Er is een expeditie naar de Doggersbank vertrokken. Het gaat niet goed met het zeeleven in dat beschermd gebied in de Noordzee. Hoe komt het en wat gaat deze expeditie daaraan doen?
"Na eeuwen van achteruitgang verkeert de natuur daar in slechte staat", zegt Thomas Rammelt van Stichting Doggerland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die moet nodig worden beschermd en hersteld."
"Het zeeleven is achteruitgegaan door onder meer de intensieve visserij, waardoor er geen stukje van de Doggersbank niet omgeploegd is. Terwijl ruim 18.000 km² van het gebied beschermd is."
"Maar in de praktijk hebben de overheden niet of nauwelijks beschermingsmaatregelen genomen."
'Last van intensief gebruik'
"De Doggersbank is een enorme zandbank met een grote diversiteit aan zeeleven, van zachte koralen tot haaien en roggen. Er komen heel veel wijting, kabeljauw en zandspiering in voor", weet Rammelt.
"Het is een belangrijk foerageergebied voor zeevogels, zeehonden en kleine zeezoogdieren. En al die soorten hebben last van het intensieve gebruik."
'Toonaangevend voorbeeld van natuurherstel'
"We zijn dus op dit moment met een expeditieschip op de Doggersbank. Het schip is uitgerust met onderwatercamera's waarmee we op de zeebodem en het zeeleven onderzoeken. We zijn op zoek naar de beste locaties voor actief herstel", aldus Rammelt.
"De vragen die we met deze expeditie willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld: wat is er overgebleven van het zeeleven in de leefgebieden van dit beschermd gebied?"
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/258f1cdd-e096-417a-be21-352ed6da8fb1/wat-is-er-overgebleven-van-het-zeeleven-op-de-doggersbank
"En kan de Doggersbank weer een toonaangevend voorbeeld van natuurherstel worden? Waar de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen en waar actief herstel de riffen kan terugbrengen die ooit op de Doggersbank lagen."
De Doggersbank in de Noordzee: Een zandbank waar erg weinig over bekend is. Om meer te weten te komen over dit stukje Noordzee is er een expeditie gestart: Expeditie Doggersbank. Vanmiddag komen ze na de tiendaagse expeditie weer aan wal in Nederland. Vanaf de boot voor de kust van Scheveningen vertelde Willem Heijdeman over de expeditie.
https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf
Registratie RAVON-dag 2023: alles over reptielen, amfibieën en vissen. Op zaterdag 11 november 2023 vond de jaarlijkse RAVON-dag plaats: hét event voor liefhebbers van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland.
Door op de tijdcodes hieronder te klikken kun je de lezingen, presentaties en andere onderdelen terugkijken.
TIJDCODES
00:00:00: Introductie van de dag door Karin Akkers
00:07:41: Lezing: Inteelt in adderpopulaties, Charles Duchatel
00:36:32: Lezing: De vuursalamander: volharding in een inferno, Jesse Erens
01:00:50: Lezing: Belang van Stroomsnelheden in vispassages in beeld, John van Boxel
01:30:02: Flitspresentatie: Glasaal, Mark Groen
01:40:03: Flitspresentatie: Fotoveldgids, Raymond Creemers
01:48:10: Flitspresentatie: RAVON-Academy, Nymfe van Boekel
01:53:25: Lezing: Koudeminnende kwabaal, wordt het de soort te heet onder de vinnen? Mark Groen en Johan Auwerx
02:13:40: Prijzenfestival (Lendersprijs, Jeugdlendersprijs)
02:31:15: Lezing: Helemaal uitgekamd – hoeveel kamsalamanders zitten er in de poel? Jeroen Speybroeck
02:56:06: Flitspresentatie: Uitklimvoorzieningen voor amfibieën in kolken, update 2023. Raymond Creemers
03:09:40: Lezing: Beekherstel, klimaatadaptatie en biodiversiteit, Mark Scheepens
03:24:48: Lezing: Kam- en marmersalamander daar waar ze gezamenlijk voorkomen - een verhaal van uitersten, Pim Arntzen
04:04:57: Lezing: Neotropische salamanders met een serieus staartje, Wouter Beukema
04:36:30: Introductie Jean Eigeman
04:38:54: Lezing: Verborgen relaties, vissen en amfibieën, Max van Elsen
05:05:03: Lezing: Het geheim van een jeugdige Viswerkgroep De Prik, Veera Cornelissen en Bas Wrekenhorst
05:26:01: Lezing: Frozen Dragons; What is going on with Norwegian Herps? Joe Kristoffer Partyka
05:55:25: Flitspresentatie: Selectieve overstapjes bij barrieres voor marmerkreeft, Ronald Laan
06:05:20: Lezing: The conservation of amphibians in metropolitan Seville, Antonio José Martínez Villarejo
06:40:27: Lezing: Herpetologisch reisje naar Noordoost Griekenland, midden in je examens, Bas Raaijmakers
07:05:54: Lezing: Viezen Stinkvissen, Theo Schuurmans
07:43:51: Afsluiting
Warandelezing 2021 - Studium Generale - Tilburg University
De noodzaak van een nieuw voedselsysteem staat centraal tijdens de Warandelezing 2021. Prominente gasten geven hun kijk op hoe een duurzaam voedselsysteem in Noord-Brabant eruit zou kunnen zien en hoe we dit kunnen realiseren.
