291-IVN Insecten NatuurEducatie

 1. 25 januari 2022, 19.00-21.00: Insecten onder de loep

  Deze eerste avond staat in het teken van insectenonderzoek.

  • Het werk van EIS
   Roy Kleukers geeft een korte introductie over de huidige activiteiten van EIS Kenniscentrum Insecten.
   Insecten determineren
   Alle mooie apps, websites, boekjes... De beginnend insectenliefhebber weet tegenwoordig niet meer waar te beginnen! Daan Drukker geeft een overzicht van de middelen die beschikbaar zijn om zelf thuis insecten op naam te brengen.

  • Rijke dijken van de Delta
   Tijdens dit project is gebleken dat op sommige dijken een unieke en gespecialiseerde gemeenschap van insecten leeft. Linde Slikboer vertelt over het uitgebreide onderzoek naar bijen en andere insecten op dijken.

  • Met z'n allen plantengallen!
   Omdat gallen woekerweefsel van planten zijn, veroorzaakt door een meestal dierlijke galmaker, verbinden zij zelfs de floristen en faunisten. En zelfs paddenstoelen-liefhebbers komen aan hun trekken met enkele schimmelgallen! Matthijs Courbois vertelt over dit citizen science project waarbij we in heel Nederland naar buiten gaan op zoek naar plantengallen.

 2. 1 februari 2022, 19.00-21.00: Alle insecten tellen mee

  Betere methoden om insecten te tellen zijn hard nodig gezien de recente constateringen dat de insectenstand enorm is afgenomen de afgelopen decennia, met alle gevolgen van dien in ecosystemen. Automatische insectencamera's bieden een nieuwe methode voor insectenonderzoek. Tijdens deze avond vertellen de ontwikkelaars, onderzoekers en deelnemers over deze methode.

  Programma:

  • DIOPSIS 2.0: de nieuwe insectencamera (Stephan Peterse, Faunabit)
  • Automatische beeldherkenning wordt steeds beter (Laurens Hogeweg, Naturalis/Intel)
  • Insecten meten in provinciaal beleid (Marion Pross, Provincie Zeeland)
  • Het bepalen van de staat van de Nederlandse insectenfauna met camera's (Theo Zeegers, EIS)
  • Eerste resultaten van de metingen (Eelke Jongejans, Radbout Universiteit)
   Ervaringen met het gebruik van de camera's vanuit het hele land (o.a. Ooijpolder, Hortus Leiden en een boerenerf)

  https://diopsis.eu/webinar-alle-insecten-tellen-mee-1-februari-2022-19-00u/

 3. 3 februari 2022, 19.00-21.00: Zelf aan de slag voor insecten

  Tijdens de laatste avond leer je wat jij zelf kunt doen als je aan de slag wilt voor, of met insecten.

  • De Vriendelijke Tuin - IVN Natuureducatie
   Een tuin is er natuurlijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze natuurvrienden. Wij willen er samen met jou voor zorgen dat tuinen natuurvriendelijker worden. Dat is goed voor plant en dier, maar ook voor de mensen in de buurt. De omgeving wordt er mooier, gezonder en fijner van. En met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken! Tonja van Gorp van IVN verteld je wat jij zelf kunt doen met de tuinkaarten van De Vriendelijke Tuin.

  • Onder het maaiveld - IVN Natuureducatie
   Een rijk bodemleven is essentieel voor alles wat zich boven de grond bevindt: planten, vogels en andere dieren - en de mens. Op het platteland maar ook in de stad. Want een gezonde bodem houdt water vast (voorkomt dus wateroverlast), slaat koolstof op (klimaat), zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding (minder pesticiden), natuurlijke waterzuivering (drinkwatervoorziening) en voor een mooie omgeving. Sjoerd Luiten van IVN verteld over het project.

