9. Na de kamers zouden de Apen van dierentuin Emmen naar het Westpark komen

De Groningse landschapsarchitect Jan van de Bospoort heeft het 44 hectare grote park Westpark tussen het dorp Hoogkerk en Vinkhuizen ontworpen. Het is het voormalige tarradepot van de naastliggende suikerfabriek.
Het park wordt onderverdeeld in kamers van elkaar gescheiden door wintergroene beplanting.
De Wintergroene beplanting zorgt voor elk jaar getijde voor beschutting in hoger gelegen park.

Dierentuin Emmen

Elke kamer moet zijn eigen sfeer krijgen met commerciele functies om geld te krijgen voor de inrichting.
het idee was dat voor een deel van het park een bedrijf een klimwand voor bergbeklimmers kon krijgen of een apentuin van
Dierentuin Emmen. Zoiets trekt mensen als een kinderboerderij. We hebben bijvoorbeeld contact met de dierentuin in Emmen over een apentuin. Zoiets trekt altijd mensen. Een kaartje voor de die tuin kost zeg maar vijf gulden, maar dat bedrag kan je weer aftrekken van de entreeprijs van de dierentuin. Zo hebben we er allemaal wat aan.”

Boomkwekerij "Bonte Hoek" uit Glimmen


Omdat de grond een hoge zuurgraad heeft en het er vaak hard waait icm de Groningse kleigrond was men bang dat
de coniferen en naaldbomen het niet uit zouden houden in het Westpark bij Vinkhuizen.
De Boomkwekerij "Bonte Hoek" uit Glimmen zag wel mogelijkheden en kwam met een lijst van 14 palntensoorten waarbij
Groeigarantie was overeengekomen. Dit heet het "root control"systeem waarbij rondom de kluit van de bomen een zak komt waarna ze worden geplant. Volgens dit Amerikaanse principe worden de bomen die niet aanslaan vervangen door nieuwe.
Na de kamers zouden de Apen van dierentuin Emmen naar het Westpark komen(09)
Publicado el 07 de octubre de 2020 a las 08:25 AM por ahospers ahospers

Comentarios

1998 Groningse landschapsarchitect Jan van de Bospoort voor ogen staat voor het gebied tussen de wijk Vinkhuizen en het voormalige dorp Hoogkerk. Hier wordt op een terrein, tot voor kort grond van een suikerfabriek, het Westpark aangelegd.

Het park krijgt een oppervlakte van 44 hectare. Het krijgt een onderverdeling in ‘kamers’, van elkaar gescheiden door wintergroene beplanting zoals coniferen. Hiervoor is gekozen omdat het in Groningen soms flink kan waaien en bovendien ligt het park hoger dan het omringende gebied, waardoor het nog meer windgevoelig is. Wintergroen geeft in alle jaargetijden een optimale beschutting.

Elke ‘kamer’ moet een eigen sfeer krijgen. “In het park moet je de eendjes kunnen voeren, een gezellige wandeling kunnen maken en er moet een doolhof zijn. Een hele mooie speeltuin staat ook op het programma. Wat dat betreft verschilt het Westpark niet veel van andere parken. Maar er moet meer mogelijk zijn, zo krijgt het bijvoorbeeld ook commerciele functies”.

Hiervoor is gekozen om de financiering van het park rond te krijgen want er is niet genoeg geld om het immense gebied in te richten. Het is de bedoeling om een aantal ‘kamers’ door bedrijven te laten invullen. Misschien krijgt een handel in vrijetijdsartikelen een deel van het park tot zijn beschikking om er modeshows van sportkleding te houden. “Ik zou me ook kunnen voorstellen dat zo’n bedrijf er een klimwand maakt voor bergbeklimmers”, filosofeert Van de Bospoort. “Maar eigenlijk zijn we vooral op zoek naar een publiekstrekker. We hebben bijvoorbeeld contact met de dierentuin in Emmen over een apentuin. Zoiets trekt altijd mensen. Een kaartje voor de die tuin kost zeg maar vijf gulden, maar dat bedrag kan je weer aftrekken van de entreeprijs van de dierentuin. Zo hebben we er allemaal wat aan.”

Het wintergroen dat de ‘kamers’ van elkaar scheidt, is een bijzonderheid apart. Vanwege de Groningse kleigrond, de hoge zuurgraad en de vaak harde wind, hielden deskundigen van zowel de gemeente als de Grontmij het voor onmogelijk dat het wintergroen hier zou overleven. Bonte Hoek Boomkwekerijen uit Glimmen zag echter wel mogelijkheden.

Groeigarantie

“Het bedrijf heeft veertien plantensoorten geselecteerd die hier goed kunnen gedijen. Omdat het bovendien om een enorme investering gaat, zijn we een groeigarantie overeengekomen. Dat wil zeggen dat bomen die het niet doen, door de kwekerij worden vervangen.” Het bedrijf werkt met het in Amerika ontwikkelde ‘root control’ systeem. Hierbij komt rond de kluit van jonge bomen een zak, waarna ze worden geplant.

“Als de wortels gaan groeien, komen ze tegen de wand van die zak te zitten. Op die plek worden ze dikker doordat de groeichromosomen zich gaan ophopen”, vertelt B. Doeven, technisch projectleider van het Westpark. Na twee of drie teeltjaren in de zak, rooit het bedrijf de boom en snijdt het de dunne worteltjes die door de zak heen groeien af. Vervolgens gaat de boom naar zijn nieuwe plek. “Doordat de verdikkingen snel uitlopen tot een fijn vertakt haarwortelgestel, kan de boom zich in korte tijd aanpassen aan de nieuwe grond. Door dit betrekkelijk nieuwe systeem te gebruiken is de kans op succes in wintergroen ‘vijandige’ grond optimaal.”

Van de Bospoort verwacht dat het Westpark in 2001 zijn eerste bezoekers kan verwachten. In de herfst van volgend jaar worden de eerste bomen geplant en in 2000 gaan de laatste de grond in. dec 1998

Anotado por ahospers hace mas de 3 años

Añade un comentario

Entra o Regístrate para añadir comentarios