Dit is de 24e editie van de jaarlijkse Warandelezing. Het doel van de Warandelezing is het bevorderen van gesprekken over duurzaamheidsvraagstukken in de provincie Noord-Brabant.
Sprekers:
7:54 - Jaap Korteweg, oprichter De Vegetarische Slager & Those Vegan Cowboys
25:51 - Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur
43:11 - Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan Universiteit Utrecht
Op 1:02:04 begint het pannelgesprek.
Nils van Duivendijk: De identificatie van lastige eenden
Terwijl mannetjes in ‘prachtkleed’ meestal eenvoudig te herkennen zijn, is de identificatie van vrouwtjes, juvenielen tot het eerste winterkleed en mannetjes in eclipskleed een stuk moeilijker. Ook adulte mannetjes in eclipskleed en eerste winter mannetjes binnen dezelfde soort worden vaak verward. In deze lezing probeer ik wat handvatten te geven voor zowel de soortidentificatie als de herkenning van die verschillende ‘vrouwtjesachtige’ kleedtypes
Werkgroep Weide- en Akkervogels Natuurpunt - 3e online bijeenkomst 21/11/2023
3:00 Herkomstbepaling van Patrijs in Vlaanderen - Joachim Mergeay (INBO)
50:30 SBP Akkervogels en weidevogels - Lotte Gielis (ANB)
1:15:25 Weidevogelbeheer in het Turnhouts Vennengebied - Jef Hendrix (Natuurpunt Beheer)
Opname OBN Kennisuur Grip op beekslib 23 nov 2023
Opname van het webinar over beekslib, op 23 nov 2023
Webinar ‘Maatlat Groene en Klimaatadatieve leefomgeving’
Op 27 oktober jl. vond het webinar “De klimaatmaatlat: Handvaten voor een vervolg” plaats
Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatadaptief te zijn, maar wat houdt dit precies in? De "Maatlat voor een Groene en Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving" biedt richtlijnen voor klimaatadaptief bouwen en inrichten. Tijdens het webinar stond de Maatlat centraal, waarbij Rik Heijnen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een beknopte uitleg gaf over de inhoud van de maatlat met bodemdaling en wateroverlast als voorbeeld.
Webinar pesticiden en gezondheid 2023 | Brabantse Milieufederatie
Dinsdagavond 28 november organiseerden we als Brabantse Milieufederatie een webinar over de relatie tussen pesticiden en gezondheid. Aan het woord kwamen prof. dr. Bas Bloem, vooraanstaand specialist op het gebied van Parkinson, en Peter Rouw en Rob van Aalsburg, twee medische milieudeskundigen van GGD Hart van Brabant. Zij deelden de meest recente wetenschappelijke inzichten over de (mogelijke) invloed van pesticiden op gezondheid.
We organiseerden de webinar zodat experts de leden van de Brabantse Provinciale Staten hierover konden bijpraten. Maar deze informatie is niet alleen voor hen relevant. Daarom stellen we het webinar ook graag ook open voor alle andere geïnteresseerden. Luister dus vooral mee!