  • De Nederlandse insectenordes
   In deze lezing leert insectenkenner Aglaia Bouma je de diversiteit aan insecten van Nederland kennen. Welke diversiteit aan kleuren, vormen en levenswijzen is er te vinden in onze eigen leefomgeving en waarom zijn ze zo interessant?
   Insecten naar je tuin lokken
   Jochem Kühnen heeft een heel bijzondere tuin: honderden soorten insecten vinden er een thuis. Wat leeft er allemaal in deze tuin, en hoe kun je zelf ook zo veel mogelijk kleine beestjes naar je tuin lokken?

  https://diopsis.eu/webinar-alle-insecten-tellen-mee-1-februari-2022-19-00u/

https://diopsis.eu/webinar-alle-insecten-tellen-mee-1-februari-2022-19-00u/


Met een computerprogramma Immagegee wordt de omstrek van de korstmos bekeken en de oppervlakte berekend.
Voor Soredien wordt een andere methode gebruikt. Soredien is een korrelige structuur op de korstmos..dus de eerste keer wordt alle 10-15 met plakband verwijderd om een blanco te krijgen.
Voor Soredien zijn er zes kleuren en 10 kleuren. Op het einde van een dag monsters verzamelen heb je dan 60 plakbandjes. Met de hand worden dan de soredien geteld en dat is veel werk, Automatisch tellen is nogal lastig.


 • 152.20-West-Vlaamse Natuurstudiedag – maart 2022

  https://vimeo.com/688292025


 • en online symposium over het belang van groene gemeenten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

  Vergroening van de gebouwde omgeving is gunstig voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat het onder meer de biodiversiteit en de luchtkwaliteit versterkt en van groot belang is voor de waterberging en verkoeling op warme dagen. De laatste jaren dringt dit ook steeds meer door bij beleidsmakers en het grote publiek: groen is hip. Maar ondanks de toegenomen populariteit blijft natuur in de praktijk toch nog vaak het ondergeschoven kindje, in plaats van een vanzelfsprekend onderdeel van gemeenteplannen. Gemeenten zijn zich wel bewust van de energie- en mobiliteitstransitie, maar zien groen toch nog vooral als een kostenpost. Of ze leggen de nadruk vooral op natuur als een ecologische en recreatieve dienst voor mensen en vergeten daarbij de eigen waarde van dieren en natuur los van het nut voor de mens. Nieuwe woonwijken worden nog steeds gepland ten koste van dieren en natuur, zonder eisen te stellen aan bijvoorbeeld minimale percentages groen, wateropvangvoorzieningen en nestmogelijkheden. Er wordt zelfs natuur vernietigd voor woningbouw, met de belofte het groen elders te ‘compenseren’. En wanneer het wel lukt om groene plannen door te zetten, gaat het in de uitvoering of het onderhoud nog vaak genoeg mis.
  Het is duidelijk: het is de hoogste tijd voor een fundamentele koerswijziging.

  De sprekers van deze avond zijn Robbert Snep en Fabrice Ottburg. Zij zijn academici met een missie, die vanuit inhoud en passie zowel de natuur als de samenleving een stap verder willen helpen. Ze zullen de laatste kennis delen op het gebied van de voordelen en mogelijkheden van groene gemeenten, maar zullen ook de obstakels en valkuilen benoemen. Aan de hand van vragen uit het publiek zal Marianne Thieme, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, verder met hen in gesprek gaan.

  ir. Robbert Snep
  Robbert Snep is senior onderzoeker Groene Steden bij Wageningen Environmental Research, WUR. Hij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de verduurzaming en vergroening van bebouwde gebieden en bedrijfsterreinen en weet alles van stedelijke biodiversiteit en ecosystemen, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Hij adviseert projectontwikkelaars, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

  Fabrice Ottburg, BSc

  Fabrice Ottburg is onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, WUR. In samenwerking met IVN-natuureducatie onderzoekt hij het effect van zogeheten Tiny Forests op biodiversiteit, CO2 opslag, hittestress en waterberging. Tiny Forests zijn compact opgezette mini-bossen ter grootte van een tennisbaan. Ze bestaan uit inheemse bomen en planten en vormen een geschikte plek voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

