173-Earth's Tropical Islands (SE1)

 1. Afl. 1 - Madagaskar (Seizoen 1 Earth's Tropical Islands)

  Madagaskar is het oudste eiland ter wereld. Het is een land van overvloed dat ons toont welke eigenaardige vormen leven kan aannemen als het volledig zijn gang kan gaan.
  Madagaskar is het oudste eiland ter wereld. Tachtig miljoen jaar geleden dreef het weg van Afrika en India. Het is een land van overvloed dat ons toont welke eigenaardige vormen leven kan aannemen als het volledig zijn gang kan gaan.
  https://www.npostart.nl/POW_04592713
  Britse natuurdocumentaireserie over de fauna en flora op de meest exotische en afgelegen eilanden van onze planeet.

 2. Afl. 2 - Borneo (Seizoen 1 Earth's Tropical Islands)
  Borneo is een verlaten wereld die van het vasteland is afgesloten door een stijgende zeespiegel. Je vindt er zwemmende apen, orang-oetans en kwallen die vastzitten in de meren van de jungle.
  Borneo is een verlaten wereld die van het vasteland is afgesloten door een stijgende zeespiegel. Je vindt er zwemmende apen, gigantische orang-oetans en kwallen die vastzitten in de meren van de jungle. Alleen de sterkste eilandbewoners kunnen overleven op dit eiland.
  https://www.npostart.nl/POW_04592714
  Britse natuurdocumentaireserie over de fauna en flora op de meest exotische en afgelegen eilanden van onze planeet.

 3. Afl. 3 - Hawaï (Seizoen 1 Earth's Tropical Islands)
  Britse natuurdocumentaireserie over de fauna en flora op de meest exotische en afgelegen eilanden van onze planeet.
  https://www.npostart.nl/POW_04592711
  Hawaï wordt gevormd door een keten van vulkanen en het is de meest afgelegen archipel ter wereld. Ooit kwam er op Hawaï om de 100.000 jaar een nieuwe diersoort voor, vandaag de dag zijn dat er ongeveer 20 per jaar. Een eiland dat zo afgelegen is, kan verwoest worden door zulke dramatische veranderingen.

 4. AFL2. De Zon (Seizoen 1 "A Perfect Planet", 13 mei2021)
  Het leven op onze planeet wordt aangedreven door de energie van de zon. Ieder stukje aarde krijgt 4380 zonne-uren per jaar, maar in verschillende doseringen, afhankelijk van de plaats waar je bent.
  https://www.npostart.nl/POW_04882583
  et leven op onze planeet wordt aangedreven door de energie van de zon. Ieder stukje aarde krijgt 4380 zonne-uren per jaar, maar in verschillende doseringen, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Deze afwisseling is van invloed op bijna de hele natuur. De seizoensvariaties in het licht worden veroorzaakt door het feit dat de aarde niet recht om zijn as draait, maar in een hoek van 23,5 graden ten opzichte van de aardbaan. Als gevolg van deze kanteling zijn verschillende gebieden op aarde op verschillende momenten in het jaar naar de zon toe gekeerd.

 5. AFL 3. Het Weer (Seizoen 1 "A Perfect Planet", 20 mei2021)
  Als de zon niet voor regen zou zorgen, kwam er geen zoet water op aarde voor en was er geen leven op het land mogelijk. De verdeling van zoet water bepaalt het leven van dieren over de hele wereld.
  https://www.npostart.nl/POW_04882584
  Elk jaar laat de zon 434 miljoen miljard liter water uit de oceanen verdampen. Dat is twintig keer de inhoud van alle Grote Meren van Noord-Amerika en Canada bij elkaar. Het water stijgt op, waarna wolken ontstaan. Later komt het als regen weer naar beneden, soms wel duizenden kilometers verderop. Als de zon niet voor regen zou zorgen, kwam er geen zoet water op aarde voor en was er geen leven op het land mogelijk. De verdeling van zoet water bepaalt het leven van dieren over de hele wereld. Er is een enorme diversiteit aan diersoorten en leefgebieden ontstaan, van de droogste woestijn tot aan het vruchtbaarste tropisch regenwoud.