Huib en zijn zoons willen maar wat graag een mooie plek voor hun vele gitaren en piano, want jammen doen ze het liefst samen. Interieurstylist Theo-Bert helpt de familie aan een kleurrijke plek voor al hun instrumenten. * Chef-kok Ramon is in Groningen, in het dorpje Kiel-Windeweer. Hier ontmoet hij Pieter en Lotte. Zij brengen een oer-Hollands maar zeldzaam runderras weer terug in het landschap: de Groninger blaarkop. * In de nieuwe Serie 'Anne bij de kwekers' ontmoet duurzame tuinvrouw Anne Wieggers haar grootste groene helden. Vandaag duikt zij met Jasper Helmantel in zijn wereld van wilde, inheemse plantenzaden.
https://npo.nl/start/serie/binnenstebuiten/seizoen-10/binnenstebuiten_2488/afspelen
Carel Kraayenhof en zijn vrouw Tirza laten de kijkers genieten van hun zondagochtend gevoel. Ze vertellen over het aanstaande benefietconcert voor het Prinses Máxima Centrum op 17 december. Verder een reportage over kunstenaar Henk Helmantel. En de uitreiking van de Cultuurfondsprijs van 100.000 euro vindt plaats in aanwezigheid van koningin Máxima. Vorig jaar won de Anne Frank Stichting en dit jaar gaat de prijs naar Female Economy met onder anderen Adelheid Roosen. Evi Hanssen is te gast bij Ivo en vertelt over haar podcast met haar moeder en het boek Traag naar de hemel.
https://npo.nl/start/serie/ivo-op-zondag/seizoen-4/ivo-op-zondag_69/afspelen
Kunstenaar Henk Helmantel staat nationaal en internationaal bekend om zijn meesterlijk geschilderde stillevens met fruit en schilderijen van kerk- en kloosterinterieurs. Jurjen ten Brinke bezoekt hem in de door hemzelf herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in het Groningse Westeremden. Daar heeft hij een atelier en museum aan huis. Het staat vol kunstwerken en historische gebruiksvoorwerpen van zijn stillevens. Henk laat Jurjen zien hoe hij in Gods Licht het bijzondere ontdekt in het alledaagse, en dat met verf vastlegt.
https://npo.nl/start/serie/nederland-zingt-dichtbij/seizoen-3/henk-helmantel_3/afspelen
What Was Life In Dark Age Britain Really Like? | King Arthur's Britain | Complete Series | Chronicle
Francis Pryor argues that Britain's early history was a vibrant period, when the island thrived under foreign influences from as far afield as the Middle East without losing any cultural identity. In this full series, he re-imagines the Dark Ages in Britain as a period of expansion, artistic achievement and vibrance.
Welcome to Chronicle; your home for all things medieval history! With documentaries covering everything from the collapse of the Roman Empire to the beginnings of the Renaissance, from Hastings to Charlemagne, we'll be exploring everything the Middle Ages have to offer.
Subscribe now so you don't miss out!
Chronicle is part of the Little Dot Studios Network. To get in touch please email owned-enquiries@littledotstudios.com.
https://www.youtube.com/watch?v=TqDusYEXwD0
It's like Netflix for history... 📺 Sign up to History Hit, the world's best history documentary service and get 50% off using the code 'CHRONICLE'
https://vimeo.com/482598775
Van groen word je gelukkig. Daarom staan er veel bomen in onze gemeente. Maar dat is soms wel een uitdaging, want het is druk onder de grond. De komende weken leren we alles over bomen in de gemeente Groningen. In deze eerste aflevering staan we stil bij de uitdagingen waarmee bomen in stedelijke omgevingen te maken hebben.
Was verursachte das große Meeressterben am Ende des Perms? / Anja Frank
Online-Vortrag aus der Vortragsreihe „Erst die Arten und dann wir? Die Biodiversitätskrise und ein Blick auf die Massensterben der Erdgeschichte“ von Dr. Anja Frank (Hamburg), 10. November 2022.
Sorry für die schlechte Tonqualität.
Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann (Hamburg).