  West-Vlaamse Natuurstudiedag – maart 2022
  West Vlaamse natuurdag
  https://vimeo.com/688292025

  West-Vlaamse Natuurstudiedag – maart 2022
  West Vlaamse natuurdag
  https://vimeo.com/688292025


 • https://www.youtube.com/watch?v=Pq5RGvb2fuI

 • https://www.youtube.com/watch?v=MEdKa-t3OOw

  hanks for booking onto the Butterfly Talk last night. Here is the link to the video so you can refresh your butterfly knowledge any time: https://youtu.be/a9Y4s2sFEB4

  Please remember all butterfly records are highly valuable to Devon Biodiversity Records Centre so please do send us any sightings: Wildlife sightings – DBRC

  Thank you for showing an interest in the Conservation Communities Project Bat Talk, here is the link to the recording:

  https://youtu.be/MlKGP2p9hZA

  Here are some of the details Helen mentioned during the talk and discussion:

  Bat calls book;

  “British Bat Calls – A Guide to Species Identification” by Jon Russ (published by Pelagic Publishing). This covers all UK bat calls plus some of the more common social calls.

  If you want to get serious i.e. understand bat social calls and ultrasonic calls, then you should also get Middleton’s “Social Calls of the Bats of Britain and Ireland” and “Is That A Bat?” (also by Pelagic Publishing).

  Thank you for showing an interest in the Meadows Mammals talk. As promised, here is the link to the recording of the talk by Jess Smallcombe from DBRC: https://youtu.be/CzBoRdBNloo

  Please do continue to record your wildlife sightings and just as importantly, please do record your sightings at the Devon Biodiversity Records Centre: Wildlife sightings – DBRC

  For information about the Conservation Communities Project; how to borrow a trail camera, links to all our videos from our online talks and how you can get involved, please go to the project webpage at: Conservation Communities Project | Devon Wildlife Trust

  This Friday is our talk about Frogs from the expert Alice Pawlik, follow this link to book your place: Identifying Devon’s Amphibians

  During the presentation Alice talk about various websites that may be useful, here’s a few of them:

  Amphibian guides: ID guides - Amphibian and Reptile Groups of the UK (arguk.org)

  Devon Reptile Amphibian Group : Devon Reptile & Amphibian Group (DRAG) (arguk.org)

  Froglife sound app: Dragon Finder (froglife.org)

  To report sick or infected amphibians: Garden Wildlife Health

  If you know of a suitable pond for Alice’s research then do get in touch with her: ap853@exeter.ac.uk

  deze podcast gaat Anthonie Stip voor De Vlinderstichting op zoek naar toekomst voor natuur in de Lage landen. Welke plek heeft natuur in onze samenleving? En wat is natuur eigenlijk? De tweede aflevering gaat over het verlangen naar wildernis: Liesbeth Bakker over wilde natuur en rewilding

  Beluister de tweede aflevering

  Op za 18 dec. 2021 om 20:06 schreef Adri Akkerman akkermanadri@gmail.com:
  Dit is de lezing over Stoepplantjes!

  Begin doorgestuurd bericht:

  Van: Hortus - Algemeen hortus@hortus.leidenuniv.nl
  Onderwerp: Opname Science café Stoepplantjes | Hortus botanicus Leiden
  Datum: 16 december 2021 om 13:53:35 CET

  Beste relatie,

  Enige tijd geleden beloofden we u de opnames van het Science café over stoepplantjes.
  U kunt de opname terugkijken via de volgende link: https://youtu.be/UXB6t1EZGWc.


 • http://www.botanicaljourneys.com/
  Kreta wel, volgens mij ook beschikbaar op Observation.org
 • Publicado el 16 de marzo de 2022 a las 03:12 PM por ahospers ahospers

  Comentarios

  No hay comentarios aún.

  Añade un comentario

  Entra o Regístrate para añadir comentarios