 6. Afl. 4 - Weerribben/Wieden - Iedereen wil wat (Seizoen 1 Waterman)
  Water en Nationaal Park Weerribben-Wieden, met als hotspot Giethoorn, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel partijen leggen er beslag op het water. Maar is de natuur daarmee gediend?
  https://www.npostart.nl/BV_101404786
  Water en Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bekendste hotspot van dit gebied is Giethoorn. In de winter een walhalla voor natuurijsschaatsers, in de zomer, als het ijs weer stromend water is, wemelt het op de meren en grachten van bootjes. Maar naast recreatie leggen ook veel andere partijen een beslag op het water: onder andere boeren, vissers, waterschap en overheden. Iedereen wil zeggenschap, iedereen wil zijn belang gewaarborgd. Om de verhoudingen goed te houden, is het polderen geblazen. Moeten we het water onze wil blijven opleggen of moeten we beter luisteren naar de wil van het water?
  Afl. 4 - Weerribben/Wieden - Iedereen wil wat (Seizoen 1 Waterman)

 7. Afl. 26 - Natuurvlees (Seizoen 19 KeuringsDienst van Waard)
  Natuur op een broodje of de wildernis op je bord, nu verkrijgbaar bij het tankstation en de betere slager: natuur- en wildernisvlees.
  https://www.npostart.nl/KN_1716425
  Natuur op een broodje of de wildernis op je bord, nu verkrijgbaar bij het tankstation en de betere slager: natuur- en wildernisvlees. Maar wat is natuur nog in dit land? Op zoek naar de natuur ontdekken we dat het woord voor velerlei uitleg open staat. We zien hoe een wild rund wordt terug gefokt, dat toch niet al te wild mag zijn en hoe het wildernis in Nederland niet welig kan tieren zonder dat het door de mens in toom wordt gehouden.

 8. Afl. 19 - NatuurSpons (Seizoen 10 KeuringsDienst van Waard)
  Met een natuurspons kun je alles. Auto's wassen, je gezicht deppen, of een muur verven. Iedere spons is uniek, maar wat is het eigenlijk? Je hebt er een zee voor nodig, en ook duikers die hun leven willen wagen. Het verhaal achter de natuurspons blijkt een Griekse tragedie. De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verhaal achter de spons.
  https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/17-10-2013/KRO_1642739

 9. "Natuur in de Stad" Vroege Vogels in de Klas
  https://www.npostart.nl/WO_NTR_16146730
  Ook in de stad heb je natuur. En niet alleen parken en vijvers. Ook gewoon op straat tussen de tegels, kom je bijzondere planten tegen. Jan van de Wiel uit Tilburg onderzoekt ze al jaren. Hij verzamelt de zaden van deze planten en ondertussen heeft hij al een flinke collectie.

 10. Afl. 3 - Natuurparken (SE 1 Nederlandse Natuur 2007)
  https://www.npostart.nl/bio-bits-vmbo-nederlandse-natuur/22-11-2007/TELEA_1027386
  Hoever moet de mens gaan in het beschermen van plant- en diersoorten? De mens heeft in Nederland een grote invloed op de inrichting van de natuur. Er zijn zo'n 20 officiële nationale parken en nog veel meer natuurgebieden.
  https://www.npostart.nl/TELEA_1027386

 11. Hé Frans, Hé Stef (SE1 Afl. 4 - Natuur)
  https://www.npostart.nl/he-frans-he-stef/29-11-2015/VPWON_1235952
  Frans is ontzettend verkouden. Stef geniet van de zon. Frans heeft het steenkoud. Stef niet. Nicaragua lijkt een paradijs vergeleken met dat koude Nederland.
  https://www.npostart.nl/he-frans-he-stef/29-11-2015/VPWON_1235952

 12. Afl. 2 - Een spectaculaire reis (SE1 "Wildernis onder water")
  13 jan 2017 19:20 - Seizoen 1
  https://www.npostart.nl/VPWON_1250208
  Zodra de lente begint, gaan vissen massaal op weg naar andere gebieden om zich voort te planten of op te groeien. Zo verschijnen voor de kust van Nederland elk jaar miljoenen glasaaltjes. Deze jonge palingen komen aan na een spectaculaire reis van meer dan 5000 kilometer vanuit de Sargassozee bij Mexico. Op de route het land in liggen echter talloze sluizen en nog eens honderden ondoordringbare gemalen, met dramatische gevolgen voor de overlevingskansen van de vissen. Vrijwilligers Ton en Rudi zijn betrokken bij acties om vissen te helpen de polders van Midden-Delfland te bereiken. In Friesland voorzien ze bijvoorbeeld honderden gemalen van speciale visvriendelijke pompen.