Im Kontext der heutigen Biodiversitätskrise erforscht die Wissenschaft vermehrt vergangene Massen(aus)sterben, um die potenziellen Folgen des Klimawandels für die heute lebenden Arten besser zu verstehen. Das größte Massenaussterben der jüngsten Erdgeschichte ereignete sich vor 252 Mio. Jahren am Übergang vom Erdzeitalter des Perms zu dem der Trias. Massive vulkanische Aktivität im heutigen Sibirien führte weltweit zu drastischen Umweltveränderungen, welche den Verlust von drei Viertel aller Land- und 95% aller Meeresarten verursachten. Die genauen Zusammenhänge zwischen den damaligen Umweltveränderungen und dem Massenaussterben sind jedoch bisher ungeklärt. In den Meeren wird eine Kombination von Erwärmung, Sauerstoffmangel und Versauerung für ein „tödliches Trio“ gehalten, das die Mehrzahl der Meeresarten zum Aussterben verurteite. In diesem Vortrag erörtern wir, wie sich diese Faktoren auf die Lebensbedingungen verschiedener Meeresbewohner auswirken, und ob sie wirklich die Schuld am massiven Aussterben am Ende des Perms tragen könnten.
Ein neuer Stammbaum der Vögel – Bedeutung der DNA-Forschng für Taxonomie und Systematik
Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann.
Die DNA kann man als Datenträger betrachten, der in den Zellen aller lebenden Organismen vorhanden ist und uns Zeugnisse über deren Evolution, Phylogenie und liefert. DNA-Untersuchungen haben alle Bereiche der Biologie revolutioniert und sind inzwischen auch in der Ornithologie angekommen.
Durch Sequenzierung von mitochondrialer DNA und Kern-DNA konnte ein neuer Stammbaum der Vögel erarbeitet werden, der heute Grundlage für die Systematik und die Anordnung der Vogelfamilien in Handbüchern oder Vogellisten liefert. In diesem Zusammenhang hat die Methode des Next-Generation-Sequencing (NGS) (oder genauer Hochdurchsatz-Sequenzierung) von ganzen Genomen große Bedeutung gewonnen.
In einer kladistischen Systematik sollen alle Taxa (Arten, Gattungen, Familien, Ordnungen) monophyletisch sein. Durch die DNA-Untersuchungen wurden viele para- und polyphyletische Gruppen erkannt. Um zu monophyletischen Gruppierung zu gelangen, wurden einige Gattungen zusammengelegt („lumping“), meist jedoch in neue Gattungen aufgespaltet („splitting“). Dies führt zu vielen neuen Art- und Gattungsnamen, auch in der europäischen Vogelwelt.
Ständig werden neue Vogelarten benannt: 1980 kannte man rund 8700 Arten, aktuell geht der die IOC World Bird List von über 10900 Arten aus (www.worldbirdnames.org). Es könnten aber zukünftig auch 18000 Arten werden, wenn viele der bekannten Unterarten einen Artrang erhalten. Unter den neuen Arten gibt es einige komplett neu beschriebene Taxa, die auf Inseln, in Gebirgen (Anden, Zentralasien) oder in den Tropen (Amazonas) entdeckt wurden. Meist handelt es sich jedoch um eine Auftrennung (sogenannte Splits) von bekannten Arten, die aufgrund von DNA-Untersuchungen als eigenständige Taxa erkannt wurden.
Die Pampauer Wale - Grabungsergebnisse von 1984 bis 2022
Mit einer Einführung von Helge Kreutz, Hamburg.
Die Tongrube Groß Pampau im Herzogtum Lauenburg hat über die einzigartigen Funde fossiler Wale einen sehr hohen Bekanntheitsgrad erreicht. Die Wale waren und sind bis heute unverzichtbare Stabilisatoren des weltweiten Klimas geworden. Wie Zeitkapseln eingeschlossen im ehemaligen Meeresboden tauchen seit 1984 von Zeit zu Zeit einzelne Knochen und auch ganze Skelette dieser Meeressäuger beim Tonabbau auf.
Neben den Walen kann im dunklen Glimmerton eine artenreiche Mollusken - Fauna beobachtet werden, darüber hinaus auch Korallen, Stachelhäuter, Tintenfische und Überreste von Knochenfischen. Mit den Walen schwammen Rochen, Haie, Robben und auch Schildkröten vor ca. 11 Millionen Jahren in der warmen etwa 50 Meter tiefen Urnordsee. Die Nähe zur Küste wird durch eingetriebene Überreste von Landbewohnern dokumentiert.
