lezingen over allerlei verschillende onderwerpen. De lezingen duren ca. 1 tot 1,5 uur. U kunt live deelnemen en vragen stellen via een chatvenster of de lezing later terugkijken. Na aanmelding ontvangt u een aantal dagen voordat de lezing zal plaatsvinden via de e-mail een link. Met uw computer of tablet kunt u dan deelnemen. Het werkt heel eenvoudig. Meer informatie over deze webinars vindt u op deze pagina: Hoe werken de webinars?

In dit filmpje van ongeveer 6 minuten ziet u een vijftal fragmenten uit webinars die we eerder organiseerden. Huub Pragt over Sakkara, Klaas Driebergen over Marten Toonder, David Hakkenberg over Berlijn, Bernier Cornielje en Marieke Wittenhorst over Mata Hari en Lammert de Hoop over Dokkum.


  • Dit is trouwens wel een heel handig ding. Ik heb die van Action, donkerblauw effen. Dus doe jij maar groen ofzo (ik zal geen roze zeggen!).

    https://www.action.com/nl-nl/p/2574294/microvezel-strandlaken/



  • Publicado el 27 de junio de 2024 a las 05:34 PM por ahospers ahospers

    Comentarios

    No hay comentarios aún.

    Añade un comentario

    Entra o Regístrate para añadir comentarios