 13. Afl. 3 - De monding van de grote rivieren (SE1 "Wildernis onder water")
  20 jan 2017 19:20 - Seizoen 1
  https://www.npostart.nl/VPWON_1250209
  De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. Van zeldzame vogels tot kleine kreeftjes en insecten, het is de natuur die hoort bij de zeemonding van grote rivieren, zoals vroeger de Zuiderzee en nu de Maas in Rotterdam. Kenmerkend voor dit soort gebieden is ook de aanwezigheid van getijden en zandplaten waar dieren voedsel kunnen vinden. Maar de oevers van de Maas zijn vooral bestemd voor het aanleggen van schepen. En de Afsluitdijk heeft een eind gemaakt aan de natuur die de Zuiderzee ooit rijk was. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Want in de havens van Rotterdam mag weer bijzondere riviernatuur terugkomen en om de oude Zuiderzeekusten te beschermen wordt nu een berg zand gestort. Zelfs de vissen kunnen binnenkort weer door de Afsluitdijk: met de splinternieuwe vismigratie rivier.
  https://www.npostart.nl/wildernis-onder-water/20-01-2017/VPWON_1250209

 14. Afl. 4 - De terugkeer van de beek (SE1 "Wildernis onder water")
  27 jan 2017 19:15 - Seizoen 1
  https://www.npostart.nl/VPWON_1250210
  Natuurlijke beken en rivieren in Nederland zijn geen vanzelfsprekendheid meer. Henny Brinkhof neemt ons mee naar de stuwwal bij Nijmegen, waar glasheldere beken ontspringen diep uit de grond. In Groesbeek stroomde het glasheldere water regelrecht het riool is, vanwege de aanleg van wegen in de jaren 70. Totdat waterschap, gemeente en bewoners de handen ineen sloegen en de natuurlijke beek herstelden. Verderop in Twente zijn ook de Dinkel en de Overijsselse Vecht hersteld. Fotograaf Christophe Brochard vindt er de meest bijzondere libellensoorten van Nederland. We zien spectaculaire beelden van het landschap boven, maar vooral onder de waterspiegel.
  https://www.npostart.nl/wildernis-onder-water/27-01-2017/VPWON_1250210

 15. Afl. 5 - Onder water in de veenplassen (SE1 "Wildernis onder water")
  3 feb 2017 19:20 - Seizoen 1
  https://www.npostart.nl/VPWON_1250211
  In de Randstad liggen uitgestrekte veenplassen waar mensen al sinds de vorige eeuw genieten van het water. Maar de plassen liggen in de drukbevolkte Randstad en zijn in het verleden sterk vervuild. We zijn nog altijd aan het opruimen. In de Reeuwijkse Plassen gaan de beheerders de strijd aan met vervuilende fosfaten en tot ieders vreugde is er sinds kort een verbetering te zien. Het water is alweer twee keer zo helder en de wildernis onder water keert langzaam terug. In Nieuwkoop is men al verder. De bekendste onderwaterfotograaf van Nederland maakt nooit eerder vertoonde beelden van ons veenlandschap, onder de waterspiegel.

 16. ARK Hoe worden knelpunten voor otters opgelost? Ontdek het bij het webinar op maandag 17 mei om 15.00 uur via deze ZOOM-link: https://lnkd.in/dJQz4gQ. Melanie Pekel van ARK Natuurontwikkeling vertelt over ontsnippering en Claude Belpaire van het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek over watervervuiling en het effect op otters.
  Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van het Jaar van de Otter door CaLutra (Zoogdiervereniging Nederland), Otterland (WWF-België, ANB, RLR, RLSD) en de zoogdierwerkgroep van Natuurpunt.
  Hopelijk tot daar! Heb je de webinar gemist? Kijk het rustig terug op het YouTube-kanaal van CaLutra.
  https://www.youtube.com/channel/UCJ738uoaz9vOMKDdj0bCoZA

 17. 7 mei 2021, 19.30 uur "Webinar over de bescherming van otters in Friesland"
  Het herstel van de otterpopulatie is in volle gang. Maar de otter blijft een kwetsbare soort. Verkeer blijft een groot risico, maar ook het verbinden van natuurgebieden, herstel van de waterkwaliteit e.a. blijven aandacht vragen.

  It Fryske Gea heeft zich altijd verbonden gevoeld met de otter. Dit aansprekende waterdier past heel goed bij de waterrijke provincie Fryslân. Daarom lanceerde It Fryske Gea in 2017 het Otterprogramma; vol ideeën om de omstandigheden voor de otter in Fryslân verder te verbeteren.

  In dit webinar laat It Fryske Gea zien wat ze tot nu toe bereikt hebben en welke opgaven er nog zijn. Het webinar is live te volgen via hun YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=UDcq_aLyPJU
  https://www.youtube.com/channel/UCJ738uoaz9vOMKDdj0bCoZA

 18. Laarx Lezing Walvispoep door Frank

  Laarx Lezing Walvispoep door Frank
  https://phys.org/news/2019-12-google-wildlife-insights-world.amp

 19. Webinar terugkijken klimaatadaptatie in de stad, Effecten van droogte en verzilting
Publicado el 15 de mayo de 2021 a las 08:25 PM por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios aún.

Añade un comentario

Entra o Regístrate para añadir comentarios