Gute Augen, Erfahrung und Zusammenarbeit eines spezialisierten Grabungsteams werden benötigt, um von einem kleinen Knochensplitter zu einem Aufsehen erregenden fossilen Wal zu kommen. Die Funde werden bei Wind und Wetter in der nicht öffentlich zugänglichen Tongrube geborgen und dank der großartigen Unterstützung des Grubenbetreibers teils direkt während der laufenden Abbautätigkeiten gesichert.
Die Arbeiten in Groß Pampau können als gutes Beispiel für moderne Bürgerwissenschaft angesehen werden. So wurden über die wissenschaftliche Bearbeitung einiger Funde bereits neue Erkenntnisse zur Evolution gewonnen. Einige Objekte aus Groß Pampau sind Holotypen.
Der Vortrag gibt einen umfangreichen Einblick in die Entwicklung des Fundortes, der Ausgrabungen und die beobachtete Artenvielfalt eines längst vergangenen Meeres.
Insekten in Gefahr! - Ursachen und Folgen des Insektenschwunds / Der stumme Frühling Matthias Liess
ortragsreihe: Insekten in Gefahr! – Ursachen und Folgen des Insektenschwunds im Großen Hörsaal, CeNak / Uni Hamburg
Vortrag: Der stumme Frühling – Zur Notwendigkeit eines umweltverträglichen Pflanzenschutzes von Prof. Dr. Matthias Liess aus Leipzig
Eine Vielzahl von Freilanderhebungen der letzten Jahre zeigen, dass kleine Fließgewässer in landwirtschaftlichen Gebieten stark mit Pestiziden belastet sind. Dabei überschreiten die Konzentrationen im Allgemeinen die regulatorisch akzeptierten Grenzwerte. Auch die Ergebnisse der ökologischen Bewertung (SPEAR-Index) zeigen, dass die überwiegende Mehrzahl der untersuchten Gewässerabschnitte eine reduzierte ökologische Qualität hinsichtlich der Auswirkung von Pestizid-Rückständen aufweisen.
Aus den Befunden folgt, dass Zulassung und Anwendung von Pestiziden verbessert werden müssen, um den gesetzlichen Vorgaben zu genügen und den Verlust der Biodiversität, insbesondere auch im Reich der Insekten, aufzuhalten. Der Vortrag zeigt konkrete Wege dazu auf.
Das Eis wird dünn. Eine ökologische Analyse der planetaren Lage / Carsten Niemitz
Online-Vortrag von Prof. Dr. Carsten Niemitz, Hamburg, 28. Januar 2021
Mit einer Einführung von Prof. Dr. Harald Schliemann, Hamburg
Eine ökologische Analyse der planetaren Lage und was jede/r für sich daraus machen kann
Der Vortrag informiert mit einprägsamen Grafiken und Bildern über die komplexen Zusammenhänge aller wichtigen ökologischen Themen. Im Gegensatz zu anderen Analysen, die sich einen bestimmten Bereich unserer aktuellen Umweltprobleme zum Gegenstand wählen, werden in dieser Präsentation die Themenbereiche in Relation zueinander gesetzt: Klimawandel, Artensterben, fossile und erneuerbare Energien, Fleischverzehr und Tierhaltung etc. werden mit dem Flächen- und Wasserbedarf der Menschheit, mit globalen Funktionen der Ozeane, mit der Bevölkerungsentwicklung und den Planetaren Grenzen zu einem Gesamtbild synthetisiert. Aus der Vielzahl der Fakten ergibt sich ein motivierendes Resümee mit einigen Folgerungen zum Umweltverhalten für jede und jeden.
https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
Korte Mededelingen
Bert Vos: Zeventig jaar covers
Van de redactie: Betrokken organisaties
https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/
LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
https://ebooks.ub.rug.nl/34/
De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.
Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
Series Name: 0
Language: Dutch
Publisher: University of Groningen
Place of Publication: Amersfoort
Status: Published
Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
https://ebooks.ub.rug.nl/34/
Comentarios
Añade un comentario